«Πρέπει να υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις για να γίνουν επενδύσεις». Αυτό δήλωσε ο Γερμανός αντικαγκελάριος και υπουργός Φίλιπ Ρέσλερ, που από την Πέμπτη πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα, επικεφαλής πολυπληθούς επιχειρηματικής αποστολής, σαφώς αναφερόμενος στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που αναμένουν οι Ευρωπαίοι από την ελληνική κυβέρνηση.
Ο κ.Ρέσλερ, πέραν των πολιτικών του αναφορών, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη δημιουργία ελληνικής επενδυτικής τράπεζας, λέγοντας ότι «είμαστε διατεθειμένοι να συμβάλουμε στην συζήτηση και στη δημιουργία της Ελληνικής Επενδυτικής Τράπεζας, την οποία θα υποστηρίξουμε με τεχνογνωσία και προσωπικό». Παράλληλα, απήυθυνε έκκληση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να διαθέσει τους πόρους διαρθρωτικών ταμείων, μεσοπρόθεσμα όπως είπε, για να χρηματοδοτηθεί το νέο εγχείρημα.
Στο σημείο αυτό, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο Ανερικάνικο Σχέδιο Μάρσαλ. το οποίο μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο χρηματοδότησε τις γερμανικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Βέβαια, επειδή η διαδικασία για τη δημιουργία της τράπεζας απαιτεί χρόνο, ανέφερε ότι «είμαστε διατεθειμένοι να διαθέσουμε πόρους στους Γερμανούς για να επενδύσουν εδώ».
Κατά τα άλλα, ο κ. Ρέσλερ θυμήθηκε ότι όταν στο παρελθόν στη Γερμανία επιχειρήθηκε η μεταρρύθμιση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης «είχαμε πιο πολλές διαδηλώσεις από αυτές που ζείτε εσείς» και τόνισε ότι η προσπάθεια που καταβάλεται από την ελληνική κυβέρνηση στην κοινωνική ασφάλιση, στην υγεία, στην εργασία, είναι πολύ μεγαλύτερη και «μπορούμε να σας καταλάβουμε».
Από την πλευτά του, ο υπουτργός Ανάπτυξης κ. Μ. Χρυσοχοϊδης, άνοιξε την ομιλία του, λέγτοντας ότι «υπάρχει ζωή και μετά το χρέος» και προς επιβεβαίωση αυτού, ανέφερε τους επιχειρηματίες που είχαν κατακλύσει την αίθουσα. Εκανε λόγο για τη συνάντηση της πολιτικής με την οικονομία και επανέλαβε αρκετές φορές την ανάγκη ρευστότητας για την στήριξη των επιχειρήσεων. Είπε ακόμη ότι «επιχειρούμε αλλαγές στη δομή του κράτους και στο μοντέλο ανάπτυξης και είμαστε αποφασισμένοι να πετύχουμε», σημειώνοντας ότι «κάθε καθυστέρηση είναι επισφαλής και επικίνδυνη, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη». Επίσης ότι είναι αδιαπραγμάτευτη η θέση της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και ότι «παίρνουμε δύσκολες και σκληρές αποφάσεις και είμαστε αποφασισμένμοι».
Και κατέληξε λέγοντας, ότι «η αναγκαία δημοσιονομική προσαρμογή θα μείνει επιταγή χωρίς αντίκρυσμα αν δεν αλλάξουμε περιεχόμενο στο μοντέλο της ανάπτυξης».
Εντός ημερών η έκθεση της Τρόικας
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από την Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ ρωτήθηκε για το πότε αναμένεται η ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος από τα στελέχη του ΔΝΤ και εάν υπάρχουν προβλήματα στη διαδικασία. Ο Χάλεϊ είπε πως η έκθεση θα ολοκληρωθεί σύντομα.
"Ανοιχτή" σε ευνοϊκή τροποποίηση της 21ης Ιουλίου η κυβέρνηση
Η Ελλάδα μένοντας σταθερή στην απόφαση της 21ης Ιουλίου και αποδεχόμενη ευμενώς ό,τι άλλο θα μπορούσε να ενισχύσει αυτή την απόφαση, αναζητά λύση θεσμική, νομικά ασφαλή για την ευρωζώνη και αποδεκτή από τις αγορές, ανέφερε κυβερνητικό στέλεχος μετά το πέρας της συνεδρίασης της υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου κυβερνητικής σύσκεψης.
«Εμείς θέλουμε όλο το κεκτημένο της 21ης Ιουλίου και αν δίπλα σε αυτό προστεθεί και κάτι επιπλέον, αυτό θα είναι καλό» αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.
Αναφορικά με το τι συζητήθηκε στην κυβερνητική σύσκεψη, το ίδιο στέλεχος έκανε γνωστό ότι συζητήθηκαν αναλυτικά οι εξελίξεις στο Eurogroup, οι συζητήσεις με την τρόικα, το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών της κυβέρνησης και η προετοιμασία για την Σύνοδο Κορυφής της 17ης-18ης Οκτωβρίου.
Επισημαίνεται ότι όταν το κυβερνητικό στέλεχος ρωτήθηκε αν στην διάρκεια της Συνόδου αυτής αναμένεται η λήψη οριστικών αποφάσεων, εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για την δυνατότητα λήψης τελεσίδικων αποφάσεων.
Σχετικά με την τρόικα, η ίδια πηγή ανέφερε ότι οι εκπρόσωποί της αυτό το διάστημα συντάσσουν την έκθεσή τους, διευκρινίζοντας ότι η σύνταξη της έκθεσης δεν συναρτάται με τα νομοσχέδια που ψηφίζει η Βουλή, καθώς η κατάθεση και ψήφιση των νομοσχεδίων αυτών αποτελούν συμφωνημένες δεσμεύσεις της Ελλάδας με τους εταίρους της, τις οποίες πρέπει να υλοποιήσει μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.
Σε ό,τι αφορά φήμες και διαρροές περί «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, το ίδιο κυβερνητικό στέλεχος είπε ότι η κυβέρνηση ακούει και διαβάζει όλα αυτά, ωστόσο «δεν έχει στα χέρια της τίποτα το θεσμικό».
Ακόμη, περιέγραψε εκ νέου το πλαίσιο λύσης που επιθυμεί η Ελλάδα, προσθέτοντας ότι μέχρι τώρα οι Ευρωπαίοι εταίροι μας έχουν πει ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ και θα αντιμετωπιστεί η διαχείριση του χρέους της.
Ερωτηθέν το κυβερνητικό στέλεχος αν θα υπάρξουν πολιτικές πρωτοβουλίες εκ μέρους της κυβέρνησης, είπε ότι οι πολιτικές κινήσεις εμπεριέχουν και το στοιχείο της έκπληξης.
Αναφορικά με όσους ζητούν πολιτική νομιμοποίηση της κυβέρνησης, το ίδιο κυβερνητικό στέλεχος είπε από τη μια ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να φορτώνεται με την διόρθωση στρεβλώσεων που υπάρχουν εδώ και 180 χρόνια και ταυτόχρονα «αυτοί που πιάνουν τα κάρβουνα με γυμνά χέρια να κατηγορούνται ότι δεν έχουν πολιτική νομιμοποίηση».
Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι ουσιαστικά «εδώ δεν μιλάμε με όρους συγκυρίας, αλλά με όρους ιστορικούς, άρα απαιτείται εθνική νομιμοποίηση από όλους τους συμμετέχοντες στον δημόσιο βίο της χώρας, συμπεριλαμβανομένων διανοουμένων και δημοσιογράφων».
Απαντώντας στην παρατήρηση ότι «τότε θα μείνετε με 154 βουλευτές», το ίδιο κυβερνητικό στέλεχος απάντησε ότι δεν πρέπει να υποτιμάται η δυναμική ενός έθνους.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr