Ο λόγος που η τράπεζα περιμένει κάτι τέτοιο είναι επειδή εκτιμά ότι οι οικονομικές προοπτικές θα επιδεινωθούν, οι δημοσιονομικοί στόχοι δεν θα ικανοποιηθούν από πολλές χώρες και επιπλέον υπάρχουν και πολλοί πολιτικοί κίνδυνοι λόγω εκλογών.
Γαλλία:
Μία βαθμίδα υποβάθμισης στα επόμενα 2-3 χρόνια. Ωστόσο, μπορεί η αξιολόγηση της χώρας να δεχθεί πίεση μετά τις Προεδρικές εκλογές, εάν οι δημοσιονομικοί στόχοι δείξουν ότι δεν θα μπορούν να ικανοποιηθούν.
Ελλάδα:
Οι αξιολογήσεις για την χώρα θα κινηθούν προς τα πάνω στο επόμενο χρονικό διάστημα (αν και τυχόν επιπλοκές στην ανταλλαγή ομολόγων θα μπορούσαν να το υπονομεύσουν αυτό). Στο μακροπρόθεσμο διάστημα, οι αξιολογήσεις θα παραμείνουν στην περιοχή του CCC καθώς η περαιτέρω αναδιάρθρωση του χρέους είναι πιθανή. Ετσι η S&P θα την διατηρήσει στο CCC και η Moody's στο Caa2 από το επόμενο εννεάμηνο και μέχρι και τα επόμενα 2-3 χρόνια τουλάχιστον.
Ιρλανδία:
Παρά το γεγονός ότι η Ιρλανδία έχει σημειώσει πρόοδο στο τρέχον πρόγραμμα και έχει υψηλή θεσμική δύναμη, παραμένουν ερωτήματα σχετικά με το υψηλό και αυξανόμενο χρέος της και την ικανότητά της να έχει πρόσβαση στις αγορές, όπως προβλέπεται, το επόμενο έτος. Στο τρίτο και τέταρτο τρίμηνο του έτους, η πίεση προς την χώρα θα επανέλθει για πρόσθετη χρηματοδοτική στήριξη κάτι που θα πιέσει την αξιολόγηση της χώρας. Η διαφορά μεταξύ της αξιολογήσης της S & P (ΒΒΒ +) και της Moody (Ba1) είναι ήδη μεγάλη (κατά τρεις βαθμίδες). Στο εγγύς μέλλον αναμένεται λοιπόν να υπάρξει σύγκλιση με πιθανή την υποβάθμιση κατά δύο βαθμίδες από την S&P στο ΒΒΒ- .
Ιταλία:
Η εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση Monti έχει αυξηθεί και μακροπρόθεσμα οι αξιόπιστες και εφαρμοσμένες οικονομικές μεταρρυθμίσεις θα μπορούσαν να ανακουφίσουν τη χώρα από την πίεση των αρνητικών αξιολογήσεων. Ωστόσο, στο αμέσως επόμενο διάστημα, οι οικονομικές προοπτικές παραμένουν δυσοίωνες κι έτσι υπάρχει περιθώριο για υποβάθμιση κατά μια βαθμίδα από την S & P και την Moody, αργότερα το 2012.
Ολλανδία:
Στα επόμενα 2-3 χρόνια η χώρα αναμένεται να χάσει από την S&P το ένα από τα τρία Α της, και η Moody's αναμένεται να θέσει τις προοπτικές της χώρας σε αρνητικές, καθώς το πολιτικό περιβάλλον είναι αβέβαιο και υπάρχει κίνδυνος η δημοσιονομική εξυγίανση να καθυστερήσει σε πρόοδο.
Πορτογαλία:
Το 2013, η Citi εξακολουθεί να πιστεύει πως κάποιας μορφής αναδιάρθρωση του χρέους θα υπάρξει για τη χώρα. Ως εκ τούτου, αναμένει τις αξιολογήσεις να κινηθούν προς την περιοχή του CCC στο μακροπρόθεσμο διιάστημα. Πάντως, κρίσιμη για τις αξιολογήσεις θα είναι για το επόμενο διάστημα η απότομη ύφεση (η Citi αναμένει το ύφεση στο 5,3% το 2012). Μαζί με σχετικά υψηλό χρέος της και τον υψηλό κίνδυνο ανάγκης για περαιτέρω χρηματοδότηση, υπάρχει περιθώριο για υποβάθμιση κατά δύο βαθμίδες από την S & P, και μία βαθμίδα από τη Moody's μέχρι τα τέλη του 2012.
Ισπανία:
Kαι για την Ισπανία ο κίνδυνος περαιτέρω υποβάθμισεις φέτος είναι μεγάλος, κατά μία βαθμίδα και από την Moody's και ο από την S&P ( στο Βaa1 και στο Α- αντίστοιχα). Αυτό στηρίζεται στην πιθανότητα περαιτέρω δημοσιονομικής ολίσθησης και ασθενέστερης οικονομικής ανάπτυξης (η Citi αναμένει ύφεση 2,7% και έτσι εκτιμά ότι η χώρα είναι μάλλον απίθανο να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους ).
Βρετανία:
Μέσα στους επόμενους μήνες λογικά η S&P θα τοποθετήσει τη χώρα σε αρνητικό οutlook όπως το έχουν ήδη κάνει η Moody's και η Fitch.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr