Παράλληλα γνωρίζουν οτι ο νέος Πρωθυπουργός πιστεύει ακράδαντα στην πολιτική της λιτότητας την οποία θεωρούν απαραίτητη για να περάσουμε το 2012 σε πρωτογεννές πλεόνασμα.
Ο κ. Παπαδήμος είναι καθηγητής Οικονομικών διεθνούς επιπέδου, έχει πολιτική εμπειρία απο τη θητεία του στην Τράπεζα της Ελλάδος αλλά και στην ΕΚΤ και γνωρίζει πολύ καλά και τις αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας και τις ευρωπαικές αντιλήψεις και πρακτικές.
Συνεπώς θεωρούν οτι είναι η καλύτερη επιλογή.
Όσον αφορά την δική μας οπτική στο ζήτημα, μικρή σημασία έχει αν θεωρούμε ή όχι οτι ο κ. Παπαδήμος είναι ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση αυτή τη στιγμή. Διότι το ζήτημα δεν είναι ποιόν θα διαλέγαμε εμείς, ούτε ποιά πολιτική θεωρούμε εμείς ορθή. Το παιχνίδι έχει ξεφύγει απο τα ελληνικά χέρια με ευθύνη των δικών μας πολιτικών.
Τόσο οι δυο αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, όσο και το σύνολο των κομμάτων, των υπουργών αλλά και των κομματικών μηχανισμών συνέβαλαν με τις καθυστερήσεις, τις κουτοπονηριές και την ασυνενοησία στην κατάρρευση της χώρας τα δυο τελευταία χρόνια. Δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν τις αδυναμίες του συστήματος και να προχωρήσουν στην αναγκαία μεταρρύθμιση για να σωθεί η ελληνική οικονομία και να αποφύγουμε τα χειρότερα.
Συνεπώς καμία άλλη «πολιτική» επιλογή δεν είχαμε.
Ο κ. Παπαδήμος έχει να κάνει μια συγκεκριμένη δουλειά και θα προσπαθήσει να την κάνει όσο το δυνατόν καλύτερα. Αυτό είναι βέβαιον.
Το τι θα καταφέρει δεν εξαρτάται μόνο απο τον ίδιο. Εξαρτάται κυρίως απο το αν τα δυο κόμματα που τον στηρίζουν θα τον αφήσουν να κάνει τη δουλειά του.
Διότι, μην γελοιόμαστε. Ο κ. Παπαδήμος δεν είναι δικτάτορας. Δεν πρόκειται να πεί «αποφασίζω και διατάζω». Αυτό που θα κάνει θα είναι να φτιάξει έναν προυπολογισμό που να βγαίνει, να διαμορφώσει μια σύμβαση που να μπορεί να υλοποιηθεί και θα κοιτάξει αυτά να τα περάσει στη Βουλή και να τα υλοποιήσει, όπως μπορεί.
Αν τώρα τα δυο κόμματα του τραβάνε το χαλί κάτω απο τα πόδια, φυσικά τίποτα δεν θα πετύχει ούτε αυτός.
Και φυσικά, ο κ. Παπαδήμος δεν θα έχει στη διάθεση του μια άλλη δημόσια διοίκηση για να υλοποιήσει τους στόχους της συμφωνίας με τους ευρωπαίους. Τους ίδιους εφοριακούς θα έχει, τους ίδιους δημόσιους υπάλληλους, τους ίδιους δικαστές, τους ίδιους φοροφυγάδες απέναντι του.
Αυτό όμως που έχει ώς πλεονέκτημα ο κ. Παπαδήμος είναι οτι επροσωπεί την απόλυτη πλειοψηφία της Βουλής, οτι δεσμεύει και τις επόμενες κυβερνήσεις και όχι μόνο τη δική του και οτι είναι ο ίδιος ώς πρόσωπο, αξιόπιστος.
Αν πεί ο κ. Παπαδήμος στους ευρωπαίους οτι «το πρόγραμμα δεν βγαίνει και χρειάζεται τροποποιήσεις και παράταση χρόνου» οι Ευρωπαίοι θα τον ακούσουν και θα το συζητήσουν. Αν το έλεγε ο Παπανδρέου ή ο Σαμαράς οι Ευρωπαίοι θα τους αγνοούσαν. Μεγάλη διαφορά και ουσιαστική για τη διαπραγμάτευση.
Διότι πράγματι το πρόγραμμα δεν βγαίνει. Δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί πλεόνασμα στον προυπολογισμό του 2012 χωρίς έκτακτα μέτρα (χαράτσια). Και τα έκτακτα μέτρα σε συνδυασμό με την έλλειψη ρευστότητας, τη φτώχεια και την ανεργία, μπορούν να πυροδοτήσουν κοινωνικές εκρήξεις που θα ανατρέψουν το ίδιο το πρόγραμμα.
Όλα αυτά βεβαίως είναι υποθέσεις και μένει να δούμε στην πράξη τι θα γίνει και τι θα καταφέρουμε.
Πρέπει επίσης να επισημάνουμε οτι η ημερομηνία εκλογών τον Φεβρουάριο είναι πάρα πολύ κοντά και δεν αφήνει περιθώρια χειρισμών στη μεταβατική κυβέρνηση. Η κυβέρνηση αυτή θα έπρεπε να παραμείνει μέχρις ότου στρώσουν τα πράγματα και όχι μόνο μέχρι να υπογραφούν οι συμβάσεις. Διότι το πολιτικό προσωπικό που θα αναλάβει πάλι μετά, δεν θα είναι σε θέση να κάνει τίποτα, όπως δεν ήταν σε θέση να κάνει τίποτα μέχρι σήμερα.
Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι οτι ο κίνδυνος της εξόδου απο το Ευρώ και την Ευρωπαική Ένωση είναι πολύ μεγάλος και ίσως πλέον αναπόφευκτος. Αν η κυβέρνηση Παπαδήμου δεν τα καταφέρει, τον Φεβρουάριο οι εκλογές θα γίνουν σε καθεστώς δραχμής.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr