Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
ήλθε μετά από ένα ακόμη Eurogroup.
Μετά από μία μαραθώνια συνεδρίαση το βράδυ της Δευτέρας, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έδωσαν την πολιτική έγκριση στο νέο δανειακό πρόγραμμα της Ελλάδας. Με την έγκριση αυτή έλαβαν τέλος οι διαπραγματεύσεις της μεταβατικής κυβέρνησης Παπαδήμου, που στόχο είχε να διαπραγματευτεί το νέο Μνημόνιο, το PSI και τέλος το πακέτο των 130 δισ. ευρώ.
Ο πρόεδρος του Eurogroup, J. C. Juncker ανέφερε πως εάν το PSI+ κριθεί επιτυχές, τότε θα πρέπει η μείωση του ελληνικού χρέους να αναμένεται στο 117% του ΑΕΠ έως το 2020.
Η δήλωση αυτή του Juncker επιβεβαιώνει τη νέα έκθεση της τρόικα που είδε λίγο νωρίτερα το φως της δημοσιότητας και η οποία υποστήριζε πως με συμμετοχή των ιδιωτών στο PSI+ άνω του 96%, είναι εφικτή η μείωση του ελληνικού χρέους στο 116 -117% του ΑΕΠ έως το 2020.
Ο πρόεδρος του Eurogroup επανέλαβε εκ νέου πως δεν τίθεται θέμα αποχώρησης της Ελλάδας από το ευρώ, ενώ απέρριψε τα σενάρια για νέο - τρίτο - πακέτο διάσωσης της Ελλάδας.
"Δεν θα υπάρξει πρόσθετη αποζημίωση για τους κατόχους ελληνικών ομολόγων" διεμήνυσε στη συνέχεια.
Από την πλευρά του ο επικεφαλής του EFSF, K. Regling, δήλωσε πως εντός του Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί η εκταμίευση των πρώτων 5,9 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, τον Απρίλιο θα ακολουθήσει η εκχώρηση 3,5 δισ. ευρώ και τον Μάιο η εκταμίευση ακόμη 5,3 δισ. ευρώ.
Την ίδια ώρα, νέα ανάλυση για το ελληνικό χρέος από το ΔΝΤ και την Κομισιόν, γνώση της οποίας επικαλείται το Reuters, «βλέπει» χαμηλότερα
των εκτιμήσεων για 120% του ΑΕΠ το ελληνικό χρέος το 2020 εάν η συμμετοχή στο PSI είναι τελικά υψηλότερη.
Η ανάλυση υποστηρίζει πως εάν η συμμετοχή στο «κούρεμα» είναι μεγαλύτερη, το ελληνικό χρέος μπορεί να πέσει στην περιοχή του
116%-117% του ΑΕΠ στο τέλος της δεκαετίας, όπως υποστήριξαν δύο ευρωπαϊκές πηγές στο Reuters.
Υπενθυμίζεται πως οι τρέχουσες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για χρέος 121,5% του ΑΕΠ το 2020.
«Το ελληνικό χρέος μπορεί να πέσει σημαντικά κάτω από 120% του ΑΕΠ, αναλόγως του επιπέδου της συμμετοχής των ομολόγων που διέπονται από ξένο και ελληνικό δίκαιο» ανέφερε μία από τις δύο πηγές.
Και οι δύο αξιωματούχοι ανέφεραν πως η πρόβλεψη βρίσκεται στην μεταξύ 116% και 117% του ΑΕΠ, υπογραμμίζοντας πως αυτό συναρτάται της τελικής συμμετοχής.
Ανοιχτό παραμένει το ζήτημα της συμμετοχής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο δεύτερο πακέτο στήριξης, με τον εκρπόσωπο του Ταμείου, Τζέρι Ράις, σε διευκρινιστική δήλωσή του για το χρηματικό ποσό που θα συμμετάσχει το Ταμείο στη νέα δανειακή συμφωνία ανέφερε ότι το προηγούμενο τριετές πρόγραμμα (SBA) ακυρώνεται και αντικαθίσταται από νέο πρόγραμμα (EFF), που αναμένεται να είναι τετραετές. Η σχετική απόφαση θα ληφθεί κατά τη συνεδρίαση του συμβουλίου την Πέμπτη.
«Το συνολικό ποσό της χρηματοδότησης, στο πλαίσιο του Διευρυμένου Ταμείου (EFF) για την Ελλάδα, το οποίο η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ,
Κριστίν Λαγκάρντ, έχει προτείνει για εξέταση στο Εκτελεστικό Διοικητικό Συμβούλιο, είναι 28 δισεκατομμύρια ευρώ (περίπου 36,7 δισεκατομμύρια δολάρια). Μετά την έγκριση της νέας ρύθμισης στο πλαίσιο του EFF, το προηγούμενο 3χρονο Stand-By διευθέτησης (SBA) για την Ελλάδα, που εγκρίθηκε το Μάιο του 2010, θα ακυρωθεί. Τα μη εκταμιευθέντα κονδύλια στο πλαίσιο της συμφωνίας θα πρέπει επίσης να
ακυρωθούν και δεν θα γίνει αυτόματα μέρος της νέας ρύθμισης».