Το επίμαχο άρθρο μετέφερε την αρμοδιότητα για το ΓΕΜΗ στο υπουργείο Ανάπτυξης, αλλά ο εισηγητής της ΝΔ κ. Κ. Χατζηδάκης κατέστησε σαφές ότι το κόμμα του δεν συμφωνούσε με την επιλογή αυτή. Στην κατ' άρθρο ψηφοφορία η ΝΔ καταψήφισε με αποτέλεσμα να παραμένει σε εφαρμογή το ισχύον νομικό καθεστώς.
Επίσης με τροπολογία που κατέθεσε χθες η κυρία Διαμαντοπούλου διατηρείται και εφέτος, για τη χρήση 2011, η υποχρέωση δημοσίευσης ισολογισμών στις εφημερίδες.
"Μπλόκο" Διαμαντοπούλου σε τροπολογίες με φιλεργατικό περιεχόμενο
Η χθεσινή διαδικασία στη Βουλή, όμως, δεν επεφύλασσε οδυνηρή έκπληξη μόνο για το υπουργείο Ανάπτυξης, αλλά και για τους βουλευτές, καθώς οι περισσότερες βουλευτικές τροπολογίες δεν έγιναν αποδεκτές.
Αποκορύφωμα αποτέλεσε η απόσυρση από την υπουργό Ανάπτυξης κυρία Αννα Διαμαντοπούλου, μετά από παρέμβαση του πρωθυπουργού κ. Λουκά Παπαδήμου, δύο τροπολογιών με σαφές φιλεργατικό περιεχόμενο, παρά το γεγονός ότι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Παντελής Οικονόμου είχε δηλώσει ότι γίνονται αποδεκτές από την κυβέρνηση.
Η πρώτη αφορούσε την ένταξη στο προσωπικό της Εθνικής Τράπεζας 180 περίπου εργαζομένων στις υπό εκκαθάριση Συνεταιριστικές Τράπεζες Αχαϊκή, Λαμίας και Λέσβου - Λήμνου, το υγιές χαρτοφυλάκιο των οποίων μεταβιβάστηκε στην Εθνική Τράπεζα και η οποία είχε κατατεθεί από 5 βουλευτές του ΚΚΕ (Β. Νικολαΐδου, Ν. Καραθανασόπουλο, Θ. Παφίλη, Γ. Μαρίνο και Στ. Σκοπελίτη). Η δεύτερη αφορούσε την απαλλαγή από τους φόρους προς το Δημόσιο των εργαζομένων που ανέλαβαν να λειτουργήσουν προβληματικές επιχειρήσεις και είχε κατατεθεί από τον βουλευτή Δράμας του ΠαΣοΚ κ. Χρήστο Αϊδόνη.
Η εξαγγελία Διαμαντοπούλου προκάλεσε την έντονη αντίδραση όχι μόνο των βουλευτών του ΚΚΕ, αλλά και της εισηγήτριας του ΠαΣοΚ κυρίας Κατερίνας Μπατζελή, η οποία αμφισβήτησε τις αναφορές περί πρωθυπουργικής παρέμβασης και κάλεσε τον υπουργό Οικονομικών κ. Φίλιππο Σαχινίδη να πάρει θέση.
Ο τελευταίος, μετά και από τα επίμονα αιτήματα των κομμάτων της Αριστεράς, εμφανίστηκε στη Βουλή και επιβεβαίωσε ότι και ο ίδιος είχε γίνει δέκτης ανάλογων παρατηρήσεων από το πρωθυπουργικό γραφείο, από το οποίο μάλιστα του διαμηνύθηκε ότι όλα τα ζητήματα και όλες οι τροπολογίες θα πρέπει πριν εισαχθούν στη Βουλή να έχουν την έγκριση του πρωθυπουργικού γραφείου.
«Αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή», σημείωσε ο κ. Σαχινίδης. «Δεν μπορεί να συμφωνούν όλα τα κόμματα της Βουλής και να διαφωνεί ο Πρωθυπουργός. Ποιος είναι; Ο βασιλέας!», αντέδρασε σε έντονο ύφος ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ κ. Θανάσης Παφίλης, ενώ σε ανάλογους τόνους ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣυΡιζΑ κ. Π. Λαφαζάνης έκανε λόγο για απαράδεκτη παρέμβαση σε βάρος του Κοινοβουλίου.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr