Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, οι πολύ απαισιόδοξες επιχειρηματικές προσδοκίες στη Βιομηχανία και τις Υπηρεσίες αμβλύνονται ελαφρώς, ενώ και η καταναλωτική εμπιστοσύνη βελτιώνεται ήπια.
Αντίθετα, το κλίμα στις Κατασκευές και στο Λιανικό Εμπόριο επιδεινώνεται. Η άρση του νομισματικού κινδύνου, η επιτυχής υλοποίηση του προγράμματος ανταλλαγής της ομολόγων και οι προσδοκίες από την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, έχουν συμβάλει στη σταθεροποίηση του οικονομικού κλίματος. Ωστόσο οι αβεβαιότητες, για την πορεία της οικονομίας παραμένουν, καθώς οι απαιτήσεις υλοποίησης του νέου προγράμματος χρηματοδότησης είναι πολλές και σύνθετες.
Ταυτόχρονα η προεκλογική περίοδος, αλλά ενδεχομένως και η μετεκλογική ρευστότητα του πολιτικού σκηνικού, δημιουργούν αμφιβολίες σχετικά με την έγκαιρη και αποτελεσματική προώθηση του συνόλου των μεταρρυθμιστικών παρεμβάσεων που πρέπει να πραγματοποιηθούν στο επόμενο διάστημα. Θα πρέπει εξάλλου να σημειωθεί ότι από το 1981 που διεξάγονται αυτές οι έρευνες στην Ελλάδα, πάντα τους προεκλογικούς μήνες σημειώνεται βελτίωση του κλίματος, καθώς η προσέγγιση σε μια διαδικασία άμεσης παρέμβασης στο πολιτικό περιβάλλον της χώρας δημιουργεί θετικές προσδοκίες. Αναλυτικότερα:
- στη Βιομηχανία, ανοδικά κινούνται οι αρνητικές προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της παραγωγής, και ηπιότερα οι χαμηλές εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για το τρέχον επίπεδο παραγγελιών και ζήτησης, ενώ το διογκωμένο επίπεδο των αποθεμάτων παραμένει στα ίδια σχεδόν επίπεδα.
- στις Υπηρεσίες, οι αρνητικές εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για την τρέχουσα δραστηριότητά τους εξομαλύνονται, όταν οι αντίστοιχες για την τρέχουσα ζήτηση καταγράφουν μικρή πτώση και οι προβλέψεις για τη ζήτηση του επόμενου τριμήνου παραμένουν στα ίδια επίπεδα.
- στο Λιανικό Εμπόριο, ο έντονα αρνητικός δείκτης των εκτιμήσεων των επιχειρήσεων για τις τρέχουσες πωλήσεις καταγράφει μικρή άνοδο, ενώ αντίθετα οι προβλέψεις για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές των πωλήσεων ελαφρώς επιδεινώνονται, με τις εκτιμήσεις για τα αποθέματα να αυξάνονται ήπια.
- στις Κατασκευές, οι ήδη χαμηλές προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών υποχωρούν κατακόρυφα, πτώση που μετριάζεται από τη μικρή άμβλυνση των έντονα αρνητικών προσδοκιών για την απασχόληση του τομέα.
- στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, οι αρνητικές προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού, αλλά και οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση της χώρας κινούνται ανοδικά, ενώ αντίθετα η πρόθεση για αποταμίευση υποχωρεί σε νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Τέλος, οριακή είναι η υποχώρηση των δυσοίωνων προβλέψεων για την εξέλιξη της ανεργίας.
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ - ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ - ΛΙΑΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ - ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΑΡΤΙΟΣ 2012
1. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ: Ελαφρά βελτίωση των προσδοκιών
Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία, μετά από ένα τρίμηνο σταθεροποίησης στα επίπεδα των 71-72 μονάδων, τον Μάρτιο κερδίζει ελαφρώς έδαφος και διαμορφώνεται στις 75,7 μονάδες (από 71,6 μονάδες), χαμηλότερα όμως έναντι της αντίστοιχης επίδοσης του 2011 (80,5 μονάδες). Οι προβλέψεις για την παραγωγή του επόμενου τριμήνου φαίνεται να αναθερμαίνονται, μετά από σχεδόν ένα έτος αρνητικών προβλέψεων, ενώ θετικές μεταβολές καταγράφουν και οι δείκτες εξαγωγικής δραστηριότητας. Συγκεκριμένα, από τα βασικά στοιχεία δραστηριότητας των επιχειρήσεων, οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της παραγωγής, αλλάζουν πρόσημο μετά από εννιά μήνες αρνητικών επιδόσεων. Στις εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για το τρέχον επίπεδο παραγγελιών και ζήτησης καταγράφεται μικρή βελτίωση στον έντονα αρνητικό σχετικό δείκτη, ενώ στα ίδια σχεδόν επίπεδα παραμένουν οι εκτιμήσεις ως προς το επίπεδο των αποθεμάτων. Αναλυτικότερα:
α) Σχετικά το επίπεδο παραγγελιών και ζήτησης, ο αντίστοιχος δείκτης κερδίζει τις λίγες μονάδες που έχασε τον περασμένο μήνα και διαμορφώνεται υψηλότερα κατά 3 μονάδες τον Μάρτιο (στις -52). Από τις επιχειρήσεις του τομέα, σταθερά ένα 56% το τελευταίο τρίμηνο δηλώνει μειωμένες για την εποχή παραγγελίες, ενώ μόλις 4% αναφέρει το αντίθετο.
β) Η αποκλιμάκωση των αρνητικών προβλέψεων για την εξέλιξη της παραγωγής τους προσεχείς 3-4 μήνες, συνεχίζεται για τρίτο διαδοχικό μήνα, με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται πλέον - έστω και οριακά - σε θετικά επίπεδα (+1 μονάδα). Έτσι, τα ποσοστά εκείνων που προβλέπουν αντίστοιχα άνοδο και πτώση της παραγωγής το επόμενο τρίμηνο, σχεδόν ισοσκελίζονται (23% και 22% αντίστοιχα).
γ) Τα αποθέματα έτοιμων προϊόντων παραμένουν σχεδόν αμετάβλητα τον Μάρτιο σε σχέση με τον Φεβρουάριο, με το σχετικό ισοζύγιο να διαμορφώνεται οριακά υψηλότερα, στις +17 μονάδες. Το 26% των επιχειρήσεων του τομέα αναφέρει υψηλά για την εποχή αποθέματα, ενώ το 9% δηλώνει το αντίθετο.
δ) Από τους δείκτες που συνδέονται με την εξαγωγική δραστηριότητα των επιχειρήσεων, όλοι κινούνται θετικά: οι αρνητικές εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση εξωτερικού αμβλύνονται περαιτέρω και αυτόν το μήνα, κερδίζοντας 5 μονάδες, με το σχετικό ισοζύγιο να διαμορφώνεται στις -21 μονάδες. Το 13% των επιχειρήσεων του τομέα (από 10%) κρίνει ως υψηλά για την εποχή τα επίπεδα των παραγγελιών του, έναντι όμως του 34% (από 36%) που τα θεωρεί χαμηλά. Στο ίδιο κλίμα, οι εκτιμήσεις για τις εξαγωγές το τελευταίο τρίμηνο κερδίζουν έδαφος, με το σχετικό ισοζύγιο να διαμορφώνεται στις -10 μονάδες (από -17) και το 1/5 των επιχειρήσεων να εκτιμά αυξημένες εξαγωγές σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Οι προβλέψεις για τις εξαγωγές τους προσεχείς μήνες συμπληρώνουν, τέλος, την ελαφρώς ανοδική πορεία των υπόλοιπων εξαγωγικών δεικτών, με το σχετικό ισοζύγιο να διατηρεί το θετικό του πρόσημο και να ενισχύεται στις +14 μονάδες (από +12). Ένα 15% των επιχειρήσεων αναμένει μείωση των εξαγωγών του το επόμενο διάστημα, ενώ διπλάσιο ποσοστό προβλέπει διεύρυνση.