Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
"Η Καγκελάριος χαρακτηρίζει την πρόταση για την σύσταση κρατικών ταμείων για το δημόσιο χρέος ως πολύ ενδιαφέρουσα", ανέφερε ο εκπρόσωπος τύπου της γερμανικής κυβέρνησης Steffen Siebert σε συνέντευξη τύπου.
Ο υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schaeuble πρότεινε την Πέμπτη την σύσταση κρατικών ταμείων για το δημόσιο χρέος χωρών της ΕΕ σε μια προσπάθεια να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των αγορών στο ευρώ, ενώ είπε ότι θα καταθέσει την πρόταση αυτή στην σύνοδο κορυφής της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα.
Ο Seibert είπε ότι η σύσταση τέτοιων ταμείων θα προσέδιδε μεγαλύτερη διαφάνεια στην πρόοδο που σημειώνουν οι χώρες με την μείωση του χρέους.
"Αυτό είναι αναμφίβολα ένα μέτρο που θα ήταν κατάλληλο για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών στις αγορές", είπε ο Seibert.
Η πρόταση αυτή έχει κοινά χαρακτηριστικά με την ιδέα που πρότεινε "επιτροπή σοφών" της γερμανικής κυβέρνησης στις 9 Νοεμβρίου για την σύσταση ενός Ευρωπαϊκού Συμφώνου Ανταλλαγή Ομολόγων (European Redemption Pact) με κοινό παθητικό, κάτι ωστόσο που είχε απορρίψει η Γερμανίδα Καγκελάριος Angela Merkel με το επιχείρημα ότι προσκρούει στις διατάξεις του συντάγματος.
Αλλά τα ταμεία που προτείνει τώρα ο Schaeuble θα είναι κρατικά, κάτι που θα απαντά στις ανησυχίες των Γερμανών για κολεκτιβοποίηση των χρεών στην Ευρώπη.
"Είμαστε πεπεισμένοι ότι η κοινή ευθύνη για το χρέος θα έστελνε αυτή τη στιγμή το λάθος μήνυμα και ότι οι μόνες τους οι χώρες θα πρέπει να μειώσουνε το χρέος τους στο 60% επί του ΑΕΠ", είπε ο Martin Kotthaus, εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών.
"Τα ταμεία θα αποτελούσαν ένα σύμβολο που θα έλεγε: 'Ναι, το έχουμε καταλάβει. Το κρατικό χρέος αποτελεί το βασικό προβλημα που πλήττει την εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη".
Μέρκελ: Η επίλυση της κρίσης θα είναι μαραθώνιος
Η κρίση χρέους της ευρωζώνης δεν μπορεί να επιλυθεί μονομιάς, είπε η Γερμανίδα Καγκελάριος Angela Merkel την Παρασκευή, προτείνοντας αντ'αυτού μια πιο μακροπρόθεσμη προσέγγιση που θα βασίζεται στην ενσωμάτωση αυστηρότερων δημοσιονομικών κανόνων στις Συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Μιλώντας μια εβδομάδα πριν την κρίσιμη σύνοδο κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες, που αναμένεται να καθορίσει το μέλλον της ευρωζώνης, η Merkel απέρριψε για άλλη μια φορά την ιδέα του ευρωομολόγου, ενώ τάχθηκε κατά οποιασδήποτε κίνησης θα μπορούσε να θίξει την αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
"Η κυβέρνηση κατέστησε σαφές ότι η ευρωπαϊκή κρίση χρέους δεν μπορεί να λυθεί μονομιάς, εν μία νυκτί. Δεν υπάρχει θαυματουργή λύση. Δεν υπάρχει εύκολη, γρήγορη λύση", είπε η Merkel σε ομιλία της το γερμανικό κοινοβούλιο. "Η επίλυση της κρίσης χρέους των χωρών είναι μια διαδικασία και αυτή η διαδικασία αυτή θα διαρκέσει χρόνια", πρόσθεσε.
Απαντώντας στις επικρίσεις για καθυστερημένη αντίδραση της Ευρώπης στην κρίση χρέους, η Μerkel παρομοίασε την μάχη για την αντιμετώπιση της κρίσης με μαραθώνιο, προειδοποιώντας ότι αν ληφθούν βιαστικά μέτρα, οι χώρες θα το μετανιώσουν.
"Οι μαραθωνοδρόμοι λένε συχνά ότι το δυσκολότερο μέρος της κούρσας είναι όταν φθάσεις στο 35ο χιλιόμετρο, αλλά λένε επίσης ότι μπορείς να φθάσεις στην γραμμή τερματισμού εάν έχεις συναίσθηση όλης της πρόκλησης από την αρχή και την προσεγγίσεις με τον αντίστοιχο τρόπο", είπε η Merkel.
"Αυτός που ξεκινάει γρηγορότερα δεν είναι απαραίτητα και ο πιο πετυχημένος. (Πιο πετυχημένος) είναι αυτός που γνωρίζει τί απαιτείται για να τρέξεις όλη την απόσταση", πρόσθεσε.
H Γερμανίδα Καγκελάριος χαρακτήρισε την έκδοση κοινών ευρωομολόγων "άσκοπη" λέγοντας ότι αυτοί που την προτείνουν δεν έχουν "καταλάβει την φύση της κρίσης", ενώ επέκρινε τους πολιτικούς που απέτυχαν να εξασφαλίσουν την πιστή εφαρμογή των δημοσιονομικών κανόνων που περιλαμβάνονται στην Συνθήκη Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
"Δεν υπάρχει άλλη λύση από το να αλλάξουν οι ευρωπαϊκές συνθήκες ή, ως δεύτερη καλύτερη επιλογή, να επιτευχθούν νέες συμφωνίες. Πηγαίνουμε στις Βρυξέλλες με στόχο να πιέσουμε για αλλαγή των συνθηκών. Αυτό γίνεται προκειμένου να αποφευχθεί η διαίρεση μεταξύ χωρών της ευρωζώνης και χωρών εκτός της ευρωζώνης", είπε.