Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Το Σαββατοκύριακο, τα επιτελεία των τραπεζών δούλευαν στο «φουλ» προς την κατεύθυνση αυτή, αναφέρουν χρηματιστές. Επίσης, τα βλέμματα φεύγουν από την Ελλάδα μετά και την αποδοχή της νέας δανειακής σύμβασης από τον κ. Αντ. Σαμαρά και στρέφονται στην Ιταλία και την Ισπανία, με την τελευταία να δηλώνει ότι εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να ζητήσει βοήθεια. Επίσης, οι αγορές παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις συζητήσεις ανάμεσα στην τρόικα και τις τράπεζες για το αν θα χρηματοδοτήσουν οι τελευταίες τις ζημιές τους από το κούρεμα ή οι προϋπολογισμοί των κρατών μελών. Αν συμβεί το τελευταίο, τότε δεν πρόκειται να εκδοθούν κοινές μετοχές, τις οποίες θα πάρουν οι κυβερνήσεις.
Ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Beta ΑΧΕΠΕΥ κ. Εμ. Χατζηδάκης αναφέρει ότι, «τεχνικά ο Γενικός Δείκτης σημείωνε καθ' όλη την διάρκεια νέα χαμηλά έτους (660 μονάδες) τα οποία συνιστούν και νέα χαμηλά για την Ελληνική αγορά από τις 7 Ιανουαρίου του 1993. Το ανησυχητικό αυτής της εικόνας είναι η άρνηση των τραπεζικών τίτλων να καταγράψουν επίσης νεότερα φετινά χαμηλά παρουσιάζοντας θετικές αποκλίσεις από τα προηγούμενα -τοπικά πλέον- χαμηλά επίπεδα του Γενικού Δείκτη και ίσως εδώ χρειάζεται αρκετή προσοχή καθώς η προσαρμογή μπορεί να επέλθει ανά πάσα στιγμή. Ο Γενικός Δείκτης εισέρχεται σταδιακά σε υποτιμημένες ζώνες τιμών οι οποίες όμως μόνο στην υπερβολή τους δίνουν καλές αντιδράσεις και ίσως να ήταν σκόπιμο να αναμένει κανείς επίπεδα 20 - 30 μονάδες χαμηλότερα για να βρεθεί εντός του εύρους της αντίδρασης. Επί του παρόντος δεν υπάρχει καμία απολύτως τεχνική ένδειξη ότι η αγορά μπαίνει σε άλλη φάση από πλευράς τάσης ή έστω σε κάποιο στάδιο συσσώρευσης που να δικαιολογεί μια αυξημένη εγρήγορση».
Στη περιοχή των 665μ εκπληρώθηκε ο καθοδικός στόχος για το ΧΑ (λόγω απώλειας της ζώνης στήριξης των 750-740μ), αναφέρει η Εμπορική Τράπεζα σε τεχνική ανάλυση. Βραχυχρόνια, ο ΓΔ εμφανίζεται υπερπουλημένος (σε επίπεδα τιμών χαμηλότερα των 670μ), αλλά απαιτούνται δυο συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 686μ (με παράλληλη αύξηση του όγκου των συναλλαγών), ώστε να υπάρξει αξιόπιστη ένδειξη διαφοροποίησης προς το θετικότερο, της ισχύουσας αρνητικής τεχνικής εικόνας.
• Το αρνητικό σενάριο : ο ΓΔ κινείται χαμηλότερα των 660μ με αυξανόμενους όγκους συναλλαγών. Σε μια τέτοια εξέλιξη δεν είναι εύκολο να προσδιορισθεί το νέο σημείο ισορροπίας, αλλά μάλλον θα είναι χαμηλότερα των 640μ. Το πιθανότερο είναι να σημειωθούν άμεσα, δυο-τρεις συνεχόμενες συνεδριάσεις έντονα πτωτικές, που ενδεχομένως θα έχουν χαρακτηριστικά ξεπουλήματος, οι οποίες με τη σειρά τους θα προκαλέσουν στη συνέχεια βραχύβιο αγοραστικό ενδιαφέρον, για καθαρά τεχνικούς/κερδοσκοπικούς λόγους.
• Το θετικό σενάριο: ο ΓΔ ξεπερνά άμεσα τις 686-689μ, με αρχικό στόχο την κάλυψη του πρόσφατου χάσματος τιμών μεταξύ 708,24μ και 710,14μ. Η πρώτη αξιόλογη αντίσταση, στην περίπτωση «σοβαρής» ανοδικής αντίδρασης, εντοπίζεται στις 729-735μ.