Στην έκθεσή της η Κομισιόν επισημαίνει ότι στην Ελλάδα κυριαρχούν λίγες κρατικές επιχειρήσεις που εξακολουθούν να έχουν μια μονοπωλιακή θέση στην αγορά, καλώντας την κυβέρνηση να εξορθολογήσει το θεσμικό πλαίσιο. Τονίζει πως η Ελλάδα εξακολουθεί να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα ορυκτά καύσιμα (το μεγαλύτερο μέρος της ηλεκτροπαραγωγής βασίζεται στο λιγνίτη), ότι τα περισσότερα νησιά παραμένουν απομονωμένα χωρίς διασυνδέσεις και εξαρτώνται από το πετρέλαιο, και ότι η συνολική απόδοση της ηλεκτροπαραγωγής είναι από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη.
Διαχειριστές, δίκτυα
Επισημαίνει ακόμη ότι οι διαχειριστές του συστήματος μεταφοράς δεν έχουν ακόμη πλήρως διαχωρισμένες δραστηριότητες, ότι οι βιομηχανικοί πελάτες διαμαρτύρονται πως καλούνται να πληρώσουν από τις υψηλότερες τιμές ενέργειας στην Ευρώπη, και ότι τα δίκτυα ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου πρέπει να εκσυγχρονιστούν.
Προσθέτει ότι μόνη προϋπόθεση για μεγάλης κλίμακας φωτοβολταικά και αιολικά είναι η ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική χώρα, και ότι η ενίσχυση του δικτύου μεταφοράς είναι επίσης απαραίτητη για την εξαγωγή ηλεκτρισμού προς την υπόλοιπη Ευρώπη.
Ιδιαίτερη μνεία κάνει στο σχέδιο «Ήλιος» λέγοντας ότι θα μπορούσε να αποτελέσει εφαλτήριο για μια πραγματικά ολοκληρωμένη αγορά ενέργειας από ΑΠΕ, αλλά που προϋποθέτει επενδύσεις σε δίκτυα, στις οποίες μπορούν να συμβάλλουν τα ευρωπαϊκά προγράμματα. «Λίγες ευρωπαϊκές χώρες επωφελούνται από μια τέτοια ποικιλία ΑΠΕ, άφθονη αιολική, ηλιακή και υδροηλεκτρική ενέργεια, βιομάζα και γεωθερμία, που αποτελούν μια τεράστια ευκαιρία για την Ελλάδα», αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση. Μιλά ακόμη για τη δυνατότητα μετατροπής της χώρας σε κόμβο αερίου, μέσω των δρομολογούμενων αγωγών αλλά και των επικείμενων ερευνών για υδρογονάνθρακες, που σε συνδυασμό με τα παραπάνω μπορούν να δώσουν μεγάλη ώθηση στην ελληνική οικονομία.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr