Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
H έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που εκπόνησε τον περασμένο Οκτώβριο το ΔΝΤ, κατέληξε στο ότι το χρέος της χώρας θα επιστρέψει στο 120% του ΑΕΠ το 2020, συμπεριλαμβανομένου του κουρέματος της τάξης του 50%.
Από τότε, ο προϋπολογισμός του 2011 έχει ξεπεράσει τους στόχους κατά 1% του ΑΕΠ, και οι εκτιμήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας βρίσκονται πολύ κάτω από αυτές του ΔΝΤ, δηλαδή ύφεση 4,1% το 2012 και ανάπτυξη 0,4% το 2013, σε σύγκριση με το -3% και 0,3% αντίστοιχα που δίνει το ΔΝΤ. Εάν μπουν αυτές οι εκτιμήσεις στην ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, τότε η Societe Generele καταλήγει ότι το χρέος/ΑΕΠ της Ελλάδας το 2020 θα βρεθεί στο 125%. Για να βελτιωθεί θα πρέπει να υπάρξει συμμετοχή του δημόσιου τομέα στο PSI, της τάξης των 10 δισ. ευρώ. Και αυτό ίσως και να ταιριάζει με την ιδεά της παράδοσης των κερδών από την πλευρά της ΕΚΤ σε ότι αφορά τα ελληνικά κρατικά ομόλογα που έχει αγοράσει.
Στην περίπτωση που η Ελλάδα αστοχήσει περαιτέρω στον προϋπολογισμό, κατά 1% και η ανάπτυξη του ΑΕΠ είναι 1% χαμηλότερη, τότε το χρέος προς ΑΕΠ της Ελλάδας θα διαμορφωθεί λίγο χαμηλότερα από το 150%. Για να βελτιωθεί η κατάσταση και να βρεθεί το χρέος στο 120% του ΑΕΠ το 2012, τότε η συμμετοχή του δημόσιου τομέα, το γνωστό OSI, θα πρέπει να φτάσει τα 50 δισ. ευρώ.
Τη ίδια στιγμή, η Societe σημειώνει ότι το υψηλό ποσοστό συμμετοχής στο PSI μπορεί να διασφαλισθεί με τα CACs. Όπως επισημαίνει, εάν η συμμετοχή είναι χαμηλή, η ΕΚΤ δεν θα θέλει να λάβει μέρος στην όλη διαδικασία. Ετσι, η ΕΚΤ δεν πρόκειται να συμμετάσχει για να εξαλείψει το χαμηλό ποσοστό συμμετοχής αλλά θα συμμετάσχει εάν υπάρχει ένα μικρό κενό σε περίπωση υψηλής συμμετοχής.