Σε ραδιοφωνικές δηλώσεις του ο κ. De Guindos απέδωσε την έντονη άνοδο των spreads στην γενικότερη νευρικότητα που επικρατεί στην αγορά αναφορικά με την έλλειψη ανάπτυξης στις ευρωπαϊκές οικονομίες και δήλωσε πως το θέμα δεν περιορίζεται στην Ισπανία. Τόνισε ότι το κόστος δανεισμού για τις χώρες και τον ιδιωτικό τομέα δεν είναι βιώσιμο σ' αυτά τα επίπεδα.
«Αυτά τα επίπεδα spreads δεν είναι βιώσιμα για πολύ», δήλωσε ο κ. De Guindos. «Το κάνει δύσκολο για την Ισπανία ή την Ιταλία να χρηματοδοτήσουν τα χρέη τους, το κάνει δύσκολο για τον ιδιωτικό τομέα και ιδιαίτερα τις τράπεζες να αυτοχρηματοδοτηθούν. Είναι μια κατάσταση που πρέπει να αντιστραφεί».
(S)PAIN!
Οι πράξεις παροχής ρευστότητας (LTRO) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συνέβαλαν στη σταθεροποίηση των χρηματοοικονομικών συνθηκών, αλλά η επιδείνωση της Ισπανίας δείχνει τελικά ότι ήταν κάτι το εντελώς εφήμερο, ένα φάρμακο του οποίου οι θεραπευτικές ιδιότητες κράτησαν ελάχιστα. Το ευρωπαϊκό σχέδιο εξόδου από την κρίση, «μπάζει».
Η ρευστότητα δεν λύνει τα προβλήματα φερεγγυότητας και ο χρόνος που αγοράζει είναι γενικά πολύ βραχύβιος. Μετά τα χαμηλότοκα δάνεια συνολικού ύψους 1 τρις ευρώ από την ΕΚΤ στις ευρωπαϊκές τράπεζες, τα οποία βοήθησαν να ανέβει η ψυχολογία της αγοράς απέναντι στην ευρωπαϊκή κρίση, η ρευστότητα πια υποχωρεί. Η ισπανική δημοπρασία δεν πέτυχε και η χθεσινή γαλλική δημοπρασία επίσης δεν πήγε πολύ καλά, με αύξηση των αποδόσεων και μειωμένη ζήτηση. Τα μέτρα λιτότητας οδηγούν την Ευρώπη σε επιδείνωση της ύφεσης και η οικονομική κατάσταση της Ισπανίας και της Ιταλίας χειροτερεύουν ακόμη και με τα νέα μέτρα που τίθενται σε εφαρμογή. Στην πραγματικότητα υπάρχουν μόνο δύο τρόποι να βγει η Ευρώπη από τον βούρκο, και αυτοί είναι η ανάπτυξη, η οποία... απουσιάζει, και ο πληθωρισμός, που μπορεί να είναι η τελική στρατηγική που θα απασχολήσει την ΕΕ και την ΕΚΤ.
Το αποφασιστικό τεστ για την κρίση στην ευρωζώνη, δεν είναι και δεν ήταν ποτέ η Ελλάδα, αλλά η Ισπανία, και δυστυχώς, τα σημάδια ήδη μυρίζουν αποτυχία. Με τα τριετή δάνεια της ΕΚΤ και με την αναδιάρθρωση χρέους της Ελλάδας, φαινόταν πως τα χειρότερα της κρίσης ίσως και να ήταν πλέον πίσω μας, αλλά τώρα ο κίνδυνος που ακούει στο όνομα Ισπανία, αποδεικνύει ότι το σχέδιο της Ευρώπης για έξοδο από την κρίση, «μπάζει»
Οι Ισπανία σε καμία περίπτωση δεν έχει αποφύγει τον κίνδυνο, παρά τον προϋπολογισμό της ο οποίος ενίσχυσε την δέσμευση της ισπανικής κυβέρνησης προς την λιτοτητα. Οπως προειδοποιεί η UBS, η χώρα αντιμετωπίζει σοβαρότατη ύφεση το 2012, την οποία θα ακολούθησει σημαντική συρρίκνωση και το 2013, και περαιτέρω πτώση των τιμών των σπιτιών. Οι ανησυχίες για σημαντική περαιτέρω υποτίμηση ολόκληρου του ισπανικού κλάδου ακίνητης περιουσίας, που θα οδηγήσει σε περαιτέρω προβλήματα για τις ισπανικές τράπεζες λόγω της μεγάλης τους έκθεσης στον κλάδο, είναι εντονότατες. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Citigroup, oι ισπανικές τράπεζες, μπορεί να βρεθούν αντιμέτωπες με ζημιές ύψους 203 δισ. ευρώ.
Η Ισπανία δεν μπορεί να λειτουργήσει μέσα σε αυτήν την κρίση, χωρίς περισσότερη βοήθεια από τους εταίρους της ΕΕ. Για τα δικά τους ευρύτερα συμφέροντα, θα πρέπει να επιτρέψουν μια πιο ήπια πορεία της δημοσιονομικής εξυγίανσης, και να υποστηρίξουν την ανάπτυξη της Ισπανίας προς αυτήν την κατεύθυνση. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να γίνουν βήματα προκειμένου να στηρίξουν ολόκληρη την ανάπτυξη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της ευκολότερης δημοσιονομικής πολιτικής στη Γερμανία και της ευκολότερης νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ. Σημαίνει προσωρινές δημοσιονομικές μεταφορές στην Ισπανία. Και πάνω απ 'όλα σημαίνει να ανακοινωθεί το ότι η ΕΚΤ θα ενεργεί ως δανειστής έσχατης ανάγκης στη ζώνη του ευρώ.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της Berenberg Bank, Holger Schmieding, οι πιέσεις της Γερμανίας για το τέλος της στήριξης των αγορών από την ΕΚΤ, έχουν τώρα πυροδοτήσει έναν νέο γύρο αναταραχών στις αγορές, και στο επίκεντρο όλων είναι η Ισπανία. Ο κίνδυνος για έναν νέο πανικό στις αγορές είναι τεράστιος. Η χώρα βρίσκεται σε μία εξαιρετικά δύσκολη και επικίνδυνη οικονομική κατάσταση. Η Ισπανία είναι η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία στη ζώνη του ευρώ. Αν καταρρεύσει θα πάρει και ένα μεγάλο μέρος της ΕΕ μαζί της.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr