Σε φαύλο κύκλο οδηγείται η ελληνική οικονομία ακόμα κι αν έρθει το haircut 50%, υποστηρίζουν ξένοι διαχειριστές στο «R». Κι αυτό, διότι το haircut θα αφορά στα ομόλογα που κατέχουν οι ιδιώτες, δηλαδή οι τράπεζες και όχι στα δάνεια της τρόικας. Επιπρόσθετα, οι δανειακές επιβαρύνσεις της χώρας θα αυξηθούν περαιτέρω, καθιστώντας το χρέος μη διαχειρίσιμο, υποστηρίζουν οι ξένοι, από τη στιγμή που θα χρειαστούν κεφάλαια, τόσο για τη στήριξη των τραπεζών, όσο και για τη διάσωση των ταμείων. Από την άλλη, οι δανειολήπτες, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, θα έχουν κάθε δικαίωμα μετά το «κούρεμα» να ζητήσουν μείωση και των δικών τους βαρών από τις τράπεζες.
Πέρα από την πιστή εφαρμογή των μέτρων για να επιστρέψει η χώρα σε πρωτογενές πλεόνασμα και ανάπτυξη από τα μέσα του 2012, κατά τον τέως αντιπρόεδρο της ΕΚΤ κ. Λ. Παπαδήμο, η κυβέρνηση έχει να κάνει μία ακόμα σπουδαία δουλειά τις επόμενες μέρες και συγκεκριμένα στο κρίσιμο διήμερο 17 και 18 Οκτωβρίου που διεξάγεται η Σύνοδος Κορυφής: Να διαπραγματευτεί. Άλλωστε είναι γνωστές οι ικανότητες του πρωθυπουργού σε αυτό το πεδίο. Έλληνες διαχειριστές που ζουν και εργάζονται σε ξένους οίκους στο Λονδίνο αναφέρουν στο «R» ότι η διαπραγμάτευση είναι το ισχυρό όπλο της Ελλάδας.
Στην προχθεσινή έκθεση της Moody's γινόταν λόγος για 44 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο θα απαιτηθεί για τη διάσωση του εγχώριου πιστωτικού ιδρύματος, των Ασφαλιστικών Ταμείων, των ασφαλιστικών εταιρειών, ακόμα και της Τράπεζας της Ελλάδος από την έκθεσή τους στα ελληνικά ομόλογα. Αυτό, σε περίπτωση που το haircut είναι της τάξης του 50%. Οι διαχειριστές υποστηρίζουν ότι το κακό νέο είναι ότι τα κεφάλαια αυτά που θα απαιτηθούν για τη διάσωση θα αποτελέσουν νέο δάνειο. Σύμφωνα με την έκθεση του περασμένου Σεπτεμβρίου του ΔΝΤ του χρόνου, το 2012, το χρέος θα εκτιναχθεί στο 189% του ΑΕΠ, εξέλιξη που καθιστά παντελώς δύσκολη υπόθεση τη διαχείρισή του. Οι ίδιοι λοιπόν, επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση θα πρέπει με κάθε τρόπο να αποφύγει το φόρτωμα του χρέους με νέο «χρέος».
Κι αυτό, διότι όταν λέμε haircut 50%, σύμφωνα με όσα κυκλοφορούν στις αγορές και στους διαδρόμους της Καγκελαρίας, των Βρυξελλών και του ΔΝΤ αφορά στο ιδιωτικό χρέος και όχι στο χρέος προς την τρόικα. Εκείνο λοιπόν που θα πρέπει να επιδιωχθεί είναι η αξιοποίηση του EFSF και βεβαίως να «κουνηθεί» το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων,αφού άλλαξε ο μήνας και δεν προχώρησε ούτε η επέκταση της σύμβασης του αεροδρομίου, ούτε ο ΟΠΑΠ, σχολιάζουν δηκτικά οι ίδιες πηγές. Αν επικρατήσει η άποψη για haircut 50%, αναφέρουν οι διαχειριστές, οι τράπεζες θα οδηγηθούν σε πολύ δύσκολες ατραπούς. Δηλαδή, θα έρθουν και διαγραφές δανείων...
Στ.Κ.Χαρίτος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr