Είναι η πρώτη φορά που η Ιντραλότ διεκδικεί έναντι μίας άλλης εταιρείας τη σύμβαση με τον ΟΠΑΠ από το 1999 που έχει αναλάβει το συγκεκριμένο έργο.
Σημειώνεται ότι από τον διαγωνισμό εξαιρούνται τα τερματικά καθώς ο ΟΠΑΠ κατόπιν εισήγησης της επιτροπής διενέργειας του διαγωνισμού, έκρινε συμφέρον να συνεχίσει να χρησιμοποιεί τα υφιστάμενα της Intralot.
Η διοίκηση του ΟΠΑΠ στις οκτώ εβδομάδες που θα ακολουθήσουν καλείται να αξιολογήσει τους δύο φακέλους, με πηγές από τον Οργανισμό να κάνουν λόγο πως η διαδικασία είναι πιθανό να καθυστερήσει.
Ο όγκος άλλωστε των φακέλων που παρέδωσαν χθες οι δύο εταιρείες είναι τεράστιος. Η Gtech κατέθεσε την πρόταση της σε ένα φάκελο που χώρεσε σε ένα κιβώτιο 360 κιλών ενώ ακόμα πιο ογκώδης είναι ο φάκελος της ελληνικής εταιρείας που φτάνει τους δύο τόνους!
Πρόσφατα η Lottomatica, βασικός μέτοχος της οποίας είναι ο όμιλος De Agostini, ανανέωσε διαμέσου της Gtech τη συνεργασία της για την παροχή τεχνολογικού εξοπλισμού στην εθνική λοταρία της Τουρκίας.
Στο μεταξύ, φήμες εξ Ιταλίας αναφέρουν πως η Intralot, μετά το συμβόλαιο που υπέγραψε πρόσφατα με τη λοταρία του Οχάιο, ετοιμάζεται να εισέλθει και στην ιταλική αγορά τυχερών παιχνιδιών ως ένας από τους τρεις νέους παρόχους βιντεολόττο, μαζί με τη γερμανική Merkur-Win και άλλη μία εταιρεία.
Κύμα καταγγελιών
Την ίδια ώρα, κύμα καταγγελιών ετοιμάζουν εταιρείες του χώρου, μετά την πρόσφατη της RGA, για παραβιάσεις που απορρέουν από τον πρόσφατο νόμο περί τυχερών παιγνίων (ν.4002/2011) σε ότι αγορά τους κανόνες της ΕΕ που απαγορεύουν τη χορήγηση αθέμιτων κρατικών ενισχύσεων.
Βασικό επιχείρημα των εταιρειών ότι το φορολογικό καθεστώς στο οποίο υπόκειται η ΟΠΑΠ είναι ευνοϊκότερο από αυτό που προβλέπεται για τις στοιχηματικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται μέσω διαδικτύου.
Υπενθυμίζεται ότι στην Ελλάδα με βάση τον τελευταίο νόμο για τα τυχερά παιχνίδια στο διαδίκτυο, στα VLT's και στα καζίνο επιβάλλεται τέλος (ή συμμετοχή του Δημοσίου 30%), ενώ ανάλογο τέλος δεν επιβαρύνει τα παιχνίδια του ΟΠΑΠ.
Η απάντηση στην RGA
Απαντώντας πρόσφατα στην προσφυγή στην RGA στην ΕΕ, ο ΟΠΑΠ ανέφερε πως «μέσω των συμβάσεων παραχώρησης από το Ελληνικό Δημόσιο καταβάλλει ένα συνολικό τίμημα στο οποίο έχει ενσωματωθεί και το προβλεπόμενο μελλοντικό τέλος (και όχι φόρος) από τη διεξαγωγή των τυχερών παιγνίων."
Σύμφωνα με τον ΟΠΑΠ, όπως προκύπτει από πολλαπλές εκτιμήσεις ανεξάρτητων οικονομικών οίκων, τόσο από την πλευρά του Ελληνικού Δημοσίου, όσο και από την πλευρά της ΟΠΑΠ ΑΕ, το συνολικό τίμημα που θα κληθεί να καταβάλλει η ΟΠΑΠ ΑΕ για την επέκταση της σύμβασης παροχής παιγνίων για τα έτη 2020-2030 και την εγκατάσταση 35.000 παιγνιομηχανημάτων είναι απολύτως εύλογο και για τις δύο πλευρές.
Όσον δε αφορά στην επέκταση της σύμβασης παροχής παιγνίων για τα έτη 2020-2030, συνεχίζει ο Οργανισμός "το τίμημα απηχεί και την προεξόφληση του τέλους του 30% επί του μικτού κέρδους που αφορά τα ποσά που θα προέλθουν από την εκμετάλλευση της δραστηριότητας των κατόχων άδειας διαδικτύου, ενώ θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι για τα ήδη διενεργούμενα παιχνίδια και για το διάστημα που καλύπτει η επέκταση της σύμβασης (2020-2030) η ΟΠΑΠ ΑΕ θα καταβάλει επί πλέον τέλος 5%."
Περνώντας μάλιστα στην αντεπίθεση ο ΟΠΑΠ ανέφερε πως "αποτελεί πραγματική ειρωνεία το γεγονός ότι ενόσω η ίδια έχει συνεισφέρει στο ελληνικό κράτος και την ελληνική κοινωνία από μακρού χρόνου τεράστια ποσά μέσω της φορολογίας επί των εισοδημάτων της, των χορηγιών της, των κοινωνικών της δράσεων και των μερισμάτων της προς τους μετόχους, σήμερα εγκαλείται από εκείνους οι οποίοι δρουν ανεξέλεγκτα και παρανόμως στην Ελλάδα, χωρίς να έχουν συνεισφέρει ούτε ένα ευρώ στην ελληνική οικονομία μέσω της φορολογίας."
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr