Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Παπανδρέου και Βενιζέλος εμφανίστηκαν ενωμένοι μπροστά σε μία "κρύα" κοινοβουλευτική ομάδα, παρουσιάζοντας τα επιτεύγματα της κυβέρνησης και τα επόμενα δέκα βήματα που θα πρέπει να γίνουν. Μάλιστα, ζήτησαν τη στήριξη της ομάδας, θέτοντας ως το βασικό διακύβευμα της ψηφοφορίας εμπιστοσύνης την παραμονή της χώρας στο ευρώ. Την ίδια ώρα όμως, κι ενώ η συζήτηση στη Βουλή συνεχίζεται, η κρατική τηλεόραση η οποία και είναι υπεύθυνη για τη μετάδοση της, "έκοψε" τις τοποθετήσεις των βουλευτών.
Η Βάσω Παπανδρέου, η οποία πήρε το λόγο μετά τον Ευ. Βενιζέλο είπε ότι σήμερα περίμενε την παραίτηση του υπουργικού συμβουλίου, ότι λυπάται για την κατάντια του κόμματος και της κυβέρνησης, και ότι ο πρωθυπουργός είναι "εκτός τόπο και χρόνου" και δεν κατανοεί την κατάσταση της ελληνικής κοινωνίας.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, τα τελευταία χρόνια η χώρα μας κάνει μία υπεράνθρωπη προσπάθεια. Οι πολίτες κάνουν έναν τιτάνιο αγώνα. Περνάμε από ένα τουνελ, με στόχο να βγούμε όλοι ισχυρότεροι, δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο Πρωθυπουργός μιλώντας ενώπιον της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ.
Είμαστε υπερήφανοι για αυτά που έχουμε καταφέρει. Σε μία διεθνής συγκυρία ρευστή. Σε ένα κράτος διαλυμένο. Σε ένα δημόσιο διάλογο που κατακλύζεται με την εύκολη εκμετάλλευση του πόνου. Και με τον κόσμο να μην μπορεί να αναγνωρίσει τη σοβαρότητα της κατάστασης, δίνουμε μάχη της σωτηρίας της χώρας.
Πρόσθεσε ότι η συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου αποτελεί ορόσημο για τη χώρα.
«Η Ελλάδα ήταν ένα πειραματόζωο, αλλά καταφέραμε να βελτιώσουμε τους όρους τις συμφωνίας. Πληρώσαμε, μάθαμε και διαπραγματευτήκαμε πολλά» είπε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι «εδώ και δύο χρόνια τρέχουμε για να κρατηθεί η Ελλάδα στα πόδια της και είμαστε περήφανοι για ό,τι έχουμε καταφέρει».
«Οι θυσίες των πολιτών έχουν πιάσει τόπο και όχι απλώς εφήμερο, αλλά έχουν πιάσει βαθειές ρίζες για το μέλλον της χώρας. Και μόνο αυτή η διαγραφή χρέους είναι πολύ μεγαλύτερη από τις θυσίες. Αποτελεί δικαίωση του Έλληνα πολίτη για όσα τραβήξαμε και τραβάμε» συνέχισε ο πρωθυπουργός.
"Η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου είναι αντικειμενικά ορόσημο για τη χώρα και ανοίγει νέες προοπτικές για την Ελλάδα. Μέλημά μας στη δύσκολη διαπραγμάτευση είναι να μην αμφισβητηθεί η θέση της χώρας στο ευρώ, να προστατεύσουμε τις περιουσίες των πολιτών, να διευκολύνουμε την προσπάθειά μας να βγούμε από την κρίση και να μπούμε σε αναπτυξιακή τροχιά. Και οι τρεις αυτοί στόχοι επιτεύχθηκαν. Όταν εφαρμοστεί η συμφωνία θα σημανει το τέλος μιας περιόδου αγωνίας που πέρασε ο ελληνικός λαός και θα ανοίξει μια νέα περίοδος πιο δημιουργική κι ελπιδοφόρα. Με τη συμφωνία θα έχουμε στη διάθεσή μας ένα νέο πακέτο 130 δισ. ευρώ που θα καλύπτει με τους καλύτερους δυνατούς όρους τη χρηματιοδότηση των αναγκών της οικονομίας μας", σημείωσε ο Γ. Παπανδρέου.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ακόμη ότι "αυτό που πετύχαμε δεν είναι θεωρητικό αλλά αφορά άμεσα τη ζωή των Ελλήνων για πολλά χρόνια. Όταν ξεκινήσαμε την υπεράνθρωπη προσπάθεια αναλάβαμε μια δέσμευση απέναντι στον ελληνικό λαό, να μην πάνε χαμένες οι θυσίες του. Τιμήσαμε αυτή τη δέσμευσή μας και η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου είναι μια καθαρή δικαίωση του Έλληνα πολίτη, αλλά και μια απόδειξη του σθένους της κοινωνίας μας".
"Σε ότι αφορά τις χθεσινές δηλώσεις των εταίρων μας, άκουσα ότι πολλοί ήταν έκπληκτοι γι αυτές, πέρα από το ύφος και πέρα από το περιεχόμενο των δηλώσεων σχετικά με το πως θα κάνουμε το δημοψήφισμα. Το αν και πότε θα κάνουμε δημοψήφισμα είναι απόφαση της κυβέρνησης. Μπορεί να έχουμε οικονομική κηδεμονία, αλλά οι δημοκρατικοί μας θεσμοί είναι θέμα του ελληνικού λαού, της ελληνικής κυβέρνησης, του ελληνικού κοινοβουλίου. Εμένα δε μου έκανε καμία έκπληξη. Αυτό που διακυβέβεται είναι η συμμετοχή μας στο ευρώ. Όλες οι αποφάσεις που έχουμε πάρει μέσα στο επίπονο πρόγραμμα, που όμως αλλάζει την Ελλάδα, είναι υποχρέωσή μας για να μείνουμε στο ευρώ. Ο μόνος τρόπος να μείνουμε στο ευρώ είναι η πιστή εφαρμογή των κοινών αποφάσεών μας με τους εταίρους μας", τόνισε ο πρωθυπουργός.
Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός έκανε μεγάλο άνοιγμα στον Α. Σαμαρά και τη Νέα Δημοκρατία αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα πει "ναι" σε κυβέρνηση συνεργασίας εφόσον συμφωνήσουν και οι δυο πλευρές. "Χαιρετίζω την στάση του Σαμαρά για τη δανειακή σύμβαση, πάνω σε αυτή θα πρέπει να δουλέψουμε και να συνεργαστούμε", είπε χαρακτηριστικά ο Παπανδρέου.
Στη δευτερολογία του ο κ. Παπανδρέου δήλωσε:
«Να ξεκινήσουν άμεσα οι συζητήσεις για τη συγκρότηση ενός νέου κυβερνητικού σχήματος και στη συνέχεια και αφού διασφαλίσουμε την 6η δόση να προχωρήσουμε στην εθνική διαδικασία των εκλογών», είπε.
«Η παραίτηση της κυβέρνησης θα άφηνε τη χώρα αίολη. Εγώ καλώ και τώρα τον κ. Σαμαρά να επιστρέψει στη συζήτηση και να πει ότι έχει να πει. Χαιρετίζουμε τη νέα αυτή περίοδο πολιτικής συνεργασίας. Γι' αυτό και ζητώ ψήφο εμπιστοσύνης» είπε ο κ. Παπανδρέου.
«Πιστεύω ότι η χώρα μπορεί να πάει μπροστά, πρέπει να πάει μπροστά και θα πάει μπροστά ενώνοντας τις δυνάμεις μας», κατέληξε.
Τα αναγκαία βήματα για την συμφωνία της χώρας περιέγραψε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ.
Ανέφερε τα εξής:
• Να επιβεβαιώσουμε προς τους εθνικούς μας εταίρους ότι η Ελλάδα θα κάνει αμέσως όλα όσα πρέπει να γίνουν για την εφαρμογή της απόφασης της 26ης Οκτωβρίου. Ο πρωθυπουργός και εγώ θα στείλουμε επιστολές τους ομολόγους μας.
• Η κυβέρνηση και η χώρα ανακοινώνει επισήμως ότι δεν προχωράμε σε δημοψήφισμα.
• Θα δείξουμε ότι διαφαίνεται η προσπάθεια συναίνεσης για να προχωρήσουμε από κοινού στις απαραίτητες ενέργειες για να σώσουμε τη χώρα. Αν υπάρξει συναίνεση δεν χρειάζεται δημοψήφισμα. Χθες στις Κάννες οι εταίροι μας έδειξαν ότι δεν καταλαβαίνουν γιατί δεν υπάρχει συναίνεση στην Ελλάδα όπως σε άλλες χώρες που έχουν αντίστοιχα προβλήματα. Τα πρώτα βήματα συναίνεσης είναι εξαιρετικά σημαντικά για την Ελλάδα.
• Εχει σημασία η οικονομική και χρηματοοικονομική ασφάλεια. Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι εγγυημένο και ασφαλές. Όταν εμείς μιλάμε για τραπεζικό σύστημα μιλάμε για καταθέτες και τη χρηματοδότηση των νοικοκυριών.
• Αυριο το βράδυ η ψήφος εμπιστοσύνης τίθεται σε νέα πολιτικά συμφραζόμενα δεδομένων των προσπαθειών σύγκλισης. Θέλουμε να έρθουν και άλλοι να σηκώσουμε το βάρος. Η χώρα πρέπει να έχει σταθερή κυβέρνηση προκειμένου να προχωρήσουμε και να μπορούμε να μιλήσουμε με αποφασιστικότητα και δεσμευτικότητα στους εταίρους.
• Να προχωρήσουμε το ταχύτερο δυνατό και σίγουρα πριν τις 15 Δεκεμβρίου (με βάση τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας) στην εκταμίευση της 6ης δόσης των 8 δισ. ευρώ.
• Πρέπει να αρχίσουν άμεσα διαπραγματεύσεις με την τρόικα για την διαμόρφωση των λεπτομερειών της νέας δανειακής. σύμβασης. Αυτή η νέα σύμβαση πρέπει να υπερψηφιστεί στη βουλή με πλειοψηφία 180 βουλευτών.
• Πρέπει να διαμορφώσουμε ως Ελλάδα (με τη βοήθεια των εταίρων μας) το νομικό πλαίσιο για το PSI Plus και να πετύχουμε 100% συμμετοχή των κατόχων ελληνικών ομολόγων. Υπολογίζουμε μείωση των τόκων κατά 14 δισ. ευρώ τα επόμενα τρία χρόνια αν πετύχουμε.
• Πρέπει σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα να ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες για το νέο πρόγραμμα έως τα τέλη του χρόνου. Οι λεπτομέρειες του PSI θα ολοκληρωθούν στις αρχές του 2012.
• Όλα όσα ανέφερα πρέπει να κριθούν από τον ελληνικό λαό.