Το μεν Μαξίμου λοιπόν είπε μετά την επίσκεψη του Ζακ ντε Βάτερβιλ πως οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Ελβετίας έχουν την θέληση να μην χαθεί χρόνος και να αξιοποιήσουν τις φορολογικές τους Αρχές, προκειμένου να εντοπιστούν περιπτώσεις φοροδιαφυγής και παράνομων οικονομικών συναλλαγών και ο Ελβετός χαρακτήρισε τη συζήτηση πολύ εποικοδομητική, αλλά παρέπεμψε στη συμφωνία της Ελβετίας με την ΕΕ, η οποία αναμένεται να ενεργοποιηθεί την επόμενη διετία.
Τι θα συμβεί όμως σε δυο χρόνια και ποιους φοροφυγάδες θα αφορά;
Αυτό που ισχύει λοιπόν είναι πως υπάρχει μια συμφωνία υπό την αιγίδα του ΟΟΣΑ μεταξύ της Ελβετίας και 85 κρατών για ανταλλαγή πληροφοριών οικονομικού χαρακτήρα, που προβλέπεται να μπει σε εφαρμογή το 2017.
Όμως ούτε το χρονικό σημείο έχει καθοριστεί επίσημα, συν του ότι υπάρχουν αντιδράσεις για το πώς θα πραγματοποιηθεί μια τέτοιου όγκου ανταλλαγή στοιχείων και πως θα διασφαλίζεται το τραπεζικό απόρρητο, πάνω στο οποίο παρεμπιπτόντως στηρίζεται το Ελβετικό κράτος και η οικονομία του....
Το κυριότερο ωστόσο είναι πως η όλη διαδικασία θα αφορά στοιχεία καταθετών από τις 31/12/2015 και μετά, όποτε δεν τίθεται θέμα εντοπισμού προηγούμενων «μαύρων» καταθέσεων από Ελληνες στις Ελβετικές τράπεζες.
Συνεπώς όσοι έχουν ήδη αδήλωτα λεφτά στην Ελβετία δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα, εκτός και αν η Ελλάδα κινηθεί δικαστικά και ζητήσει να ανοίξει τους λογαριασμούς συγκεκριμένων προσώπων. Για την ιστορία αναφέρεται πως μόνο πέρσι οι αιτήσεις κρατών δια της δικαστικής οδού πανευρωπαικά για τέτοια θέματα ήταν πάνω από 4 εκατομμύρια… Εμείς θα περιμένουμε το 2017 και βλέπουμε.
A.T.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr