Το φαινόμενο των ελλείψεων, ωστόσο, αναμένει να ενταθεί στο μέλλον και ο λόγος είναι απλός: στο εξωτερικό η τιμή ενός φαρμάκου αποτελεί το μέσο όρο των τριών φθηνότερων χωρών. Γεγονός που σημαίνει ότι η τιμή στην Ελλάδα μπορεί να ρίξει την τιμή ενός φαρμάκου σε όλη την Ευρώπη, κάτι που βεβαίως δεν επιθυμούν οι πολυεθνικές.
Μάλιστα καταθέτει ότι προ ημερών μία πολυεθνική ενημέρωσε τον ΕΟΦ ότι θα αποσύρει από την αγορά ένα φάρμακό της, η τιμή του οποίου στη λιανική είναι περί τα 2,5 ευρώ. Το θέμα κατά τον ίδιο είναι ότι το συγκεκριμένο φάρμακο είναι ορφανό -όπως λέγεται- δεν υπάρχει δηλαδή κάποιο αντίστοιχο σκεύασμα για την αρρώστια που απευθύνεται. Εφόσον κατά τον ίδιο επικρατήσει η άποψη της πολυεθνικής, τότε ο ΕΟΦ βάσει νόμου είναι υποχρεωμένος να κάνει εισαγωγή το συγκεκριμένο φάρμακο. Και το θέατρο του παραλόγου, σύμφωνα με τον Κ. Λουράντο, που όμως δεν γίνεται από κανένα αντιληπτό στην κυβέρνηση είναι ότι μία τέτοια εισαγωγή θα επιβαρύνει σημαντικά την τιμή του συγκεκριμένου προϊόντος που μπορεί και να ξεπεράσει τα 10 ευρώ.
Αναμφίβολα μερίδιο ευθύνης για τις ελλείψεις έχουν και οι φαρμακαποθήκες που παρακάμπτουν την ηθική και εξάγουν τις προμήθειες τους στο εξωτερικό θυσιάζοντας την υγεία στο βωμό του κέρδους.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr