Οι απλοί Γερμανοί πολίτες ανησυχούν, παρά τις διαβεβαιώσεις των πολιτικών και των οικονομολόγων τους πως η υποβάθμιση των προοπτικών της Γερμανίας από τη Moody's θα έχει ελάχιστο αντίκτυπο στο κόστος δανεισμού της χώρας. [ID:nL6E8IO2K9]
"Αν εξελιχτούν τα πράγματα έτσι όπως προβλέπει η Moody's, τότε θα έχουμε προβλήματα με ανεργία -- εάν χάσουμε την εμπιστοσύνη μας ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν, αυτό θα σημάνει και μεγάλα προβλήματα για την οικονομία", είπε ο Memet Dogan, 45χρονος υπάλληλος στις συγκοινωνίες στο Βερολίνο.
Η Γερμανία έχει αποτελέσει άγκυρα σταθερότητας στην κρίση χρέους στην ευρωζώνη. Τα ομόλογά της θεωρούνται ασφαλές καταφύγιο για τους επενδυτές, οι οποίοι ουσιαστικά πληρώνουν τόκο στο Βερολίνο για το προνόμιο να διακρατούν γερμανικό χρέος.
Η ισχύς της Γερμανίας της έχει δώσει ρόλο χρηματοδότη της ευρωζώνης. Οι φορολογούμενοί της εναντιώνονται σε αυτό, θεωρώντας ότι οι αποταμιεύσεις τους χρησιμοποιούνται για να στηρίξουν τους γείτονες, τους οποίους θεωρούν σπάταλους.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση για τη γερμανική τηλεόραση που δημοσιεύτηκε τον περασμένο μήνα, το 83% των ερωτηθέντων είπαν πως η Ελλάδα πρέπει να βγει από την ευρωζώνη εάν δεν τηρήσει τους όρους του μνημονίου.
Ο Hans Michelbach, ανώτατος αξιωματούχος του CSU της Βαυαρίας, αδελφό κόμμα με τη συντηρητική Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) της Καγκελαρίου Angela Merkel, είπε πως η κίνηση της Moody's σηματοδοτεί ότι "ακόμα και η αντοχή της Γερμανίας δεν είναι ανεξάντλητη".
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr