Υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης πρότειναν χθες να δοθεί στην Ελλάδα περιθώριο ως το 2022 για να μειώσει την αναλογία του χρέους της ως προς το ΑΕΠ στο 120%, αλλά η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ επέμεινε πως ο υφιστάμενος στόχος του 2020 πρέπει να παραμείνει.
"Είναι σαφές πως έχουμε διαφορετικές απόψεις. Αυτό που έχει τελικά σημασία είναι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους ώστε η χώρα να μπορέσει να σταθεί και πάλι στα πόδια της", δήλωσε η Κ. Λαγκάρντ σε μια ασυνήθιστη δημόσια έκφραση διαφωνίας.
Πίσω από τη διαφωνία της με τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ βρίσκεται μια διένεξη για το αν οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης χρειάζεται να παραγράψουν μέρος του χρέους της Ελλάδας για να το καταστήσουν διαχειρίσιμο, σημειώνει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς. Αξιωματούχοι του ΔΝΤ πιέζουν για ένα τέτοιο "κούρεμα" ενώ η Γερμανία, η χώρα που συμβάλλει περισσότερο στα ταμεία στήριξης, το έχει απορρίψει κατηγορηματικά ως παράνομο, προσθέτει.
Η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ έχει επισημάνει πως θέλει να κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη, αλλά είναι αποφασισμένη να αποφύγει το ενδεχόμενο να υποστούν απώλειες οι Γερμανοί φορολογούμενοι πριν από τις γενικές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2013.
Με τόσα πολλά να διακυβεύονται, οι διπλωμάτες παραμένουν πεπεισμένοι ότι θα υπάρξει μια συμφωνία για την αποδέσμευση μιας δόσης βοήθειας ύψους 31,5 δισ. ευρώ που η Αθήνα χρειάζεται επειγόντως για να αποφύγει τη χρεοκοπία.
Όμως ακόμη η συμφωνία αυτή δεν έχει επιτευχθεί.
Οι χρηματαγορές αντιμετώπισαν αρνητικά την αποτυχία να υπάρξει συμφωνία. Η τιμή του ευρώ έπεσε στο κατώτερο επίπεδο των δύο τελευταίων μηνών έναντι του δολαρίου και τα ασφαλή γερμανικά ομόλογα αυξήθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο των δύο τελευταίων μηνών.
"Λίγοι πιστεύουν πως η ευρωζώνη θα εγκαταλείψει την Ελλάδα. Εντούτοις η αγορά είναι απογοητευμένη από την απουσία μιας σαφούς εικόνας. Περιμένω ότι το ευρώ θα συνεχίσει σταδιακά να πέφτει", δήλωσε ο Αγιάκο Σέρα, ανώτερος οικονομολόγος της τράπεζας Sumitomo Mitsui Trust.
Ο Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος ηγείται των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, δήλωσε ότι μια νέα συνάντηση του Eurogroup θα πραγματοποιηθεί στις 20 Νοεμβρίου και αξιωματούχοι δήλωσαν ότι επιπλέον διαπραγματεύσεις μπορεί να χρειαστεί να πραγματοποιηθούν στην εβδομάδα που θα ακολουθήσει για να εκπονηθεί μια νέα συμφωνία.
Εξαιτίας της καθυστέρησης, η Αθήνα θα πρέπει να καταβάλει προσπάθειες για να ανταποκριθεί την Παρασκευή στην προθεσμία για την αποπληρωμή ενός ομολόγου 5 δισ. ευρώ, αλλά αξιωματούχοι της ΕΕ πιστεύουν ότι δεν θα υπάρξει στάση πληρωμής.
Με το συνολικό χρέος της Ελλάδας να υπολογίζεται ότι θα φτάσει το 190% του ΑΕΠ τον ερχόμενο χρόνο, το ΔΝΤ έχει θέσει ως στόχο το 120%, λέγοντας πως οτιδήποτε πολύ πάνω απ' αυτό δεν είναι βιώσιμο δεδομένων των χαμηλών προοπτικών ανάπτυξης της Ελλάδας και των μεγάλων αναγκών για εξωτερικό δανεισμό.
"Όλοι οι δρόμοι για να μειωθεί το χρέος της Ελλάδας εξετάζονται και θα συνεχίσουμε να τους εξετάζουμε τις ερχόμενες ημέρες", δήλωσε η Κ. Λαγκάρντ.
Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα ένα σκληρό προϋπολογισμό για το 2013, με τον οποίο ήλπιζε ότι θα ανταποκρινόταν στις προϋποθέσεις για την αποδέσμευση της επόμενης δόσης των έκτακτων δανείων βάσει του δεύτερου προγράμματος στήριξης, η κ. Λαγκάρντ δήλωσε πως χρειάζεται περισσότερη δουλειά για να σταθεροποιηθούν τα δημοσιονομικά μέτρα.
"Είναι σαφές ότι χρειάζεται να ελεγχθούν λίγο, για να εξασφαλίσουμε ότι όλες οι προηγούμενες ενέργειες που περιλαμβάνονται σ' αυτό τον προϋπολογισμό έχουν πραγματικά γίνει", δήλωσε. "Θα χρειαστεί να επαληθευθούν τις επόμενες ημέρες λίγες, μόνο λίγες επιπλέον προηγούμενες δράσεις".
Τρεις αξιωματούχοι δήλωσαν προς το Ρόιτερς ότι η τρόικα έχει καταλήξει στο συμπέρασμα πως το χρέος της Ελλάδας θα μειωθεί μόνο στο 144% του ΑΕΠ το 2020 και θα είναι περίπου 10 μονάδες χαμηλότερο δύο χρόνια αργότερα αν δεν αλλάξουν οι τρέχουσες πολιτικές.
ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΥΣΤΡΙΑΚΩΝ ΜΜΕ
- Στην Zeit-Online δημοσιεύεται πρακτορειακό άρθρο με τίτλο «Η διετής επιμήκυνση για τους Έλληνες θα κοστίσει στην Ευρώπη 32 δις Ευρώ». Η απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης της δανειακής βοήθειας προς την Ελλάδα μετατέθηκε για τις 20 Νοεμβρίου. Έτσι δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, Jean-Claude Juncker χθες μετά την συνάντηση των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Μέχρι τις 20 Νοεμβρίου θα υπάρχουν τα στοιχεία εκείνα που αυτήν την στιγμή λείπουν ώστε να μπορούν να ληφθούν αποφάσεις. Ο Γάλλος Υπουργός Οικονομικών Pierre Moscovici ζήτησε από την πλευρά του να υπάρξει πολιτική συμφωνία για το ζήτημα στην διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης, το αίτημά του όμως προσέκρουσε μεταξύ άλλων και σε γερμανικές αντιδράσεις.
http://www.zeit.de/wirtschaft/2012-11/griechenland-troika-finanzhilfe-juncker-merkel/komplettansicht
- Στην εφημερίδα Stuttgarter Zeitung δημοσιεύεται άρθρο του Christopher Ziedler με τίτλο «Η Ελλάδα λαμβάνει περισσότερο χρόνο για να υλοποιήσει τα μέτρα λιτότητας». Αντί για το 2014 ο ελληνικός προϋπολογισμός θα πρέπει το 2016 να εμφανίσει έλλειμμα μικρότερο από το 3% του ΑΕΠ. Η επιμήκυνση κρίθηκε από την τρόικα αναγκαία, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η βαθύτερη ύφεση.
«Η Ελλάδα ενίσχυσε τις μεταρρυθμιστικές της προσπάθειες και εκπλήρωσε σημαντικούς όρους», αναφέρεται στην έκθεση της τρόικα, η οποία βρίσκεται στην διάθεση της εφημερίδας. Ειδικά η ψήφιση των μέτρων λιτότητας και του προϋπολογισμού «αυξάνουν σημαντικά τον βαθμό εκπλήρωσης των υποχρεώσεων». Πάντως η τρόικα μεταφέρει μία ανάμεικτη εικόνα, από την άποψη του ότι δεν έχουν εκπληρωθεί όλες οι προϋποθέσεις για την αποπληρωμή της επόμενης δόσης από την δανειακή βοήθεια, αλλά υπάρχουν «ακόμα θέματα που δεν έχουν επιλυθεί». Μεταξύ άλλων αναφέρεται η «απογοητευτική εφαρμογή» του σχεδίου ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και η φορολογική μεταρρύθμιση, η οποία στα μάτια της τρόικα έχει θετικά και αρνητικά στοιχεία. «Οι κίνδυνοι για το πρόγραμμα παραμένουν εξαιρετικά μεγάλοι, κρίνουν οι ελεγκτές σε σχέση με την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας.
Ο επικεφαλής του Eurogroup Jean-Claude Juncker χαρακτήρισε την έκθεση σε γενικές γραμμές θετική, ενώ το Eurogroup συνολικά έκανε λόγο για «σημαντική πρόοδο». Σε ειδική συνεδρίαση την ερχόμενη εβδομάδα θα αποφασιστεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης της δανειακής βοήθειας προς την Ελλάδα, ύψους 31,5 δις Ευρώ. Αυτή η παραπάνω συνεδρίαση είναι απαραίτητη, καθώς, μεταξύ άλλων, θα χρειαστεί η συναίνεση του γερμανικού κοινοβουλίου. Μέχρι την επόμενη εβδομάδα θα αποφασιστεί και το πώς θα χρηματοδοτηθεί το επιμηκυνθέν ελληνικό πρόγραμμα εξυγίανσης της ελληνικής οικονομίας. Το κόστος της επιμήκυνσης υπολογίζεται στα 32,6 δις Ευρώ.
- Στην αυστριακή εφημερίδα Die Presse δημοσιεύεται άρθρο του Oliver Grimm με τίτλο «Η Αθήνα δεν επιτυγχάνει τους δημοσιονομικούς της στόχους και λαμβάνει περισσότερα χρήματα». Ο Grimm τονίζει ότι οι ελληνικές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες επαινέθηκαν από την τρόικα. Η Ελλάδα θα έχει στην διάθεσή της δύο ακόμα χρόνια για να εξυγιάνει τα οικονομικά της και την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων. Επειδή όμως η κυβέρνηση στην Αθήνα δεν θα μπορέσει από μόνη της να λάβει χρηματοδότηση από τις αγορές, θα δεχθεί βοήθεια ύψους 15 δις Ευρώ.
Το DPA, αναφερόμενο σε πρόταση μνημονίου μεταξύ της Ελλάδας και του Eurogroup, υποστηρίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση, αν δεν έχει στην διάθεσή της πιο ευνοϊκές προϋποθέσεις για τα επόμενα δύο χρόνια θα πρέπει να προχωρήσει σε περικοπές ύψους 20,7 δις Ευρώ και όχι 11,5 δις Ευρώ, όπως είχε μέχρι τώρα συμφωνηθεί. Αυτό όμως είναι πολιτικά ανέφικτο για την κυβέρνηση στην Αθήνα. Η Ελλάδα βρίσκεται, όπως δείχνουν οι άγριες συγκρούσεις των τελευταίων ημερών, πολύ κοντά στην ακυβερνησία. Η κυβέρνηση υπό τον Α. Σαμαρά πέτυχε την έγκριση του προϋπολογισμού με πλειοψηφία 167 βουλευτών. Τα μέτρα λιτότητας προβλέπουν μείωση των συντάξεων κατά 15%. Έτσι θα καλυφθούν κατά το ήμισυ οι περικοπές ύψους 9,4 δις Ευρώ. Ακόμα και έτσι, η Ελλάδα δεν θα επιτύχει σύντομα την βιωσιμότητα του χρέους της.
Παρά τις σκληρές περικοπές το έλλειμμα την επόμενη χρονιά θα κυμανθεί στο 5,2%. Ο λόγος είναι σαφής: η ελληνική οικονομία συρρικνώνεται τόσο πολύ, ώστε οι τόσο μεγάλες περικοπές να έχουν μικρή επίδραση. Το 2013 η ύφεση θα κυμαίνεται στο 4,5%.
http://diepresse.com/home/wirtschaft/eurokrise/1311803/print.do
- Στην εφημερίδα Badische Zeitung δημοσιεύεται άρθρο της Barbara Schmidt με τίτλο «Ο Denzinger βοηθά τους Έλληνες». Το άρθρο αναφέρεται στο ταξίδι του πρώην Δημάρχου της πόλης Wehr, Klaus Denzinger, ο οποίος θα επισκεφθεί την Θεσσαλονίκη ως ειδικός για θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης. Η 18μελής επιτροπή νυν και πρώην Δημάρχων από το Baden-Württemberg θα έρθει για τρεις ημέρες στην Ελλάδα. Σκοπός είναι να παρασχεθεί τεχνογνωσία.
«Πρόκειται για βοήθεια με σκοπό την αυτοβοήθεια», δήλωσε χθες ο Denzinger. Οι Γερμανοί σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούν να εμφανιστούν ως παντογνώστες, αλλά να μιλήσουν ως ίσος προς ίσον και σε πνεύμα συνεργασίας. Ο Denzinger κάνει μάλιστα λόγο για βοηθούς και όχι εμπειρογνώμονες. Η βοήθεια προς την Ελλάδα οργανώνεται από τον Roger Kehle, Πρόεδο της Ένωσης Κοινοτήτων του Baden-Württemberg σε συνεργασία με τον απεσταλμένο της Καγκελαρίου στην Ελλάδα, Joachim Fuchtel. Στις διήμερες διαβουλεύσεις στην Θεσσαλονίκη θα υπάρξουν άμεσες επαφές μεταξύ Ελλήνων και Γερμανών Δημάρχων. Από τις συνομιλίες θα προκύψουν συγκεκριμένα σχέδια, στα οποία θα μπορεί να αξιοποιηθεί η γερμανική εμπειρία. Πιθανοί τομείς συνεργασίας θα είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αλλά και ο εκσυγχρονισμός του τουρισμού, δήλωσε ο Harald Burkhart εκ μέρους της Ένωσης Κοινοτήτων του Baden-Württemberg. Σημαντικό για τους ελληνικούς ΟΤΑ θέμα είναι και η εξασφάλιση πόρων, ώστε να επιτευχθεί η ανεξαρτησία από τις αθηναϊκές επιδοτήσεις.
Η πρωτοβουλία είναι μακράς πνοής. Από ελληνικής πλευράς συμμετέχουν Δήμαρχοι από την βόρεια Ελλάδα. Ο Klaus Denzinger πιστεύει ακράδαντα ότι η ορθή λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης αποτελεί προϋπόθεση για την βελτίωση της κατάστασης στην Ελλάδα. Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί συναντήσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, τον ιαματικό τουρισμό και άλλα θέματα. Η μεταφορά τεχνογνωσίας από την Γερμανία στην Ελλάδα εκτείνεται σε πολλούς τομείς.
http://www.badische-zeitung.de/wehr/denzinger-hilft-griechen--65576311.html
- Στο Spiegel-Online δημοσιεύεται πρακτορειακό άρθρο με τίτλο «Διχασμένοι διασώστες». Το άρθρο αναφέρεται στη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup και τονίζει ότι η ΕΕ και το ΔΝΤ διαφωνούν ανοιχτά για τη βοήθεια προς την Ελλάδα:
Ενώπιον των δημοσιογράφων ο επικεφαλής του Eurogroup Juncker και η Διευθύντρια του ΔΝΤ Lagarde εξέφρασαν διαφορετικές απόψεις σχετικά με την ελαστικοποίηση των στόχων για τη μείωση του ελληνικού χρέους. Οι ρωγμές στη συμμαχία των ευρω-διασωστών είναι πιο εμφανείς από ποτέ. «Έχουμε διαφορετικές απόψεις και εργαζόμαστε για να τις λύσουμε», δήλωσε η Lagarde μετά από μία συνέντευξη Τύπου με τον Jean-Claude Juncker. Ο Juncker δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου ότι το χρέος της Ελλάδας θα πρέπει να μειωθεί στο 120% μέχρι το 2022, ενώ η Lagarde επιμένει να εκπληρωθεί ο στόχος το 2020. Κατά την Lagarde, πρόκειται για εφικτό στόχο. Όταν ο Juncker επανέλαβε αρκετές φορές την άποψή του, η Lagarde εξέφρασε την κριτική της με τη γλώσσα του σώματος: Γούρλωσε τα μάτια της και άρχισε να κοιτάζει στα πλάγια, μέχρι που ο Juncker, αντιδρώντας στο γέλιο του ακροατηρίου, αντέδρασε λέγοντας στην Lagarde: «Αυτό δεν είναι αστείο».
Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ευρ. Επιτροπής το ελληνικό χρέος θα ανέλθει στο 177% φέτος και στο 189% το 2014. Η μείωσή του επομένως στο 120% μέχρι το 2020 μοιάζει ανέφικτη, καθώς το ΑΕΠ της Ελλάδας μειώνεται διαρκώς. Το ΔΝΤ ζητά από τις χώρες της Ευρωζώνης άφεση μέρους του ελληνικού χρέους, πρόταση που απορρίπτουν σε κάθε περίπτωση οι Ευρωπαίοι, καθώς είναι αδύνατον να γίνει αποδεκτή από το εκλογικό σώμα των χωρών τους.
Μέχρι τις 20 Νοεμβρίου θα έχει επιτευχθεί συμφωνία, δήλωσε ο Juncker. Αυτό αναφέρεται και στο πώς θα καλυφθεί το κενό χρηματοδότησης ύψους 32,6 δις Ευρώ, το οποίο προκύπτει από την επιμήκυνση των δημοσιονομικών στόχων της Ελλάδας. Το ΔΝΤ και οι χώρες της Ευρωζώνης συμφώνησαν τη Δευτέρα το βράδυ να δώσουν επιπλέον δύο χρόνια στην Ελλάδα για να εφαρμόσει μέτρα λιτότητας. Αντί για το 2014, οι στόχοι θα πρέπει να επιτευχθούν το 2016. Δεν είναι ξεκάθαρο από πού θα προκύψουν τα παραπάνω χρήματα που θα απαιτηθούν. «Δεν μπορώ να φανταστώ τους Υπουργούς να ζητούν και πάλι χρήματα από τους φορολογουμένους τους», δήλωσε η Αυστριακή Υπουργός Οικονομικών Maria Fekter.
Η επόμενη δόση προς την Ελλάδα, ύψους 31,5 δις Ευρώ από τη δανειακή βοήθεια των 130 δις Ευρώ καταρχήν δεν θα δοθεί. Πριν από την εκταμίευσή τους θα πρέπει να συναινέσουν τα εθνικά κοινοβούλια. Μέχρι τότε θα αναλάβει τη χρηματοδότηση της Ελλάδας η ΕΚΤ, προκειμένου να αποφευχθεί η χρεοκοπία της χώρας. Σύμφωνα με άρθρο της "Welt", η ΕΚΤ προτίθεται να επεκτείνει τη βοήθεια προς τις ελληνικές τράπεζες και να δεχθεί περαιτέρω αξιόγραφα ως ασφάλεια για την παροχή έκτακτων κεφαλαίων. Με αυτόν τον τρόπο οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούν να αγοράσουν και πάλι ελληνικά ομόλογα και να προφυλάξουν την Αθήνα από τη χρεοκοπία.
- Στο ίδιο μέσο δημοσιεύεται πρακτορειακό άρθρο με τίτλο «Το Eurogroup δίδει περισσότερο χρόνο στην Αθήνα για να υλοποιήσει μέτρα περικοπών». Το άρθρο αναφέρεται στην απόφαση του Eurogroup χθες βράδυ να δοθούν στην Αθήνα δύο χρόνια περισσότερος χρόνος για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων. Ωστόσο, η απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης της δανειακής βοήθειας προς την Ελλάδα θα μετατεθεί χρονικά.
Οι σχετικές διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν στις 20 Νοεμβρίου, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, Jean-Claude Juncker. Στις 22 και 23 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η επόμενη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ. Από την Ελλάδα ζητείται η τήρηση ορισμένων υποσχέσεων που η ίδια είχε δώσει πριν από μήνες ως αντάλλαγμα για την παροχή του δεύτερου πακέτου βοήθειας. Πρόκειται μόνον για μερικά σημεία, τόνισε η επικεφαλής του ΔΝΤ Christine Lagarde. Πρόσθεσε δε ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα πρέπει να συζητηθεί και να κριθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Η πρόταση για την επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος προέρχεται από την τρόικα και αποτελεί «μια λογική προσαρμογή με δεδομένες τις οικονομικές εξελίξεις», επισημαίνεται στη δήλωση του Eurogroup. Οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης διαβουλεύτηκαν και για τον τρόπο χρηματοδότησης των 33 δις ευρώ που θα κοστίσει η επιμήκυνση. Στα επόμενα δύο χρόνια το κενό στην χρηματοδότηση θα ανέλθει στα 20,7 δις Ευρώ, ενώ μέχρι το 2016 θα φτάσει στα 32,6 δις Ευρώ. Η Υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Maria Fekter, έκανε λόγο για «μείγμα μέτρων», μέσω των οποίων θα μπορούσε να καλυφθεί το κενό, όπως η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, ή η χορήγηση από την ΕΚΤ στην Ελλάδα του κέρδους από την κατοχή ελληνικών ομολόγων.
- Στην ηλεκτρονική σελίδα της εφημερίδας Financial Times Deutschland δημοσιεύεται πρακτορειακό άρθρο με τίτλο «Κρίση χρέους: Η τρόικα συμφωνεί για τους ελληνικούς στόχους μείωσης του χρέους». Σύμφωνα με γνώστες της κατάστασης, οι οποίοι μίλησαν στο Reuters, οι διεθνείς δανειστές της Ελλάδας υπολογίζουν ότι το ελληνικό χρέος θα μειωθεί στο 144% του ΑΕΠ μέχρι το 2020. Στα επόμενα χρόνια το ελληνικό χρέος θα συνεχίσει να μειώνεται, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι η Ελλάδα θα ακολουθήσει τη μέχρι τώρα εφαρμοζόμενη πολιτική λιτότητας. Υπολογίζεται ότι το 2022 το χρέος θα μειωθεί κατά ακόμα δέκα μονάδες. Του χρόνου το ελληνικό χρέος θα ανέλθει στο 190% του ΑΕΠ. Το ΔΝΤ επιμένει πάντως στη διατήρηση του στόχου της μείωσης του χρέους στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020, καθώς σε διαφορετική περίπτωση δεν θα είναι βιώσιμο. Η επόμενη δόση της δανειακής βοήθειας προς την Ελλάδα θα δοθεί, όταν κατατεθεί η ανάλυση της τρόικα για την βιωσιμότητα του χρέους της χώρας.
http://www.ftd.de/politik/europa/:schuldenkrise-troika-einigt-sich-auf-schuldenziel-fuer-griechenland/70117137.html?mode=print
- Στο ίδιο μέσο δημοσιεύεται πρακτορειακό άρθρο του Peter Ehrlich με τίτλο «Κρίση χρέους: Οι δανειστές διαφωνούν για τη βοήθεια προς την Ελλάδα». Ο Ehrlich παρατηρεί ότι αυτήν τη φορά δεν είναι η Ελλάδα, αλλά οι δανειστές που επιβραδύνουν την εφαρμογή του προγράμματος βοήθειας, καθώς αντιδικούν ανοιχτά για την πορεία μείωσης του ελληνικού χρέους:
«Το 2022» λέει χαμηλόφωνα ο Jean-Claude Juncker. Τότε θα μειωθεί το ελληνικό χρέος στο 120% του ΑΕΠ, από την στιγμή μάλιστα που η Ελλάδα θα έχει λάβει δύο χρόνια επιμήκυνση της εφαρμογής του προγράμματος εξυγίανσης της οικονομίας της. Το πρόβλημα όμως είναι ότι η Διευθύντρια του ΔΝΤ, Christine Lagarde, επιμένει στην τήρηση του στόχου το 2020 και εκφράζει ανοιχτά τις αντιρρήσεις της στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Juncker. Κατά τη γνώμη της η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους είναι αποφασιστικής σημασίας και πρέπει να επιτευχθεί μέχρι το 2020. Δύο φορές επανέλαβε την θέση του ο Juncker, δύο φορές η Lagarde παραμένει σταθερή στο 2020.
Παρόμοιες διαφωνίες έχουν υπάρξει και άλλες φορές μέσα στα τρία χρόνια δανειακής βοήθειας προς την Ελλάδα, απλώς ποτέ δεν εκδηλώνονταν τόσο ανοιχτά. Για τους οικονομολόγους η διαφωνία ακούγεται ανόητη, καθώς κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την εξέλιξη του χρέους μίας χώρας σε οκτώ με δέκα χρόνια. Πίσω από τη συζήτηση υπάρχει ένα ακόμα πιο σοβαρό ζήτημα: το ποιος θα πληρώσει τα περαιτέρω κεφάλαια που θα χρειαστούν για τη διάσωση της Ελλάδας.
Το ότι οι Έλληνες θα λάβουν περισσότερα χρήματα δεν αμφισβητείται στη συνάντηση των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Το Eurogroup επαίνεσε τις πρόσφατες αποφάσεις που ελήφθησαν στην Ελλάδα, χαρακτήρισε τα ελλείμματα ως «επαρκή», επισήμανε ότι δεν μπορούν να ληφθούν και άλλα μέτρα λιτότητας καθώς και ότι η ύφεση ήταν μεγαλύτερη απ’ ό,τι υπολογιζόταν. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της τρόικα, η Ελλάδα θα χρειαστεί το 2013 και 2014 επιπρόσθετα 15 δις Ευρώ, ενώ το 2016 και 2017 περίπου 18 δις Ευρώ. Δεν θα ενισχυθεί οικονομικά το πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα, αλλά θα μειωθεί το συνολικό χρέος που προκύπτει ακριβώς εξαιτίας αυτού.
Το ΔΝΤ επιθυμεί να πληρώσει το μερίδιό του, αλλά μόνον υπό την προϋπόθεση ότι θα αποκατασταθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Το ΔΝΤ πρότεινε την περαιτέρω αναδιάρθρωση του χρέους, αλλά τα κράτη της Ευρωζώνης την απέρριψαν. Η συμμετοχή όμως του δημοσίου τομέα στην μείωση του ελληνικού χρέους είναι αναπόδραστη. «Αναζητούμε διαφορετικούς τρόπους», δήλωσε ο Juncker. «Τα κράτη της Ευρωζώνης θα πρέπει να συνεισφέρουν», προσθέτει η Ευρ. Επιτροπή. Σαφώς μία μείωση του επιτοκίου που πληρώνει η Ελλάδα, σε συνδυασμό με άλλα μέτρα όπως η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής πρέπει να θεωρούνται βέβαια.
Η Επιτροπή Προϋπολογισμού του Γερμανικού Κοινοβουλίου σίγουρα θα απαιτήσει ακριβή υπολογισμό του κόστους για τον Γερμανό φορολογούμενο. Την επόμενη εβδομάδα οι Γερμανοί βουλευτές και η κοινή γνώμη θα ασχοληθούν με τα προσωρινά στοιχεία που κατέθεσε η τρόικα. Στις 20 Νοεμβρίου συνεδριάζει και πάλι το Eurogroup και μέχρι τότε θα πρέπει να έχει ξεπεραστεί η διαφωνία σχετικά με το ελληνικό χρέος. Μετά θα αποφασιστεί από το Bundestag οριστικά η εκταμίευση της επόμενης δόσης της δανειακής βοήθειας προς την Ελλάδα, με πιθανότερη ημερομηνία την 28η Νοεμβρίου.
Για τα χρήματα που χρειάζεται η Ελλάδα μέχρι την επόμενη Παρασκευή βρέθηκε λύση. Τα ομόλογα 12 εβδομάδων, ύψους 3,4 δις Ευρώ, τα οποία λήγουν τότε, θα αντικατασταθούν από νέα αξιόγραφα που θα αγοραστούν από ελληνικές τράπεζες με ίδια κεφάλαια. Η κατάσταση των ελληνικών τραπεζών είναι καλύτερη απ’ ό,τι τον Αύγουστο, γι’ αυτό και είναι δυνατή η λύση, δήλωσε ο Επίτροπος για τις Νομισματικές Υποθέσεις Olli Rehn.
http://www.ftd.de/politik/europa/:schuldenkrise-geldgeber-streiten-ueber-griechen-hilfe/70117148.html?mode=print
- Στην Zeit-Online δημοσιεύεται πρακτορειακό άρθρο με τίτλο «Η διετής επιμήκυνση για τους Έλληνες θα κοστίσει στην Ευρώπη 32 δις Ευρώ». Η απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης της δανειακής βοήθειας προς την Ελλάδα μετατέθηκε για τις 20 Νοεμβρίου. Έτσι δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, Jean-Claude Juncker χθες μετά την συνάντηση των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Μέχρι τις 20 Νοεμβρίου θα υπάρχουν τα στοιχεία εκείνα που αυτήν την στιγμή λείπουν ώστε να μπορούν να ληφθούν αποφάσεις. Ο Γάλλος Υπουργός Οικονομικών Pierre Moscovici ζήτησε από την πλευρά του να υπάρξει πολιτική συμφωνία για το ζήτημα στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης, το αίτημά του όμως προσέκρουσε μεταξύ άλλων και σε γερμανικές αντιδράσεις.
http://www.zeit.de/wirtschaft/2012-11/griechenland-troika-finanzhilfe-juncker-merkel/komplettansicht
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr