Ξεχωριστή κατηγορία φαίνεται να αποτελεί το «ελληνικό πελατολόγιο» για ξένες τράπεζες και δη γερμανικές, αν κρίνουμε από μια περίπτωση που έπεσε στην αντίληψή μας, αλλά πολύ φοβούμεθα ότι δεν είναι η μοναδική, κυρίως σε αυτή τη χρονική συγκυρία που, υπό τον πρίσμα της ανασφάλειας, ουκ ολίγοι «πατριώτες» βγάζουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες τα κεφάλαια που στερούνται οι ελληνικές τράπεζες από το 2009 που ξέσπασε η κρίση και έγινε καραμέλα η χρεοκοπία της χώρας σε συνδυασμό με τα σενάρια για τη δραχμή, ανέρχονται στα 60 δισ. ευρώ συνολικά, εκ των οποίων περίπου το 1/3 με προορισμό το εξωτερικό. Σύμφωνα, δε, με πηγές από την Τράπεζα της Ελλάδος, το 1/3 των κεφαλαίων που «σηκώθηκαν» έχουν κατεύθυνση τη Γερμανία.
Ποιά είναι τώρα η περίπτωση που έπεσε στην αντίληψή μας; Ελληνας καταθέτης, που ανησυχεί για την τύχη των κεφαλαίων του στην Ελλάδα απευθύνεται σε γερμανική τράπεζα στο Μόναχο για σχετικές πληροφορίες, όπου ενας Εληνας υπάλληλος είναι υπεύθυνος για το ελληνικό πελατολόγιο.
Το «Κ» ήρθε σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον εν λόγω υπάλληλο, ο οποίος μας έδωσε μάλιστα πληροφορίες για την τράπεζά του, λέγοντας ότι έχει ως βασικό μέτοχο το γερμανικό κράτος. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Ελληνες που καταθέτουν τα χρήματά τους στην τράπεζα ή στις γερμανικές τράπεζες βρέθηκαν στο Μόναχο ως τουρίστες που είπαν να πάρουν πληροφορίες και στη συνέχεια επανήλθαν ανοίγοντας λογαριασμό, ενώ πρόκειται για μία διαδικασία που είναι πολύ απλή. Μάλιστα, αν βρεθεί κανείς στη συγκεκριμένη γερμανική πόλη, θα πρέπει πρώτα να κανονίσει ραντεβού για να έχει ενημέρωση από πρώτο χέρι ως προς τη διαδικασία, αν και δε χρειάζεται, όπως λέει, διότι η διαδικασία αυτή μπορεί να γίνει και από την Ελλάδα.
Πώς;
Στέλνοντας σε φωτοτυπία τα στοιχεία του διαβατηρίου ή της ταυτότητας. Στη συνέχεια η τράπεζα στέλνει τα έγγραφα, την αίτηση και τα δικαιολογητικά, τα οποία ο ενδιαφερόμενος αποστέλλει. Τέλος, η τράπεζα ταχυδρομεί την έγκριση για το άνοιγμα του λογαριασμού και βεβαίως το i ban, τις κάρτες και οτιδήποτε άλλο χρειάζεται. Ο ίδιος αναφέρει ότι οι δουλειές με τους Ελληνες τώρα τελευταία, λόγω της κρίσης στη χώρα μας, πηγαίνουν πολύ καλά, ενώ αρνήθηκε να δώσει περισσότερα στοιχεία ως προς τον αριθμό των Ελλήνων πελατών, κατοίκων Ελλάδος, που συνεργάζονται με την τράπεζά του.
Ολα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα κινδυνεύουν με κατάρρευση εν όψει haircut και πορίσματος της Blackrock. Στη χειρότερη περίπτωση, δηλαδή αν ισχύσει τελικά ένα haircut της τάξης του 50% και πάνω, θα χρειαστούν σε κεφάλαια τουλάχιστον 15 δισ. ευρώ. Που σημαίνει ότι οι τράπεζες σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία θα πρέπει να βγουν στις αγορές για αυξήσεις κεφαλαίου, αλλά και για πώληση παγίων τους.
Σύμφωνα με τον μετανάστη τραπεζίτη, τα επιτόκια στην Ελλάδα, όπως είναι γνωστό, κρίνονται ως ιδιαίτερα ελκυστικά, με αποδόσεις 4% και 5%. Στη Γερμανία στους λογαριασμούς όψεως οι αποδόσεις είναι πολύ χαμηλές, μόλις 1%, αλλά εκείνο που ενδιαφέρει είναι η ασφάλεια των κεφαλαίων, κάτι που στην περίπτωση της Ελλάδας, προς το παρόν, αμφισβητείται από όσους τελικά «σηκώνουν» τις καταθέσεις τους. Ο ίδιος τέλος, επισημαίνει ότι πολλές γερμανικές τράπεζες έχουν Έλληνες υπευθύνους για το «ελληνικό πελατολόγιο»...
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr