Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Από την πλευρά της κυβέρνησης, αλλά και του ΔΝΤ και της Γερμανίας, ο λόγος είναι πως σύμφωνα με τις αναλύσεις για τα μακροοικονομικά δεδομένα της χώρας ένα ονομαστικό κούρεμα της τάξεως του 50%, ειδικά αν δεν επιτευχθεί πλήρης συμμετοχή και εφόσον βάσει των υπάρχοντων δεδομένων δεν «κουρευτούν» και τα ομόλογα που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ, δεν καθιστά το ελληνικό χρέος βιώσιμο. Η συγκεκριμένη αποδοχή αφενός έχει να κάνει με τις υπεραισιόδοξες εκτιμήσεις βάσει των οποίων το εν λόγω ποσοστό «κουρέματος» θα έριχνε το ελληνικό χρέος στον στόχο του 120% του ΑΕΠ το 2020, και αφετέρου έχει να κάνει με...οσμή greek statistics που μετέθετε για την επίτευξη του στόχου του φετινού ελλείμματος, όπως επεσήμαιναν σε χθεσινό δημοσίευμα του «R» Έλληνες διαχειριστές από το Λονδίνο.
Από την πλευρά των πιστωτών, ενδεικτική είναι η δήλωση του επικεφαλής του IIF ότι αυτοί που πιέζουν για μεγαλύτερο του 50% κούρεμα (απόρροια της μείωσης του κουπονιού) «δεν καταλαβαίνουν τη φύση μιας εθελοντικής συμφωνίας.» Πολύ απλά, οι κερδοσκόποι όπως επίσης εξηγούσε σε χθεσινή του ανάλυση το «R», αγοράζοντας μαζικά ελληνικά ομόλογα στην αξία των 40-60 σεντ μετά τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου, και στην αξία των 25-40 σεντ, μετά από τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου, έχουν χτίσει μία θέση γύρω στα 50 δις., σε ελληνικά ομόλογα η οποία ναρκοθετεί οποιαδήποτε περίπτωση να προχωρήσει το PSI. Αφενός, όπως εύλογα τοποθετήθηκε ο επικεφαλής του IIF δεν έχουν κανένα κίνητρο να μετέχουν σε ένα εθελοντικό deal (αν και ακόμη και σε αυτή την περίπτωση θα πάρουν πίσω το κεφάλαιο τους χωρίς ζημιά), και αφετέρου προσδοκούν σε υπερκέρδη είτε αυξηθεί η ευρωπαϊκή βοήθεια προς την Ελλάδα για να αποφύγει το default, είτε τα ομόλογα τους «κουρευτούν» μέσω των συλλογικών ρητρών αναγκαστικής συμμετοχής, οπότε και θα πληρωθούν τα CDS που έχουν στην κατοχή τους. Το PSI άλλωστε δεν έχει και κανένα λόγο να προχωρήσει αν οι εν λόγω κάτοχοι ελληνικού χρέους δε συναινέσουν, καθότι αν συνυπολογίσουμε και το ποσό 30 δις. που θα διατεθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, τα καθαρά οφέλη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους μόνο από τη συμμετοχή των τραπεζών δεν ξεπερνούν τα 30-35 δις. ευρώ.
Τι προβλέπουν οι διεθνείς οίκοι
Η UBS προβλέπει μια μη εθελοντική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, δηλαδή χρεοκοπία, που θα προκαλέσει την πληρωμή των CDS. Αν και χαρακτηρίζει «απίθανο» το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει η Ελλάδα την ευρωζώνη, προειδοποιεί, ωστόσο, ότι οι κίνδυνοι να επαληθευτεί αυτό το σενάριο έχουν αυξηθεί.
Από την πλευρά της, η Barclays θεωρεί πως η μη εθελοντική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους έχει πάψει να αποτιμάται ως «ταμπού» από τις αγορές, καθώς, σημαντικότεροι κίνδυνοι ελλοχεύουν από το ενδεχόμενο κατάρρευσης των διαπραγματεύσεων και άτακτης χρεοκοπίας. Έτσι, καταλήγει πως εάν η ΕΚΤ αποφασίσει να συμμετάχει και μέσω συλλογικών ρητρών αναγκαστούν σε υποχρεωτικό κούρεμα οι ιδιώτες ομολογιούχοι, η αντίδραση της αγοράς θα είναι θετική ακόμη και αν ενεργοποιηθούν τα CDS καθότι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους συνιστά μεγαλύτερο κίνδυνο.
Τέλος και η SocGen εκτιμά πως οι διαπραγματεύσεις για το PSI θα «κλείσουν», σε ένα ύψος 50% σε όρους ονομαστικής αξίας και 65% σε όρους καθαρής παρούσας αξίας (NPV). Η γαλλική τράπεζα εκτιμά πάντως πως ακόμη και μετά το PSI το χρέος της Ελλάδας δεν θα γίνει διαχειρίσιμο γιατί θα παραμείνει περίπου στο 150% του ΑΕΠ το 2012. Παράλληλα, η Ελλάδα θα πρέπει να πετύχει 100% συμμετοχή στο PSI. Aν δεν τα καταφέρει, τότε θα χρειαστεί επιπλέον κεφάλαια, δεδομένου ότι φέτος έχει λήξεις 32 δισ. ευρώ. Εν τέλει, «τα 130 δισ. που προβλέπει το τελευταίο πακέτο διάσωσης δεν είναι αρκετά», λέει η τράπεζα. Έτσι, όπως παραδέχεται στο τελευτάιο της report, η εκτίμηση της πως η ΕΚΤ θα εμμείνει στο να μην κουρευτούν οι τίτλοι της είναι πλέον ξεπερασμένη, καθώς μπροστά στον κίνδυνο ανεξέλεγκτης χρεοκοπία, το να αποδεχθεί και η κεντρική τράπεζα το κούρεμα των τίτλων που κατέχει θα μπορούσε να είναι λύση στην επιπλέον χρηματοδότηση που απαιτείται.