Έντονες είναι οι πιεσεις που ασκεί η Τρόικα και η Task Force το τελευταίο διάστημα ώστε το Δημόσιο να αρχίσει να αποπληρώνει τις υποχρεώσεις του προς τους ιδιώτες, καθώς τα 6,32 δισ. (από 5,93 δισ. τον Ιανουάριο) που έφτασαν οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου το Φεβρουάριο, λείπουν από την αγορά.
Αν και τις τελευταίες εβδομάδες, όταν ο Φ. Σαχινίδης ήταν ακόμη αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, είχε ζητήσει από τους φορείς να στοιχειοθετήσουν τις υποχρεώσεις, ωστόσο, πληροφορίες του "R" αναφέρουν ότι τα βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση είναι λίγα.
Μάλιστα, σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα, το Δημόσιο θα ξεκινούσε το τρίτο τρίμηνο του έτους την καταβολή των οφειλών αποδεσμεύοντας κεφάλαια που θα επανέρχονταν στην αγορά. Ωστόσο, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, δεδομένου του ότι ο μεγαλύτερος οφειλέτης από τους φορείς του Δημοσίου παραμένουν τα ασφαλιστικά ταμεία, με οφειλές ύψους 2,793 δισ. ευρώ, στη μετά - PSI εποχή, η δυνατότητα να υπάρξει αποπληρωμή φαίνεται μικρή.
Παράλληλα, το 1 δισ. "έπιασαν" οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις Δήμων και Κοινοτήτων, στα 1,46 δισ. ευρώ ανέρχονται οι οφειλές των νοσοκομείων, ενώ λοιπά νομικά πρόσωπα του δημοσίου οφείλουν 258 εκατ. ευρώ. Από τα υπουργεία, ξεχωρίζουν οι οφειλές του Εθνικής Άμυνας (στα 271 εκατ. από 238 εκατ. τον προηγούμενο μήνα) και του Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων (στα 145 εκατ. από 137 εκατ. τον Ιανουάριο).
Επιστροφή ΦΠΑ σε 60 ημέρες
Ωστόσο, η θετική εξέλιξη των τελευταίων ημερών είναι πως μέσα σε 60 μέρες από την ημέρα υποβολής των περιοδικών ή εκκαθαριστικών δηλώσεων ΦΠΑ από τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες, οι εφορίες θα επιστρέφουν τον ΦΠΑ που τους αναλογεί, σύμφωνα με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Παντελή Οικονόμου για την νέα ταχύτερη διαδικασία επιστροφής του ΦΠΑ που καθιερώνει το υπουργείο Οικονομικών.
Μόνο σε περιπτώσεις που η επιστροφή υπερβαίνει τις 100.000 ευρώ ή από την ηλεκτρονική διασταύρωση των στοιχείων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων προκύπτουν ενδείξεις φοροδιαφυγής της επιχείρησης ή του επαγγελματία θα διενεργείται από τις εφορίες προσωρινός έλεγχος πριν επιστραφεί ο φόρος.
Αναλυτικά η απόφαση του κ. Οικονόμου προβλέπει τα ακόλουθα:
Tο πιστωτικό υπόλοιπο που προκύπτει με την υποβολή περιοδικών ή εκκαθαριστικών δηλώσεων ΦΠΑ, εφόσον ο υποκείμενος στο φόρο δεν επιθυμεί τη μεταφορά του για συμψηφισμό στην επόμενη φορολογική ή διαχειριστική περίοδο, επιστρέφεται από το δημόσιο, ως εξής:
1. Ο υποκείμενος στο φόρο υποβάλλει αίτηση επιστροφής ηλεκτρονικά μέσω του ειδικού συστήματος TAXISnet.
2. Η υλοποίηση της επιστροφής ενεργείται αυστηρά κατά προτεραιότητα με κριτήριο το χρόνο υποβολής της αίτησης επιστροφής.
3. H Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ), μέχρι τη 15η ημέρα του μήνα που ακολουθεί το μήνα εντός του οποίου υποβάλλεται η αίτηση επιστροφής, πραγματοποιεί ηλεκτρονική επεξεργασία διαθέσιμων στοιχείων, σχετικά με τη συμμόρφωση των υποκείμενων στο φόρο και τη συμφωνία των αιτούμενων προς επιστροφή ποσών με τα δεδομένα των υποβαλλόμενων δηλώσεων, χρησιμοποιώντας μέθοδο ανάλυσης κινδύνου και αποστέλλει στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. ηλεκτρονικό αρχείο με αιτήσεις για τις οποίες η επιστροφή πρέπει να πραγματοποιηθεί κατόπιν διενέργειας προσωρινού ελέγχου. Στο αρχείο αυτό περιλαμβάνονται σε κάθε περίπτωση και οι αιτήσεις για τις οποίες το προς επιστροφή ποσό είναι ίσο ή ανώτερο των 100.000 ευρώ.
4. Οι αρμόδιες Δ.Ο.Υ. υποχρεούνται:
- Να πραγματοποιήσουν την επιστροφή για όσες αιτήσεις επιστροφής δεν απαιτείται προσωρινός έλεγχος εντός δέκα πέντε (15) ημερών από την παραλαβή του αρχείου.
- Να διενεργήσουν προσωρινό έλεγχο για τις αιτήσεις επιστροφής που απαιτείται το αργότερο εντός δύο (2) μηνών από την παραλαβή του αρχείου.
- Στην περίπτωση που από τον προσωρινό έλεγχο κριθεί απαραίτητο, διενεργείται τακτικός έλεγχος, ο οποίος ολοκληρώνεται εντός πέντε μηνών από την υποβολή της αίτησης επιστροφής, εκτός από την περίπτωση που η αίτηση επιστροφής αφορά φορολογική περίοδο για την οποία δεν έχει παρέλθει η προθεσμία υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, οπότε ο έλεγχος ολοκληρώνεται εντός πέντε μηνών από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.
- Οι Δ.Ο.Υ. αποστέλλουν στη Γενική Διεύθυνση Φορολογικών Ελέγχων μέσω της ΓΓΠΣ, κατάλογο των περιπτώσεων για τις οποίες κρίθηκε απαραίτητος ο τακτικός έλεγχος με αιτιολόγηση της απόφασης αυτής.
5. Ανάλογη με τα ανωτέρω διαδικασία ακολουθείται για αιτήσεις επιστροφής που εκκρεμούν.
6. Μετά τη λήξη της διαχειριστικής περιόδου, από τους δικαιούχους που έτυχαν επιστροφής χωρίς έλεγχο, επιλέγεται δείγμα, για τη διενέργεια ελέγχου.
Στην απόφαση προβλέπεται ότι το επιστρεφόμενο ποσό που προκύπτει από την εκκαθάριση, συμψηφίζεται με χρέη του δικαιούχου προς το δημόσιο, διαφορετικά αποστέλλεται σχετική ειδοποίηση σ' αυτόν.
Για επιστροφές ΦΠΑ άνω των 300.000 ευρώ, για τα οποία απαιτείται έγκριση για δημοσιονομικούς λόγους, η εκταμίευση πραγματοποιείται εντός τεσσάρων μηνών από την ημερομηνία καταχώρισής τους στο βιβλίο "Επιστροφών και διαγραφών".
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr