Οι αναλυτές πρότειναν έναν "οδικό χάρτη" για τον τρόπο με τον οποίο οι τράπεζες θα μπορούσαν να αυξήσουν τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων, το λεγόμενο PSI, ενόψει της συνόδου κορυφής των ηγετών της ΕΕ την Κυριακή.
Κορυφαίοι αξιωματούχοι της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Wolfgang Schaeuble, έχουν ζητήσει από τους ιδιώτες ομολογιούχους να αποδεχθούν ένα κούρεμα της αξίας των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν μεγαλύτερο του 21% που συμφωνήθηκε τον Ιούλιο.
"Ένα μεγαλύτερο κούρεμα για την Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει με τρεις τρόπους- με μια μείωση του τοκομεριδίου, με παράταση της λήξης των νέων ομολόγων και με μείωση του αρχικού κεφαλαίου", ανέφερε η Deutsche Bank σε εβδομαδιαίο ενημερωτικό δελτίο που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα.
"Για παράδειγμα, μια μείωση κατά 1% του τοκομεριδίου και παράταση της λήξης (του ομολόγου) κατά 10 χρόνια θα οδηγούσε σε λογιστικό κούρεμα 40%", ανέφερε η τράπεζα.
Η κίνηση αυτή δεν θα οδηγούσε σε χρεωκοπία, ενώ η χρήση της υφιστάμενης συμφωνίας ως προτύπου, θα σήμαινε ότι τα νέα ομόλογα θα συνέχιζαν να διέπονται από το διεθνές δίκαιο και όχι το ελληνικό, είπε η Deutsche Bank.
Η τράπεζα είπε επίσης ότι αυτή η "δεύτερη εκδοχή" του PSI θα έδινε στις τράπεζες την ευκαιρία να εξυγιάνουν τους ισολογισμούς τους, αποφεύγοντας την χρεωκοπία, σε μια περίοδο που οι ευρωπαϊκές τράπεζες κάνουν αγώνα δρόμου να επανακεφαλαιοποιηθούν.
"Πιστεύουμε ότι η δεύτερη αυτή εκδοχή του ελληνικού PSI, μαζί με ένα αξιόπιστο σχέδιο για την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, θα μπορούσε να αποτελέσει ένα πρώτο βήμα για να θωρακιστεί ο χρηματοοικονομικός κλάδος από έναν πιθανό κίνδυνο μετάδοσης, ενώ θα παρείχε στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία το χρόνο να διαφοροποιηθούν από την Ελλάδα", ανέφερε το ενημερωτικό δελτίο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr