Ειδικότερα, την ώρα που οι τιμές των δωματίων στο σύνολο της Ευρώπης παρουσίασαν άνοδο της τάξεως του 11% φτάνοντας τα 112 ευρώ, πτώση κατά 4% στα 82 ευρώ κατέγραψαν οι τιμές των δίκλινων δωματίων στα ξενοδοχεία της Αθήνας τον ίδιο μήνα, ενώ ως προς όλη την Ελλάδα οι τιμές υποχώρησαν κατά 1% στα 85 ευρώ.
Η πτώση των τιμών, όμως, είναι αντιστρόφως ανάλογη της πορείας της τουριστικής κίνησης στο κέντρο της Αθήνας, κάτι το οποίο δημιουργεί ερωτήματα, αφού η τιμή αποτελεί το πρώτο κριτήριο του τουρίστα εν μέσω παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.
Σύμφωνα με παράγοντες της τουριστικής αγοράς, αιτία αποτελεί η υποβάθμιση του ιστορικού κέντρου της Αθήνας λόγω σοβαρών κοινωνικών αναταραχών που προκλήθηκαν κατά τη διάρκεια μαζικών διαδηλώσεων, με τα επεισόδια μεταξύ της αστυνομίας και διαδηλωτών να κάνουν τον κύκλο των διεθνών μέσων ενημέρωσης κατά τους προηγούμενους μήνες.
Η υποβάθμιση του ιστορικού κέντρου της πόλης, σύμφωνα με κύκλους του κλάδου, δεν οφείλεται στα μεμονωμένα προαναφερθέντα περιστατικά, αλλά και στο μεταναστευτικό, το οποίο παραμένει σημαντικό εκκρεμές ζήτημα για την Αθήνα.
Μεγαλύτερη πτώση, ωστόσο, σημειώνεται στις τιμές των δωματίων των ξενοδοχείων της συμπρωτεύουσας, η οποία «αγγίζει» το 11% στα 90 ευρώ. Σημαντική μείωση καταγράφεται στον Πειραιά κατά 13 στα 65 ευρώ, στα Χανιά κατά 19% στα 65 ευρώ και στο Ηράκλειο κατά 2% στα 80 ευρώ.
Στον αντίποδα, αυξητικές τάσεις παρουσιάζουν οι τιμές των ξενοδοχείων στη Ρόδο κατά 6% στα 57 ευρώ και στο Ημεροβίγλι της Σαντορίνης κατά 73% στα 240 ευρώ. Στο Ρέθυμνο η τιμή έμεινε στα ίδια επίπεδα με πέρυσι στα 68 ευρώ.
Ως προς την υπόλοιπη Ευρώπη, η υψηλότερη τιμή εμφανίζεται στην Ελβετία στα 208 ευρώ και τη χαμηλότερη στην Ουγγαρία στα 62 ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr