Η Αίγυπτος αποτελεί αυτή την στιγμή το επίκεντρο των διαβουλεύσεων για την επίτευξη εκεχειρίας ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χαμάς, που θα τερματίσει την αιματοχυσία. Οι τελευταίες διαβουλεύσεις, που σκόπευσαν στον τερματισμό της σύγκρουσης, πραγματοποιήθηκαν στο Κάιρο την Κυριακή και τελείωσαν χωρίς συμφωνία. Ωστόσο, όλες οι πλευρές εξέφρασαν την επιθυμία να συνεχίσουν τις συζητήσεις.
Ο γραμματέας των Ηνωμένων Μπαν Κι Μουν επισκέφτηκε τον πρόεδρο του Αραβικού Συνδέσμου στο Κάιρο. Δήλωσε ότι ήθελε να κάνει μία έκκληση για ανακωχή, καθώς ήταν «πολύ ανήσυχος για την απώλεια ανθρωπίνων ζωών». Παράλληλα, ο ΟΗΕ ετοιμάζει μια δήλωση, στην οποία θα καλεί και τις δύο πλευρές να σταματήσουν τις επιθέσεις και να ανταποκριθούν στις ανθρωπιστικές ανάγκες στην Λωρίδα της Γάζας.
Η Αίγυπτος, επίσης, προσπαθεί να πετύχει εκεχειρία με την μεσολάβηση του Κατάρ και της Τουρκίας. Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου νιώθει την πίεση της κοινής γνώμης, η οποία είναι εναντίον του Ισραήλ. Επίσης, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου και άλλοι Άραβες υπουργοί εξωτερικών θα επισκεφτούν την Γάζα σήμερα.
Η Χαμάς έχει απαιτήσει το Ισραήλ να σταματήσει τον εξαετή αποκλεισμό της Γάζας, για να τερματισθούν οι επιθέσεις με ρουκέτες από την πλευρά του. Το Ισραήλ, διαμέσου του Υπουργού Εξωτερικών του Α. Λίμπερμαν, ζητεί τον τερματισμό κάθε επίθεσης, ως αναγκαία προϋπόθεση για την επίτευξη εκεχειρείας στην περιοχή. Το θέμα είναι ότι στην Λωρίδα της Γάζας πολιτικά κυριαρχεί η Χαμάς, μια οργάνωση την οποία τόσο το Ισραήλ, όσο και οι ΗΠΑ θεωρούν τρομοκρατική.
Σε περίπτωση που οι Ισραηλινοί προχωρήσουν σε χερσαία επίθεση, κανείς δεν ξέρει πώς θα αντιδράσει η Αίγυπτος. Με δεδομένο ότι το Ισραήλ έχει εκλογές τον Ιανουάριο, μία κλιμάκωση της έντασης με την εμπλοκή χερσαίων δυνάμεων, ίσως κριθεί επικίνδυνη, καθώς συνεπάγεται μεγαλύτερο κόστος σε ζωές. Επίσης, διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι όσο μεγαλώνει ο κύκλος αίματος, το Ισραήλ χάνει την διπλωματική ασυλία που είχε από ΗΠΑ και τους συμμάχους του στην Ευρώπη.
Την ίδια εκτίμηση κάνει και ο διπλωματικός και στρατιωτικός αναλυτής του BBC Τζόναθαν Μάρκους, ο οποίος τονίζει ότι στο Ισραήλ δεν υπάρχει μεγάλος ενθουσιασμός για χερσαία στρατιωτική επέμβαση. Παράλληλα, τονίζει ο Μάρκους ότι «όποια de facto συμφωνία για τον τερματισμό της κρίσης θα είναι ανεπίσημη: το Ισραήλ και η Χαμάς δεν πρόκειται να καθήσουν στο ίδιο τραπέζι και να υπογράψουν μια συνθήκη ».
Εν τω μεταξύ, την περιοχή θα επισκεφθεί την Τετάρτη και η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, η οποία θα έχει συναντήσεις στην Ιερουσαλήμ με τον Ισραηλινό πρωθυπουργο, Μπέντζαμιν Νετανιάχου και στη συνέχεια θα ταξιδέψει στη Ραμαλά και την Αίγυπτο με αξιωματούχους της κυβέρνησης.
Γιώργος Σμυρνής
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr