Για την οικονομία
Ο κ. Μυτιληναίος δεν ήθελε να πάρει θέση για το μέγεθος του πολυσυζητημένου «haircut» του ελληνικού χρέους, ανέφερε όμως πως το σημαντικότερο είναι το τι θα επακολουθήσει, δηλαδή «ένα συμπτυγμένο τραπεζικό σύστημα στο οποίο οι επιχειρήσεις δε θα έχουν πρόσβαση.»
Ο πρόεδρος του Ομίλου Μυτιληναίος δεσμεύτηκε παράλληλα πως «ως επιχειρηματίας ό,τι χρειαστεί να κάνω θα το κάνω για τη χώρα».
Αναφορικά με το μέλλον των επιχειρήσεων στο δυσμενές οικονομικό περιβάλλον ο κ.Μυτιληναίος ήταν ξεκάθαρος:
« Οι εταιρείες και οι όμιλοι, όπως εμείς, ή η Motor Oil για παράδειγμα, που εργάζονται σε διεθνή ανταγωνισμό χρόνια τώρα, έχοντας παράλληλα να αντιμετωπίσουν και τις δυσμενείς εγχώριες συνθήκες θα επιβιώσουν.»
«Εταιρείες όμως που δεν έχουν μάθει να εργάζονται με όρους παγκόσμιας αγοράς θα πληγούν σημαντικά.»
Ο κ.Μυτιληναίος κάλεσε στο κρίσιμο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι τις 3 Νοεμβρίου να ληφθούν οι σωστές αποφάσεις σε πολιτικό επίπεδο, από «σωστά οργανωμένο, αδιάφθορο πολιτικό προσωπικό, που θα κάνει όσα δεν έχουν γίνει στην Ελλάδα τόσα χρόνια.»
Για άλλη μία φορά τέλος αποκάλεσε τα σενάρια επιστροφής της δραχμής «εθνική μειοδοσία», που θα φέρει εξαθλίωση και κοινωνική αναταραχή. Όλα αυτά μάλιστα ενώ για τον Όμιλο η επιστροφή στη δραχμή θα ήταν «χρυσωρυχείο», καθώς και ο λόγος που η Πεσινέ ήρθε στην Ελλάδα, όπως συμπλήρωσε χαριτολογώντας.
Για το μέλλον της Αλουμίνιον και τις κατηγορίες για arbitrage
Ο κ.Μυτιληναίος ανέφερε πως δεν είναι στα σχέδια του η κατασκευή άλλης ενεργειακής μονάδας εντός του εργοστασίου της Αλουμίνιον.
«Παρακολουθούμε πως θα εξελιχθεί η αγορά του ηλεκτρισμού, το άνοιγμα της αγοράς, η εφαρμογή του 3ου πακέτου απελευθέρωσης και η ενιαία Ευρωπαϊκή αγορά που δουλεύεται για το 2014 και βλέπουμε ποια θα είναι τα επόμενα βήματα.» συμπλήρωσε.
Στις κατηγορίες για «arbitrage» στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος που έχουν δει τον τελευταίο καιρό το φως της δημοσιότητας, ο κ.Μυτιληναίος απάντησε λέγοντας πως δε στέκουν και πως η μονάδα συμπαραγωγής υψηλής αποδοτικότητας (ΣΗΘΥΑ) αποτελεί μία σύμφωνη με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία επιλογή περιορισμού του κόστους παραγωγής του εργοστασίου, καθώς η ΣΗΘΥΑ έχει το μεγαλύτερο βαθμό απόδοσης από οποιαδήποτε μονάδα συνδυασμένου κύκλου.
«Η επένδυση της ΣΗΘ ήταν σαν να κάναμε εναλλακτικά 150MW από φωτοβολταϊκά, να πουλάγαμε ρεύμα στο Σύστημα και να αγοράζαμε ρεύμα από τη ΔΕΗ για τις ανάγκες μας, όπως κάνει π.χ. το Ελευθέριος Βενιζέλος. Αντί γι' αυτό επιλέξαμε να κάνουμε μια Συμπαραγωγή για να παράγουμε και τον ατμό που χρειαζόμαστε και αυτό μας καταλογίζεται σαν arbitrage.», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στον τομέα των περιβαλλοντικών επενδύσεων, ο κ.Μυτιληναίος ανέφερε πως μετά από μία επένδυση που κόστισε 9,5 εκατ. ευρώ και αποτελούσε προσωπική του δέσμευση, τα υπολλείμματα βωξίτη δεν αποτίθενται πια στον Κορινθιακό, παρά την επεξεργασία τους αναλαμβάνουν 3 εγκατεστημένες φιλτροπρέσσες, ενώ στα σκαριά είναι και η εγκατάσταση μίας τέταρτης που θα λειτουργεί σε περίπτωση βλάβης μιας εκ των τριών.
Άλλα 10 εκατ ευρώ θα επενδυθούν μάλιστα για την οριστική αντικατάσταση χρήσης μαζούτ στο εργοστάσιο, τους τελευταίους 100.000 τόνους που είχαν απομείνει στη βιομηχανική επεξεργασία μετά την αντικατάσταση 250.000 τόνων από τη ΣΗΘΥΑ.
«Ο ΕΦΚ διαλύει τη βιομηχανική παραγωγή»
Ασκώντας κριτική στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, ο κ.Μυτιληναίος επέκρινε το μέτρο του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης που, κατά τα λεγόμενα του, «διαλύει τη βιομηχανική παραγωγή». Έκανε μάλιστα λόγο πως το συγκεκριμένο μέτρο εμποδίζει την ελληνική παραγωγή αλουμινίου να ανταγωνιστεί επί ίσοις όροις στη διεθνή αγορά όπου «δεν την ενδιαφέρει τι φόρους πληρώνεις εσύ στο εσωτερικό.»
Μάλιστα έφτασε στο σημείο να υποστηρίξει πως προτιμότερη για την παραγωγή θα ήταν η φορολόγηση του 90% των κερδών του παρά ο φόρος στο ρεύμα και το φυσικό αέριο!
«Δεν έχω αντίρρηση να δώσω 90% των κερδών μας, γιατί η χώρα είναι σε κατάσταση ειδικής ανάγκης, αλλά αν κλείσει το εργοστάσιο δεν θα έχει νόημα όλο αυτό...» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αναφορικά με την δυσμενή οικονομική συγκυρία και το τι βοηθά τον Όμιλο να επιβιώνει χωρίς ούτε μία απόλυση στο διάστημα της κρίσης, ανέφερε πως «αντιληφθήκαμε γρήγορα την κρίση και στραφήκαμε στο εξωτερικό εγκαίρως», ενώ εξέφρασε την εκτίμηση πως οι εταιρείες που θα επιβιώσουν στο μέλλον είναι αυτές με εξωστρεφείς δραστηριότητες.
Απέδωσε την εξαγορά της Αλουμίνιον, σε «πατριωτική κίνηση» με άγνοια κινδύνου, καθώς «Είναι πολύ δύσκολο για ένα εργοστάσιο που λειτουργεί στην Ελλάδα, να παράγει ένα commodity που διαπραγματεύεται σε μια διεθνή αγορά, που έχεις μικρά περιθώρια παρέμβασης στη διαμόρφωση του κόστους και της τιμής.»
Τι είπε για ΛΑΡΚΟ-ΔΕΗ
Στην ίδια γενναιότητα απέδωσε και το ενδιαφέρον για τη ΛΑΡΚΟ, ενώ αποκάλυψε πως ο Όμιλος θα λάβει μέρος στο διαγωνισμό για την εταιρεία με έναν από τους μεγάλους διεθνείς παίκτες της αγοράς μετάλλων.
«Το νικέλιο είναι σπάνιο μέταλλο και η ΛΑΡΚΟ έχει μεγάλες δυνατότητες. Αλλά χρειάζεται μεγάλες επενδύσεις για να τη λειτουργήσεις σωστά, το πρόβλημα δεν είναι το τίμημα της αγοράς, αλλά οι επενδύσεις.», ανέφερε.
Απέφυγε όμως να τοποθετηθεί σχετικά με το φημολογούμενο ενδιαφέρον για λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, εως ότου η πρόθεση να ξεκαθαρίσει τις πραγματικές προθέσεις της.
Για τις επενδύσεις σε ΑΠΕ
Προβληματισμένος φάνηκε ο κ.Μυτιληναίος σχετικά το μέλλον των επενδύσεων σε ΑΠΕ. Παρόλο που θεωρεί πιο «ώριμη επένδυση» τα αιολικά από τα φωτοβολταϊκά, η ανυπαρξία ιδίων κεφαλαίων τη στιγμή μάλιστα που απουσιάζουν επιδοτήσεις και χρηματοδότηση από τράπεζα θεωρεί ότι θα οδηγήσουν σε επιβράδυνση τις επενδύσεις.
Παράλληλα ανέφερε πως έχει καταθέσει στους αρμόδιους φορείς την πρόταση του οι σχετικές επενδύσεις να χρηματοδοτούνται από τα κοινοτικά ταμεία και όχι από το ελληνικό δημόσιο.
Δημήτρης Κώτσος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr