Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Η αμερικάνικη αγορά έχει κάνει φέτος το καλύτερο ξεκίνημα των τελευταίων 15 χρόνων, οι ευρωπαϊκές αγορές σημειώνουν σημαντικά κέρδη και σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση του Reuters, oι ευρωπαίοι fund managers εμφανίζονται να έχουν αυξημένη την διάθεση για ρίσκο τον Φεβρουάριο. Συγκεκριμένα, έχουν αυξήσει την έκθεσή τους στις μετοχές στο υψηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Ιούλιο, στο 45,8% πλέον του χαρτοφυλακίου τους, ενώ μείωσαν τις θέσεις τους στη ρευστότητα στο 9% από 10,5% πριν.
Όπως τονίζει ο Jason Shoup, αναλυτής της Citigroup, τους τελευταίους έξι μήνες, δεν υπήρξε ποτέ πιο κατάλληλη στιγμή για να αφεθεί η Ελλάδα να κηρύξει «στρατηγικά» default. Aν και όπως τονίζει, η ελληνική χρεοκοπία δεν είναι το «βασικό σενάριο» της Citi ή το πιο πιθανό αποτέλεσμα, αλλά πάντως πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη έτσι ώστε οι αγορές να μπορέσουν να απορροφήσουν το μέγεθος των συνεπείων και να βγουν άθικτες.
Το να αφεθεί η Ελλάδα να χρεοκοπήσει, είτε μετά από ένα haircut με την συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, είτε αντί αυτού, μπορεί να ήταν αδιανόητο μόλις πριν από λίγους μήνες, αλλά πλέον δεν θα προκαλούσε καμία έκπληξη στις αγορές εάν γινόταν γνωστό ότι η αντίθεση σε μια τέτοια ιδέα αποδυναμώνεται στους διαδρόμους των Βρυξελλών και της Φρανκφούρτης, προσθέτει ο Shoup.
Σύμφωνα με την Capital Economics, παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί, αν και δειλά, από τους ηγέτες της Ευρωζώνης για δημοσιονομική ενοποίηση και την αυξημένη στήριξη της ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η ευρωζώνη παραμένει σε κρίση, καθώς υπάρχει το πρόβλημα της Πορτογαλίας.
Οπως προσθέτει, και κοιτώντας ακόμη πιο μακριά, αν και μια χρεοκοπία της Ελλάδας ή της Πορτογαλίας δεν θα προκαλέσει το τέλος του ευρώ, μία ανάλογη έκβαση στην Ιταλία θα μπορούσε να κάνει ακριβώς αυτό.
Άλλωστε σύμφωνα και με πρόσφατη ανάλυση της SunGard, εταιρείας λογισμικού και τεχνολογικών υπηρεσιών, η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα είχε πολύ μικρές και καθόλου επίπονες επιτώσεις για τις αγορές. Συγκεκριμένα, εάν (μόνο) η Ελλάδα βγει από το ευρώ, τότε οι συνέπειες θα είναι: άνοδος του ευρώ κατά 10%, πτώση των μετοχών της ευρωζώνης κατά 10% και μείωση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων του ευρώ κατά 5%.
Επίσης, η έξοδος της Ελλάδας και της Πορτογαλίας από το ευρώ θα οδηγούσε στους επόμενους τρεις μήνες που θα ακολουθήσουν, σε ανατίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου της τάξης του 15%, σε πτώση 20% των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης,σε πτώση 15% των μετοχών της ευρωζώνης και σε αύξηση 20% στα spread της πιστωτικής αγοράς.