Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Σταχυολογώντας τις πιο...σπαρταριστές περιπτώσεις μάθαμε για το νησί με τους...ανάπηρους, για το νησί με τους τυφλούς, αλλά και τους πολλές χιλιάδες..νεκρούς που επί χρόνια συνέχιζαν να λαμβάνουν συντάξεις. Αναλυτικά, όπως δέιχνουν τα στοιχεία που έχει στη διάθεση του ο υπ.Εργασίας κ. Κουτρουμάνης, περίπου 1 στους πέντε που λάμβανε σύνταξη ή προνοιακό επίδομα δεν την δικαιούνταν. Γύρω στις 40.000 υπολογίζονται οι συντάξεις-μαϊμού, ενώ άλλα 50.000 είναι τα παράνομα προνοιακά επιδόματα.
Μετά την ολοκλήρωση της απογραφής των συνταξιούχων, τη δημιουργία πλήρους μητρώου ασφαλισμένων και την ενίσχυση του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας, στα πλάνα της διοίκησης του ΙΚΑ είναι να ζητήσει με δικαστικά ή εξωδικαστικά μέσα όλα τα ποσά που καταβλήθηκαν παρανόμως.
Για το σκοπό αυτό αναμένεται να επιστρατεύσει και ιδιώτες, και πιο συγκεκριμένα εξειδικευμένα νομικά γραφεία που προχωρούν σε διαδικασίες αναγκαστικών μέτρων, ενώ στο τραπέζι είναι και πιθανό σχέδιο συμψηφισμού των οφειλομένων ποσών.
Αν συνοπολογιστεί πως οι απώλειες του ελληνικού Δημοσίου ανέρχονται σχεδόν σε 4 δισ.ευρώ από επιδόματα-μαϊμού και περίπου 2,5 δισ.ευρώ από συνταξιούχους-"φαντάσματα", τα οφέλη που πιθανόν να προκύψουν για τα δημόσια Ταμεία είναι δυνητικά ιδιαίτερα μεγάλα.
Σύμφωνα με τον Γ. Kουτρουμάνη, μέχρι το τέλος του 2012 οι δαπάνες που θα εξοικονομηθούν στα Tαμεία θα είναι 4,5 δισ. ευρώ και τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ θα προέρχεται από τον εντοπισμό παράνομων καταβολών συντάξεων και άλλων παροχών.
Yπέρ των ελέγχων που διενεργεί ο διοικητής του IKA - ETAM P. Σπυρόπουλος τάχθηκε και ο πρώην διοικητής Θ. Aμπατζόγλου υπογραμμίζοντας ότι το σύστημα άρχισε να λειτουργεί ολοκληρωμένα το 2011 γιατί χρειάστηκαν μήνες προετοιμασίας, μετά την κατακύρωση (στα τέλη του 2009) του σχετικού διαγωνισμού
.Το ηλεκτρονικό "μάτι" του ΙΚΑ παρακολουθεί τις πιστώσεις και σημαίνει συναγερμό στην κεντρική υπηρεσία όταν διαπιστωθούν παρατυπίες, με τις αρμόδιες υπηρεσίες ελέγχου να αναλαμβάνουν εν συνεχεία να διερευνήσουν την υπόθεση.
Στο μεταξύ, υπό εξέταση είναι και η εφαρμογή εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων στη χορήγηση επιδομάτων καθώς σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ έχει διαπιστωθεί πως από το σύνολο των 77 επιδομάτων, «η συντριπτική πλειοψηφία των παροχών, 55, χορηγούνται για την κάλυψη συγκεκριμένου ασφαλιστικού κινδύνου (γήρας, αναπηρία, ανεργία) ή την κάλυψη άλλων αναγκών χωρίς έλεγχο περιουσιακών και εισοδηματικών πηγών των δικαιούχων, ανεξάρτητα από το ύψος του ατομικού ή του οικογενειακού εισοδήματος».
Στο ίδιο πλαίσιο, και η αθρόα προμήθεια αναξιοποίητων υλικών που σάπιζαν στις αποθήκες του ΙΚΑ, υπερκοστολογημένα σε πολλές περιπτώσεις ακόμη πάνω από 1.000%, εκτινάσσοντας στα ύψη τη «μαύρη τρύπα» του ταμείου..
Οι ελεγκτές του ιδρύματος εντόπισαν σε 11 αποθήκες περίπου 40.000 κολποσκόπια, τέσσερις τόνους γύψο καλλιτεχνίας, 2,5 εκατομμύρια πίεστρα γλώσσας, 2 τόνους βαμβάκι και πολλά άλλα οδοντιατρικά ή υγειονομικά υλικά όπως μπουκαλάκια με οινοπνευμα, ενώ οι παραγγελίες συνεχίζουν αδιάκοπα.
Η υπόθεση αποκαλύφθηκε όταν ο πρόεδρος του Ενιαίου Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Γεράσιμος Βουδούρης, διόρισε τριμελή επιτροπή με στόχο την απογραφή των υλικών.
Η επιτροπή κατά τη διαδικασία απογραφής άνοιξε τις αποθήκες και εντόπισε χιλιάδες μη αναλώσιμα υλικά αλλά και πρώτης ανάγκης , η προμήθεια των οποίων είχε γίνει κατά την πενταετία 2005 - 2010.
Ήδη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ έχει διατάξει Ένορκη Διοικητική Εξέταση προκειμένου να εντοπιστούν οι υπεύθυνοι.