Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Όπως σημειώνει το CNBC, την Τρίτη το απόγευμα, ένα δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της Guardian το οποίο υποστήριζε ότι η Γαλλία και η Γερμανία έχουν καταλήξει τελικά σε συμφωνία για την αύξηση του μεγέθους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), προκάλεσε αναταραχή στις αγορές.
Το story, από τον βετεράνο ανταποκριτή της εφημερίδας στις Βρυξέλλες, David Gow, αναφερόταν σε δηλώσεις διπλωματών της ΕΕ που έλεγαν ότι ένα «συνολικό σχέδιο» ήταν πολύ κοντά. Άλλα πρακτορεία ειδήσεων, όπως το Dow Jones και το reuters, καθώς και η Κομισιόν, διέψευσαν την ιστορία.
Είτε είναι ακριβές είτε όχι, η δύναμη αυτού του story στο να κινήσει τις αγορές, είναι τουλάχιστον ενδιαφέρουσα. Οι ημέρες κατά τις οποίες οι traders εμπιστεύονταν μόνο εξειδικευμένους οργανισμούς και εφημερίδες τεράστιου βελινεκούς στο μέτωπο των επιχειρηματικών και οικονομικών ειδήσεων, όπως οι Financial Times και η Wall Street Journal , έχουν περάσει.
Αυτό παρατηρήθηκε και στις αρχές του καλοκαιριού, όταν ένα report στην εφημερίδα Mail on Sunday - η εβδομαδιαία «αδελφή» εφημερίδα της Daily Mail και μέρος της DMGT - έστειλε τις μετοχές της Societe Generale σε ελεύθερη πτώση, όταν υποστήριξε ότι η γαλλική τράπεζα ήταν σε μια «επικίνδυνη » κατάσταση.
Η ιστορία αμφισβητήθηκε έντονα από τον διευθύνων σύμβουλο της Societe Generale, Frederic Oudea, σε συνέντευξή του στο CNBC, και η Mail on Sunday αναγκάστηκε να εκδώσει μια συγγνώμη. Ωστόσο, οι συνεχιζόμενες ανησυχίες για την κατάσταση των γαλλικών τραπεζών δεν έχουν αφήσει την τιμή της μετοχής της τράπεζας να επανέλθει στα επίπεδα που ήταν πριν από το δημοσίευμα.
Η Mail on Sunday είναι γνωστή περισσότερο για… κουτσομπολιό προσωπικοτήτων παρά για το επιχειρηματικό ή το οικονομικό ρεπορτάζ, ενώ η Guardian είναι περισσότερο γνωστή για τις έρευνες σε θέματα όπως η τηλεφωνική πειρατεία στην News Corp της εφημερίδας News of the World.
Τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, κυρίως ο «κίτρινος» Τύπος, είναι φημισμένα σε όλο τον κόσμο για τη επιθετικότητα και την έλλειψη σεβασμού στις αρχές. Αυτό μπορεί να αλλάξει μόνον εάν υπάρξουν αυστηρότερες ρυθμίσεις στον απόηχο του σκανδάλου του τηλεφωνικου hacking.
Γιατί λοιπόν οι traders «ακούνε» τις συγκεκριμένες εφημερίδες;
Ένας παράγοντας που δίνει σε αυτα τα δημοσιεύματα μία τεράστια δύναμη είναι, φυσικά, το διαδίκτυο, πράγμα που σημαίνει ότι τα άρθρα μπορούν να διαβαστούν και να περάσουν εντός δευτερολέπτων, από τα μάτια όλο και περισσότερων ανθρώπων παγκοσμίως.
Ενώ πριν από είκοσι χρόνια ένας trader που διάβαζε ένα δημοσίευμα σε μια βρετανική εφημερίδα θα έπρεπε να σηκώσει το τηλέφωνο και να καλέσει έναν τραπεζίτη στη Νέα Υόρκη, τώρα μπορεί να κάνει ένα cut και ένα paste ενός link σε ένα email και νατο στείλει σε ολόκληρη την αίθουσα συναλλαγών, και να διαδώσει τις ειδήσεις σε χιλιάδες άλλους.
Η δύναμη αυτών των stories να κινούν τα νήματα των αγορών, αποδεικνύει επίσης το πόσο ευάλωτες είναι οι αγορές αυτή τη στιγμή.
Οι αγορές είναι εξαιρετικά ευαίσθητες σε ότι έχει να κάνει με την ευρωπαϊκή κρίση χρέους, όπως δήλωσε στο CNBC o John M. Hydeskov, επικεφαλής αναλυτής της Danske Markets. Αυτού του είδους οι φήμες έχουν ιδιαίτερα μεγάλο αντίκτυπο, και οποιαδήποτε εφημερίδα βγει με κάποια σχετικό story, θα πουλήσει πολλά φύλλα.
Επίσης ένα άλλο πολύ σημαντικό είναι πως, η αυξανόμενη αυτή δύναμη του internet χτυπά έντονα τις πωλήσεις των εφημερίδων οι οποίες, σε συνδυασμό με την μείωση των διαφημιστικών εσόδων λόγω της ύφεσης, προσπαθουν να… φωνάζουν πιο δυνατά να ακουστούν.