Αν και η πρόσφατη πρόταση για το PSI αποτελεί μία πολύ σημαντική βελτίωση από την καθόλου αισιόδοξη προσπάθεια της 21ης Ιουλίου, δεν αρκεί σε καμία περίπτωση για να βάλει το ελληνικό χρέος σε μία βιώσιμη οδό, σύμφωνα με την RBC Capital Markets. Με λίγα λόγια, όπως άλλωστε και οι περισσότεροι αναλυτές και οικονομολόγοι το υπογραμμίζουν, δεν πρόκειται να αποφύγουμε και άλλα haircuts, και άλλες δηλαδή «συμφωνίες» για το χρέος μας.
Όπως επισημαίνει η RBC, η πρόσφατη έκθεση της τρόικας (που διέρευσε) έδειξε το πόσο πολύ έχει επιδεινωθεί η θέση της Ελλάδας από αυτά που εκτιμούσε το ΔΝΤ τον Ιούνιο. Το ελληνικό χρέος προς το ΑΕΠ αναμένεται να κορυφωθεί το 2013 στο 186%, μη συμπεριλαμβανομένων των εγγυήσεων που απαιτούνται για το PSΙ, της τάξης των 30 δισ. ευρώ. Το χρέος αναμένεται να βρεθεί κάτω του 180% το 2015 το νωρίτερο και μέχρι το 2030 δεν πρόκειται να πέσει κάτω του 130%, και όλα αυτά στην καλύτερη περίπτωση.
Αν και συνεχίζουν να λείπουν οι λεπτομέρειες του deal, που είναι και η ουσία της συμφωνίας, αυτό που είναι γνωστό είναι πως το 50% αποτελεί το ποσοστό του haircut που θα υποστούν οι ιδιώτες ομολογιούχοι. Δεν είναι ξεκάθαρο βέβαια εάν το haircut θα αφορά την Net Present Value (Καθαρή Παρούσα Αξία) ή απλά την face value ( ονομαστική αξία), όπως και δεν έχει ξεκαθαριστεί το τί θα γίνει με όσους δεν συμφωνήσουν να συμμετέχουν και όλους αυτούς που έχουν παράλληλα με τα ελληνικά ομόλογα και CDS ως «προστασία», τους οποίους πιθανώς τους συμφέρει να μην συμφωνήσουν και να ενεργοποιηθούν τα CDS.
Όπως και να έχει, η RBC σημειώνει πως ακόμη και εάν αφαιρεθούν οι εγγυήσεις για να στηριχθεί το PSI, με 50% haircut και 80% συμμετοχή των ιδιωτών, τότε το ελληνικό χρέος θα μειωθεί στο (πολύ υψηλό) 167% του ΑΕΠ ή το 180% εάν συμπεριληφθούν και οι εγγυήσεις.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της RBC, το ελληνικό χρέος μετά-PSI, στα τέλη του 2011 διαμορφώνεται στα 411 δισ. ευρώ, που είναι ανάλογες με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ. Με 50% haircut και 80% συμμετοχή στο PSI, χωρίς τις εγγυήσεις, το χρέος της Ελλάδας μετά μετά την διαδικασία του PSI στα τέλη του 2012, θα αγγίξει τα 362 δισ. ευρώ, μία μείωση δηλαδά της τάξης του 12% μόνον.
Όπως σημειώνεται, με την συμμετοχή στο 80%, ούτε και εάν υπάρξει πλήρης διαγραφή της τρέχουσας καθαρής αξίας, 100% haircut, δεν θα μπορέσει το ελληνικό χρέος να βρεθεί κοντά στο 100% του ΑΕΠ στα τέλη του 2015.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr