Η "αδελφοποίηση" των δύο projects, τελεί εν εξελίξει εδώ και λίγες ημέρες, όταν προχώρησε και επισήμως η συμφωνία μεταξύ της αυστραλιανής Cape Lambert Resources Limited και μητρικής της Μεταλλευτικής Θράκης, για την πώληση του συνόλου της συμμετοχής της στο έργο των Σαπών.
Αγοραστής του έργου, έναντι συμφωνηθέντος τιμήματος ύψους 46,5 εκατ. αυστραλιανών δολαρίων, θα είναι η καναδικών συμφερόντων Glory Resources Limited, που με τη σειρά της προχώρησε σε δεσμευτική συμφωνία για την πώληση του 19,9% του μετοχικού της κεφαλαίου στην καναδική Eldorado Gold Corporation.
Η είσοδος της μητρικής της Χρυσωρυχεία Θράκης στο μετοχικό κεφάλαιο της Glory Resources Limited - μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου τύψους 42,5 έως 50 εκατ. αυστραλιανών δολαρίων και καταβολής από την ίδια του 25% του τελικού ποσού της αύξησης - θέτει την επένδυση των Σαπών σε νέες βάσεις, δεδομένης της γειτνίασης των έργων και της εμπειρίας των Καναδών στα έργα χρυσού.
Με την ολοκλήρωση της αύξησης και την ανάληψη έδρας στο Δ.Σ. της Glory Resources Limited, το project των Σαπών αναμένεται να τρέξει σε γοργότατους ρυθμούς, έχοντας προηγουμένως περάσει από "χίλια κύματα", σε επίπεδα εγκρίσεων και έντονων περιβαλλοντικών ενστάσεων από την τοπική κοινωνία.
Η Μεταλλευτική Θράκης, η οποία αρχικά ανήκε στη βρετανική Greenwich Resources είχε λάβει προέγκριση χωροθέτησης το 2000, καθώς και έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων από το ΥΠΕΧΩΔΕ το 2002. Ωστόσο, συνάντησε τη σθεναρή αντίδραση της τοπικής κοινωνίας και φυσικά η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων απορρίφθηκε κατά τη συζήτηση στο Νομαρχιακό Συμβούλιο της Ροδόπης.
Κάθε ελπίδα να προωθήσει το επενδυτικό σχέδιο στις Σάπες με την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης, διαλύθηκε όταν τον Μάρτιο του 2007 το Συμβούλιο της Επικρατείας έκανε δεκτή την αίτηση του δήμου Σαπών για την ακύρωση της απόφασης προέγκρισης χωροθέτησης του έργου «για τεχνικούς λόγους».
Και αυτό γιατί η προέγκριση χωροθέτησης προέβλεπε την επεξεργασία χρυσού με τη μέθοδο της κυάνωσης, ενώ στην Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων η Μεταλλευτική Θράκης άλλαξε την υπόγεια μέθοδο εκμετάλλευσης και τη μεταλλουργική μέθοδο απόληψης του χρυσού χωρίς τη χρήση κυανίου.
Το έργο των Σαπών - επένδυσης ύψους 90 εκατ. δολ. και δημιουργίας 130 θέσεων εργασίας με τη λειτουργία και 200 θέσεων κατά τη διάρκεια της κατασκευής της μονάδας - είναι ένα μεταλλευτικό έργο μικρής σχετικά κλίμακας, για το οποίο έως σήμερα έχουν εκτελεσθεί πάνω από 35.000 μέτρα γεωτρήσεων, ενώ έχουν δαπανηθεί άνω των 20 εκατ. ευρώ.
Με βάση τα γνωστά βεβαιωμένα μεταλλευτικά αποθέματα, το έργο θα παράξει συνολικά 510 χιλ. ουγγιές χρυσού, 250 χιλ. ουγγιές αργύρου και 3 χιλ. τόνους χαλκού, ενώ η διάρκεια του δεν προβλέπεται να υπερβεί την επταετία.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr