Τα spreads των βελγικών ομολόγων αγγίζουν πλέον επίπεδα ρεκόρ από την γέννηση του ευρώ, ξεπερνώντας και τις 350 μ.β με την απόδοση τους να σπάει το φράγμα του 5,5%, ενώ η κατάσταση στη Γαλλία μοιάζει όλο και πιο ανησυχητική, με την Fitch να χτυπά των κώδωνα του κινδύνου για πιθανή υποβάθμιση προσεχώς.
Όπως τόνισε η Fitch, η Γαλλία δεν μπορεί να απορροφήσει περαιτέρω σοκ στην κρίση χρέους της Ευρωζώνης, χωρις να πειραχτεί το στάτους της των ΑΑΑ., ενώ επεσήμανε ότι εάν η κρίση μάλιστα ενταθεί, η αξιολόγηση της Γαλλίας αναμένεται να δεχθεί ισχυρό χτύπημα. Η αύξηση του κρατικού χρέους έχει πλέον εξαντλήσει το δημοσιονομικό περιθώριο που είχε η χώρα για να μπορέσει να απορροφήσει την οποιαδήποτε περαιτέρω αρνητική εξέλιξη της κατάστασης στην Ευρώπη.
Όπως σημείωσε ο οίκος, η βασική ανησυχία σε ότι αφορά την Γαλλία είναι πως η ένταση της κρίσης θα έχει σοβαρό αντίκτυπο στον ισολογισμό της χώρας, με την πιθανότητα να χρειάζονται περαιτέρω μέτρα για την επίτευξη των στόχων του ελλείμματός της, να αυξάνεται. Ετσι, για να επιτύχει το στόχο της μείωσης του ελλείμματός της στο 3% του ΑΕΠ έως το 2013 ,τα νέα μέτρα είναι απαραίτητα, αφού με τα σημερινά δεδομένα, προβλέπεται ότι το έλλειμμα θα διαμορφωθεί στο 4%.
Το βασικό σενάριο του οίκου υποστηρίζει ότι το γαλλικό χρέος θα κορυφωθεί στο 91,7% του ΑΕΠ το 2014, κάτι που θα επιτρέψει τη διατήρηση της αξιολόγησης ΑΑΑ. Ωστόσο, εάν η Γαλλία εκπληρώσει το σύνολο των υποχρεώσεών της προς το EFSF, τότε, το χρέος της θα ξεπεράσει το 95% του ΑΕΠ, και έτσι θα βρεθεί στο ανώτερο όριο του εύρους των χρεών που θεωρούνται συμβατά με το ΑΑΑ.
Οι αναλυτές της Capital Economics σημειώνουν ότι η πρόσφατη άνοδος των αποδόσεων του πυρήνα σημαίνει ότι η κρίση πρόκειται να πάρει μια σημαντική στροφή προς το χειρότερο και πιστεύουν ότι η αγορά υποτιμά την ευπάθεια της Γαλλίας.
«Οι αποδόσεις έχουν αρχίσει να αυξάνονται ραγδαία - όχι επειδή οι επενδυτές αναμένουν τώρα αυστηρότερη νομισματική πολιτική, αλλά επειδή είναι όλο και περισσότερο ανήσυχοι ότι οι χαράσσοντες πολιτική δεν θα είναι σε θέση να περιορίσουν την κρίση αλλά και ούτε να κρατήσουν ακόμη και τη ζώνη του ευρώ ενωμένη» τονίζει ο John Higgins, επικεφαλής οικονομολόγος της Capital Economics.
Όπως προσθέτει, με τη διαφορά της απόδοσης μεταξύ του γαλλικού και του γερμανικού κόστους δανεισμού να έχει ήδη αυξηθεί στο υψηλότερο επίπεδο από τη δημιουργία του ευρώ, η περαιτέρω άυξηση είναι εξαιρετικά πιθανή το επόμενο διάστημα, ειδικά εάν η Ελλάδα κηρύξει default και βγει από το ευρώ και εάν οι πρόσφατες αναταραχές στην Ιταλία και την Ισπανία αρχίσουν να εντείνονται. Όπως επισημαίνει, η Capital Economics υποστηρίζει εδώ και πολύ καιρό την άποψη ότι η ευρωζώνη θα μπορούσε να διαλυθεί.
Μία διάλυση δεν θα σήμαινε κατ 'ανάγκην default για χώρες όπως η Γαλλία, αλλά προειδοποιεί ότι η αγορά δεν πρόκειται να χαριστεί άλλο στην πολιτκή της ΕΕ.
Μέχρι να καταλαγιάσει η σκόνη, οι επενδυτές θα είναι εξαιρετικά απρόθυμοι να δανείσουν ακόμη και στις μεγάλες χώρες του ευρώ, φοβούμενοι ότι θα μπορούσαν να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ελλάδας, προσθέτει ο οικονομολόγος.
Ο Higgins πιστεύει ότι η κρίση θα μπορούσε να επιδεινωθεί πολύ περισσότερο. Όπως υπογραμμίζει, μεταξύ των οικονομιών του πυρήνα οι επενδυτές μπορεί να υποτιμούν τη Γαλλία, και να υπερεκτιμούν την Αυστρία, αν και τα τραπεζικά συστήματα και των δύο αυτών χωρών είναι ευάλωτα σε προβλήματα στις αγορές του ευρωπαϊκού νότου και της ευρωπαϊκής ανατολής αντίστοιχα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr