Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Αργά χθες το βράδυ, ολοκληρώθηκε η διήμερη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου του κόμματος, με την έγκριση κατά πλειοψηφία και διά ανατάσεως των χειρών της πρότασης του Γιώργου Παπανδρέου για εκλογή νέου προέδρου από τη βάση μετά την ολοκλήρωση του PSI και της νέας δανειακής σύμβασης και πριν από τις εθνικές εκλογές.
Την πρόταση αναμένεται να εξειδικεύσει, καταλήγοντας σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος, ενώ το ίδιο όργανο θα επεξεργαστεί και τις υπόλοιπες προτάσεις που κατατέθηκαν χθες (για εναλλακτική ανάδειξη αρχηγού από την ΚΟ σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, για αλλαγή του καταστατικού του κόμματος ή της λειτουργίας των οργάνων κτλ) και δεν μπήκαν ποτέ σε ψηφοφορία.
Αναμένεται μάλιστα να συνεδριάσει εντός της εβδομάδας. Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως παρά τα μόλις πέντε «κατά» στην πρόταση Παπανδρέου (μεταξύ των οποίων, των κ.κ.Πέτρου Ευθυμίου, Λεωνίδα Γρηγοράκου και Γιάννη Βαρδακαστάνη), υπήρξαν αρκετά «παρών» και ακόμα περισσότερες απουσίες στελεχών, που είχαν αποχωρήσει νωρίτερα, καθώς δόθηκε η εντύπωση ότι δεν θα ακολουθούσε ψηφοφορία, γεγονός που αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις ακόμα και σήμερα.
Προηγουμένως, άλλωστε, ακόμα και κορυφαία στελέχη του κόμματος, είχαν αντικρουόμενες πληροφορίες για τη διαδικασία που θα ακολουθούσε, με άλλους να πιστεύουν ότι θα τεθεί προς ψήφιση μόνο η πρόταση Παπανδρέου, παραπέμποντας τις υπόλοιπες στο Πολιτικό Συμβούλιο, όπως και έγινε, άλλους να μιλούν για ψηφοφορία νέας πρότασης στην οποία θα είχαν ενσωματωθεί οι προτάσεις των στελεχών, άλλους για διαδικασία χωρίς ψηφοφορία και άλλους να επιμένουν πως πρέπει όλες οι προτάσεις να τεθούν σε ψηφοφορία, ώστε να καταμετρηθούν οι διαφορετικές απόψεις.
Νωρίτερα, χθες το απόγευμα, και κατόπιν πρωτοβουλίας του προέδρου του ΠΑΣΟΚ συναντήθηκαν στο δωμάτιό του στο ξενοδοχείο όπου πραγματοποιείτο η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου οι κ.κ. Γιώργος Παπανδρέου και Ευάγγελος Βενιζέλος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο άνδρες συζήτησαν κυρίως για τρέχοντα θέματα του υπουργείου Οικονομικών, όπως η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου και η έλευση της τρόικας.
«Τέλειωσαν τα ψέματα. Τώρα αρχίζουν τα σοβαρά θέματα», έλεγε αργότερα σε δημοσιογράφους ο κ.Βενιζέλος, παραπέμποντας και σε συνομιλία που είχε χθες το πρωί με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ερωτηθείς για τις αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου, είπε πως είναι σεβαστές, επαναλαμβάνοντας πάντως την ανάγκη να ξανασυνεδριάσει για να επανεκτιμήσει την κατάσταση.
Άφησε δε να εννοηθεί ότι η πρόταση Παπανδρέου δεν είναι εφικτή, καθώς εκτίμησε ότι η δανειακή σύμβαση θα ψηφιστεί την παραμονή της διαλύσεως της Βουλής, αφού ο κ.Σαμαράς δεν έχει κανέναν λόγο να διευκολύνει το ΠΑΣΟΚ στις εσωτερικές του διαδικασίες. Ερωτηθείς δε, αν θα είναι υποψήφιος τον Μάρτιο, αναρωτήθηκε με νόημα «τι σημαίνει αυτή τη στιγμή πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ», εννοώντας ότι το κίνημα έχει πλέον πολύ μικρή απήχηση σε σχέση με λίγα χρόνια πριν, αλλά και πως τώρα έχει να ασχοληθεί με πολύ σοβαρότερα θέματα. Δεν είπε πάντως ποτέ ότι δεν θα είναι υποψήφιος... πράγμα άλλωστε που δεν έκανε ούτε ο Γιώργος Παπανδρέου.
Αντίθετα, η αποστροφή του λόγου του Φίλιππου Πετσάλνικου χθες σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, όπου άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο να είναι εκ νέου υποψήφιος ο κ. Παπανδρέου, αλλά και ότι η διαρχία δεν πρέπει να είναι ταμπού, δημιούργησε μεγάλη αναστάτωση και μεγάλες πιέσεις από κορυφαία στελέχη που άρχισαν πια να ζητούν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα το ένα μετά το άλλο. Πρώτη τον χορό έσυρε η Άννα Διαμαντοπούλου για να ακολουθήσει και ο Χρήστος Πρωτόπαπας. Ιδιαίτερα σκληρή στην κριτική της για την κυβέρνηση Παπανδρέου εμφανίστηκε η Βάσω Παπανδρέου.