Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Η Ειρήνη Καλού, που χειρίζεται την ανάκριση, αναφέρει προς τους εφέτες του Συμβουλίου πως σε βάρος του Εφραίμ προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις ενοχής και τονίζει πως οι πράξεις του έχουν τρία ιδιαίτερα χαρακτηριστικά:
-Την εκμετάλλευση της ιδιότητας του ως καθηγούμενου αγιορείτικης μονής παγκόσμιας ακτινοβολίας προς επηρεασμό πολιτικών προσώπων, υπουργών και υφυπουργών, καθώς και ανώτερων κρατικών λειτουργών και υπαλλήλων.
-Την επί μακρόν χρόνο τέλεση των πράξεων, γεγονός που δεν προσιδιάζει στο μοναχικό σχήμα και την πνευματική του αποστολή.
-Την πρόκληση ιδιαίτερα μεγάλης ζημίας σε βάρος της δημόσιας περιουσίας.
Η ανακρίτρια θεωρεί πως είναι πιθανόν ο κατηγορούμενος, στον οποίο το κατηγορητήριο αποδίδει κεντρικό ρόλο στην υπόθεση των ανταλλαγών, να διαπράξει και νέα αδικήματα.
Η άποψη της κ. Καλού υιοθετήθηκε από τους συναδέλφους της, μέλη του Συμβουλίου Εφετών, που αποφάσισαν την προφυλάκιση του Εφραίμ.
Το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών
«Ως άτομο με ροπή στην εγκληματική δράση που είναι στοιχείο της προσωπικότητας του και ενεργεί επιτήδεια και μεθοδευμένα» περιγράφουν οι τρεις δικαστές του Συμβουλίου Εφετών τον ηγούμενο Εφραίμ στο βούλευμα με το οποίο διατάσσουν την προφυλάκιση του.
Ο κατηγορούμενος, λένε χαρακτηριστικά ήταν ο «ιθύνουν νους και εμπνευστής» του σκανδάλου και «υπάρχει κίνδυνος να εκμεταλλευθεί πάλι την ιδιότητα του αυτή για την διάπραξη και άλλων πράξεων συναφών με αυτές που του αποδίδει το κατηγορητήριο. Είναι πιθανό να διαπράξει και άλλα εγκλήματα, εφόσον συνεχίζεται η αντιδικία με τοι δημόσιο για τις αμφισβητούμενες εκτάσεις, λαμβανόμενες υπόψιν και της εξαιρετικής δεινότητας που επέδειξε στην μεθόδευση των επίδικων εγκλημάτων και της ικανότητας επιτηδευμένης πειθούς , σε πλήθος ετερόκλητων δημοσίων προσώπων διαφορετικών αρμοδιοτήτων».
Δεν φαίνονται να πείθονται οι τρεις δικαστές, Ευγενία Κακκαβά (Πρόεδρος ) Θεόδωρος Σπηλιάδης και Κωνσταντίνα Αλεβιζοπουλου για τη μέχρι σήμερα καλή συμπεριφορά του. Εκτιμάνε ότι «δεν είναι αποτέλεσμα της ελεύθερης βούλησής του αλλά της αναμενόμενης δικαστικής κρίσης ενόψει της εμφάνισης του ενόψει της εμφάνισης του ενώπιον της ανακρίτριας».
Σύμφωνα με το ομόφωνο βούλευμα ο αρχιμανδρίτης εκμεταλλεύθηκε το μοναχικό του σχήμα και την ιδιότητα του ως επικεφαλής της Μονής Βατοπαιδίου που είναι παγκόσμιας ακτινοβολίας για να προσεγγίσει και να ασκήσει επιρροή «σε πολιτικούς και κρατικούς παράγοντας σε καίριες θέσεις για την ευνοϊκή αντιμετώπιση των αιτημάτων του, που αφορούσαν τα ιδιοκτησιακά θέματα της Μονής». Με το τρόπο αυτό, υποστηρίζουν οι δικαστές, «έπεισε νομικούς συμβούλους του κράτους, να εκδώσουν ευνοϊκές υπέρ της κυριότητας της Μονής γνωμοδοτήσεις παρότι γνώριζε ότι δεν της ανήκαν συγκεκριμένα τμήματα, με σκοπό τον πορισμό περιουσιακού οφέλους σε βάρος του Δημοσίου. Έπεισε επίσης υφυπουργούς να εκδώσουν αποφάσεις εγκρίνοντας τις παραπάνω γνωμοδοτήσεις και να αποδεχθούν την μη προβολή δικαιωμάτων κυριότητας του ελληνικού Δημοσίου επί των εκτάσεων αυτών, αλλά και υπουργούς να εκδώσουν υπουργικές αποφάσεις για την ανταλλαγή της λίμνης».
Σύμφωνα με το βούλευμα, οι ενέργειες του κατηγορουμένου έγιναν σε διάστημα επτά ετών και δεν ταιριάζουν με το μοναχικό του σχήμα και την πνευματική του αποστολή. Οι δικαστές τέλος απορρίπτουν το επιχείρημα του ότι λόγω βλάβης της υγείας του πρέπει να υποβληθεί σε θεραπεία στην Ουκρανία διότι, όπως εκτιμάνε, μπορούσε να υποβληθεί σε αυτή τη θεραπεία στην Ελλάδα.