Πιο αναλυτικά, ο "λογαριασμός" που καλείται να πληρώσει η Ελλάδα στα επόμενα τέσσερα χρόνια ανέρχεται στα 190 δισ. ευρώ, καθώς από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών προκύπτει ότι το 2012 λήγουν ομόλογα ύψους 35,1 δισ. ευρώ και έντοκα ύψους 4,6 δισ. ευρώ, ενώ από το 2012 μέχρι και το 2015 λήγουν ομόλογα, έντοκα γραμμάτια και ειδικά δάνεια συνολικού ύψους 166,5 δισ. ευρώ, καθιστώντας υπό αυτές τις συνθήκες το ελληνικό χρέος μη βιώσιμο.
Τα παραπάνω στοιχεία φανερώνουν πόσο κρίσιμη είναι η ομαλή έκβαση των διαπραγματεύσεων για το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (PSI), αλλά και η επίτευξη ευνοϊκών όρων ως προς το επιτόκιο των νέων ομολόγων. Στην περίπτωση αυτή, οι υποχρεώσεις της Ελλάδας στα επόμενα τέσσερα χρόνια μπορούν να περικοπούν ακόμη κατά 100 δισ. στα 95 δισ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την ελληνική πρόταση για το PSI μετά το κούρεμα κατά 50% επί της ονομαστικής, για το υπόλοιπο 50 κάθε ομολόγου αρχικής αξίας 100, θα δοθούν 15 σεντς σε μετρητά και για το υπόλοιπο 35 θα δοθούν νέα ελληνικά ομόλογα χωρίς εγγύηση, με επιτόκιο 5% - 6%. Η δεύτερη πρόταση, που υποστηρίζεται από το IIF, το οποίο εκπροσωπεί τις τράπεζες ομολογιούχους, προβλέπει ότι για το υπόλοιπο 50 κάθε ομολόγου αρχικής αξίας 100, δεν θα δοθούν καθόλου μετρητά, αλλά νέο ομόλογο εγγυημένο από το EFSF με κουπόνι 8%. Είναι προφανές ότι ένα τόσο υψηλό επιτόκιο εξουδετερώνει το όφελος που αναμένει η κυβέρνηση από την εξοικονόμηση τόκων και ακυρώνει τις προβλέψεις του προϋπολογισμού.
Δημόσιο χρέος
Συνολικά, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΛΚ το δημόσιο χρέος αυξήθηκε στο 9μηνο κατά 6,7 δισ.ευρώ,στα 360,4 δισ. ευρώ ή στο 165,3% του ΑΕΠ, ενώ σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2010, το χρέος αυξήθηκε κατά 7% (23,6 δισ. ευρώ),
Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, από το προαναφερθέν ποσό, τα 259,7 δις. ευρώ αφορούν ομόλογα, ενώ ποσό 65,17 δισ. ευρώ αφορά τα δάνεια από το Μηχανισμό Στήριξης.
Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι η μέση διάρκεια ωρίμανσης του ελληνικού χρέους έχει πέσει στα 6,54 χρόνια από 7,35 έτη στην αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο λόγω έκδοσης εντόκων γραμματίων, αυξάνοντας παράλληλα το μέρος του χρέους που βρίσκεται σε κυμαινόμενο επιτόκιο (36% από 29,3%).Παράλληλα,το μη διαπραγματεύσιμο χρέος, δηλαδή τα δάνεια από το μηχανισμό στήριξης, έχουν αυξηθεί στο 23,3% από 15,5% στο εννιάμηνο του 2010.
Ταμειακά διαθέσιμα
Τα στοιχεία του ΓΛΚ μαρτυρούν και την ασφυκτική κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα ταμειακά διάθεσιμα, τα οποία απειλούνται άμεσα με "στέγνωμα" εφόσον δεν εκταμιευτεί η έκτη δόση καθώς χωρίς αυτή η χώρα δε θα μπορέσει να αποπληρώσει τα 2,8 δισ. ευρώ των ομολόγων που λήγουν το Δεκέμβριο, ενώ, επίσης, θα καταστεί αδύνατον να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις.
Ήδη από τα τέλη Σεπτεμβρίου οπότε και ανέρχονταν στα 3,5 δισ. ευρώ, τα ταμειακά διαθέσιμα "φυτοζωούν" χωρίς να έχει εισρεύσει κάποιο έσοδο πέραν των εκδόσεων των εντόκων γραμματίων.
Ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος αποκάλυψε χθες πως τα ταμειακά διαθέσιμα επαρκούν μόλις για 20 ημέρες , σχεδόν δηλαδή μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου συμπληρώνοντας πως "το ζήτημα πρέπει να επιλυθεί μέσα στην εβδομάδα", ενώ την ίδια επισήμανση, πως οι "υπογραφές θα πρέπει να μπουν ει δυνατόν και σήμερα (σ.σ. χθες) έκανε και ο υπουργός Οικονομικών κ.Βενιζέλος μιλώντας από το βήμα της Βουλής.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr