Από τις ακριβότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας διεθνώς χρεώνει η ΔΕΗ την Αλουμίνιον, θυγατρική του ομίλου Μυτιληναίος, καθώς το Φεβρουάριο η τελευταία κατέβαλλε 82 ευρώ/ MWh, έναντι 29 ευρώ/ MWh που είναι ο μέσος όρος για τον κλάδο παγκοσμίως, δηλαδή 183% υψηλότερα!
Κι αυτό καθώς σύμφωνα, με τον πρόεδρο του ομίλου Μυτιληναίος, Ευ. Μυτιληναίο, η ΔΕΗ αθετεί τη συμφωνία του περασμένου Οκτωβρίου ανάμεσα στις δύο πλευρές, και χρεώνει την Αλουμίνιον (ΑτΕ) κατά το δοκούν.
Σαν συνέπεια του αδιεξόδου, η ΑτΕ κατέθεσε προσφυγή κατά της ΔΕΗ στη ΡΑΕ ζητώντας της να επιβάλει μια προσωρινή φόρμουλα τιμολόγησης, μέχρι να εκδοθεί η οριστική απόφαση της διαιτησίας, δηλαδή του οργάνου στο οποίο Αλουμίνιον και ΔΕΗ έχουν προσφύγει από τον περασμένο Οκτώβριο, αλλά το οποίο ακόμη δεν έχει λειτουργήσει.
Τα υπέρογκα τιμολόγια της ΔΕΗ τορπιλίζουν κάθε προσπάθεια για την επιβίωση ενεργοβόρων εξαγωγικών επιχειρήσεων σαν την Αλουμίνιον, όπως ανέφερε ο επικεφαλής του ομίλου, με συνέπεια η επιβίωσή της να τίθεται εν αμφιβόλω. Σε συνδυασμό και με τις επίσης υψηλές τιμές που χρεώνει την Αλουμίνιον (ΑτΕ) η ΔΕΠΑ για το φυσικό αέριο που καταναλώνει, το κόστος παραγωγής της αλουμίνας έχει εκτιναχθεί στα 2.660 δολ/ τόνο, από τα υψηλότερα διεθνώς. Επειδή, το ενεργειακό κόστος της ΑτΕ συμμετέχει με 42% στο συνολικό κόστος παραγωγής της αλουμίνας, όταν ο μέσος όρος είναι 36% παγκοσμίως, καθίσταται πλέον καθοριστικός παράγοντας για την επιβίωση της συγκεκριμένης βιομηχανίας, με κύριο πρόβλημα τις υπέρογκες χρεώσεις της ΔΕΗ.
Δεν χρωστάμε εμείς στο Δημόσιο, εκείνο μας οφείλει 216 εκ. ευρώ
Σχετικά με δημοσιεύματα για οφειλές της εταιρείας προς ΔΕΗ και ΔΕΠΑ, τα οποία και προκάλεσαν δεύτερη συμπληρωματική έρευνα από τον εισαγγελέα εφετών Γρ. Πεπόνη, ο κ. Μυτιληναίος διευκρίνισε ότι είναι το Δημόσιο που χρωστά στον όμιλο, και όχι εκείνος προς αυτό. Όπως είπε, οι συνολικές οφειλές του Δημοσίου προς τον όμιλο ανέρχονται σε 216,5 εκ. ευρώ, με το μεγαλύτερο μέρος να αφορά επιστροφές ΦΠΑ (λόγω της εξαγωγικής δραστηριότητας της ΑτΕ) ενώ μόνο ο ΔΕΣΜΗΕ χρωστά 90 εκ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, η ΔΕΗ διεκδικεί 58 εκ. ευρώ από την Αλουμίνιον (σε αυτά περιλαμβάνονται τα χρήματα που δέχεται να καταβάλει η ΑτΕ μαζί με τις χρεώσεις που βρίσκονται υπό αμφισβήτηση και αποτελούν αντικείμενο διαιτησίας), ενώ άλλα 65 εκ. ευρώ διεκδικεί η ΔΕΠΑ. Από το συμψηφισμό δηλαδή προκύπτει ότι ο όμιλος δικαιούται γύρω στα 90 εκ. ευρώ.
Προσωρινό μοντέλο τιμολόγησης
Ειδικά όσον αφορά τις διαφορές με τη ΔΕΗ για την τιμολόγηση της ΑτΕ, ο κ. Μυτιληναίος εκτίμησε ότι η απόφαση της διαιτησίας και εφόσον τηρηθούν οι αρχές που έχει θέσει η ΡΑΕ, θα καταλήξει σε μια πολύ χαμηλότερη τιμή από τη σημερινή. Σύμφωνα με τον ίδιο, η απόφαση της διαιτησίας θα πρέπει να έχει αναδρομική ισχύ, δηλαδή από τον Ιούλιο του 2008, όταν δηλαδή απελευθερώθηκαν τα τιμολόγια στην Υψηλή Τάση, αφού από τότε στην ουσία ξεκινούν οι διαφορές με τη ΔΕΗ.
Δύο μήνες η απόφαση βρίσκεται στα συρτάρια
Λύση στο αδιέξοδο με τη ΔΕΗ, θα έφερνε η λειτουργία της μονάδας συμπαραγωγής της Αλουμίνιον (με απόδοση 80%), που τέσσερα χρόνια μετά την ολοκλήρωσή της, ακόμη δεν έχει πάρει άδεια εμπορικής λειτουργίας. Εξέφρασε την έκπληξή του, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι εδώ και 2 μήνες, ο υφυπουργός Ενέργειας Ι. Μανιάτης έχει υπογεγραμμένη από τις υπηρεσίες την σχετική υπουργική απόφαση αλλά δεν την υπογράφει, επικαλούμενος φόρτο εργασίας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr