«Η έλλειψη κάποιας διαφοροποίησης σε σχέση με τα ήδη γνωστά δεδομένα εκτιμούμε ότι θα διατηρήσει την εικόνα σταθεροποίησης στην εγχώρια αγορά με περιορισμένο εύρος κίνησης και υποτονικές συναλλαγές στο μεγαλύτερο μέρος της ημέρας (σ.σ. για σήμερα)», σημειώνει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta ΑΧΕΠΕΥ κ. Εμ. Χατζηδάκης. Σημειώνει δε, «από σήμερα ωστόσο εκτιμούμε ότι η αγορά ενδέχεται να αυξήσει την μεταβλητότητα της αυξάνοντας προς το τέλος της σημερινής συνεδρίασης την συμμετοχή βραχυπρόθεσμων κεφαλαίων στην εγχώρια αγορά. Ως εκ τούτου θα εξετάζαμε κάποιες συντηρητικές κινήσεις τοποθετήσεων προς τα επίπεδα του χθεσινού κλεισίματος με κοντινό ορίζοντα διακράτησης».
Στο εβδομαδιαίο σχόλιό της η Merit Χρηματιστηριακή επισημαίνει ότι, «η μικρή αντίδραση της προηγούμενης εβδομάδας δεν είχε συνέχεια την τρέχουσα εβδομάδα με το Γενικό Δείκτη να αδυνατεί να ξεπεράσει τις 700 μονάδες μέσα σε συνθήκες επιφυλακτικότητας και επιστροφής σε χαμηλούς τζίρους. Άλλωστε, η μικρή ανοδική κίνηση της προηγούμενης εβδομάδας οφειλόταν κυρίως σε προσδοκίες που δημιουργήθηκαν στα ξένα χρηματιστήρια για την 9η Δεκεμβρίου (Σύνοδος Κορυφής) αφού από στην εγχώρια επικαιρότητα δεν υπήρξε κάτι θετικό μετά την έγκριση της εκταμίευσης της 6ης δόσης που είχε εν πολλοίς προεξοφληθεί, όπως και η υπερψήφιση του προϋπολογισμού».
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης της Merit κ. Ν. Χριστοδούλου, «οι προσδοκίες για τη Σύνοδο Κορυφής μετριάστηκαν μετά από τη συνάντηση Μέρκελ-Σαρκοζί τη Δευτέρα.
Από τη συνάντηση φάνηκε να υπάρχει ένας συμβιβασμός μεταξύ των δυο με κύρια σημεία την αλλαγή της συνθήκης τουλάχιστον για τους 17 της Ευρωζώνης, την πιο αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία με «φρένο χρέους» και αυτόματες κυρώσεις, ενώ σαν αντάλλαγμα η γαλλική πλευρά φέρεται να πήρε την αποφυγή καταγραφής νέων ζημιών των τραπεζών από χρέη χωρών της Ευρωζώνης, πέραν της Ελλάδας. Θετική ήταν η υποδοχή των αγορών στα σκληρά μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση Μόντι με τη γείτονα χώρα να κερδίζει λίγο χρόνο και τα spreads των ομολόγων της να μειώνονται αισθητά.
Το κλίμα χειροτέρεψε από την τοποθέτηση 15 χωρών της ευρωζώνης σε καθεστώς παρακολούθησης υπό την απειλή υποβάθμισης από την S&P (creditwatch negative) , που σημαίνει ότι έξι χώρες κινδυνεύουν να χάσουν το ΑΑΑ, συμπεριλαμβανομένων της Γερμανίας και της Γαλλίας». Ως προς τα ελληνικά μακρο/οικονομικά στοιχεία, η Merit σχολιάζει ότι, «η καθίζηση στα έσοδα το Νοέμβριο (-13,3%) δυσκολεύει το έργο της κυβέρνησης που έχει αυξημένες προσδοκίες όσον αφορά στα έσοδα του Δεκεμβρίου, αν και πιθανότατα το έλλειμμα του 2011 δύσκολα θα κλείσει κάτω από το 9,5%.
Έτσι, όλα δείχνουν ότι ο προϋπολογισμός του 2012 που ψηφίστηκε πρόσφατα θα πρέπει να αναθεωρηθεί σε κάποιο βαθμό την Άνοιξη. Στην ελληνική αγορά οι χαμηλοί τζίροι μειώνουν την πιθανότητα κάποιας σημαντικής ανοδικής αντίδρασης. Έτσι αναμένουμε συνέχεια της στάσης αναμονής των επενδυτών με το πρόσημο να καθορίζεται από την τάση στα Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια».
Στ.Κ.Χαρίτος
sxaritos@reporter.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr