Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Στην επιστολή του ο κ. Παπανδρέου θέτει για μια ακόμα φορά, το θέμα του χρόνου των εκλογών, τονίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ θα προτιμούσε αυτές να διεξαχθούν στο τέλος της τετραετίας.
Ειδικότερα, για το θέμα αυτό αναφέρει: «Επαναλαμβάνω τη στήριξη στο πρόσωπό σας του συνόλου της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας. Η γενική πεποίθηση είναι ότι η ζωή αυτής της Κυβέρνησης πρέπει να επεκταθεί, ακόμα και μέχρι τη λήξη της τετραετίας, δηλαδή το 2013, διότι αυτό εξασφαλίζει πολιτική ηρεμία και σταθερότητα και εγγυάται ότι τα όσα αποφασίσουμε και ψηφίσουμε θα γίνουν και πράξη. Αποτελεί και μια εγγύηση προς τους εταίρους μας που πρόκειται να επενδύσουν ποσά ιστορικού ύψους στο μέλλον της Ελλάδας. Οι βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι η προσφυγή στις κάλπες σε σύντομο χρονικό διάστημα προκαλεί δυσκολίες και στη ψήφιση και στην εφαρμογή των αποφάσεών μας».
Με ιδιαίτερη έμφαση ο κ. Παπανδρέου θέτει το θέμα της επανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και το είδος των μετοχών που θα εκδοθούν, θέμα το οποίο απασχόλησε έντονα τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι: «Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η αντίληψη ότι «οι τράπεζες ιδιωτικοποιούν τα κέρδη και κοινωνικοποιούν τις ζημιές τους». Όταν με τη θετική ολοκλήρωση του PSI θα δοθούν στον τραπεζικό τομέα 40 περίπου δισ. ευρώ, (έχουν ήδη διατεθεί με την μορφή εγγυήσεων κοντά 140 δισ. ευρώ για αυτές), τα οποία θα επιβαρύνουν το δημόσιο χρέος, είναι απολύτως λογικό να διασφαλίσουμε για τον ελληνικό λαό αντίστοιχα περιουσιακά δικαιώματα επί του τραπεζικού τομέα».
Υπενθυμίζει πως υπάρχει νόμος ο οποίος προβλέπει ότι η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών θα γίνει με την έκδοση κοινών μετοχών, και προειδοποιεί τον κ. Παπαδήμο ότι η ΚΟ του Κινήματος αντιτίθεται σε όλες τις άλλες προτάσεις που ακούσθηκαν και δεν προτίθεται να συναινέσει σε αυτές.
Στη θέση αυτή, τονίζει ο κ. Παπανδρέου παραμένουμε σταθερά και σήμερα, «όχι διότι επιδιώκουμε, ως αυτοσκοπό, την κρατικοποίηση του τραπεζικού τομέα, αλλά διότι στόχος μας είναι η διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος».
Αναφέρεται επίσης στα θέματα του 13ου και 14ου μισθού, στο μισθολογικό κόστος. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημειώνει ότι βασική του θέση είναι «ο σεβασμός της αυτονομίας των κοινωνικών εταίρων και επισημαίνει ότι «η νέα ΓΣΣΕ περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, τον κατώτατο μισθό, τους 13ο και 14ο μισθούς όπως και τις τριετείς ωριμάνσεις, ως δυναμικά στοιχεία της συμφωνίας».
Σε θέματα όπως «της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών μπορούν να βοηθήσουν με μία προϋπόθεση: την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής» σημειώνει.
Σχετικά με τα επικουρικά Ταμεία ο κ. Παπανδρέου αναγνωρίζει ότι αυτά θα περιέλθουν σε πλήρες αδιέξοδο αν δεν εφαρμοστούν γενναία μέτρα ανασυγκρότησης και θεωρεί αναγκαία συγχώνευση επί μέρους Ταμείων. Οι λύσεις που θα δοθούν, αναφέρει, πρέπει να διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα των Ταμείων και την προστασία των χαμηλοσυνταξιούχων.