Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Στόχος του σχεδίου είναι η μείωση του ελληνικού χρέους χωρίς να προκαλέσει χρεοκοπία και παράλληλα η δημιουργία προϋποθέσεων ανάκαμψης, χωρίς επίσης να υπάρξει κοινωνική δυσαρέσκεια.
Με το ευρωομόλογο και την αναβάθμιση του EFSF να συναντούν μπροστά τους την αντίσταση του γερμανικού άξονα, αλλά και των οίκων αξιολόγησης που απειλούν με υποβαθμίσεις ακόμη και τις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης, αλλά και την εφιαλτική σκέψη των Ευρωπαίων ηγετών πως πιθανόν η οικειοθελής ή μη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ να ανοίξει τους "ασκούς του αιόλου" συμπαρασύροντας Ιταλία και Ισπανία, επανέρχεται στο προσκήνιο ένα σενάριο το οποίο για τους εταίρους μας αποτελεί μία πιο "αναίμακτη" λύση.
Σε αυτό το πλαίσιο σημαντική άλλωστε κρίνεται η τοποθέτηση της task force της Κομισιόν υπό τον Χορστ Ράιχενμπαχ, ενώ άμεση σύνδεση μπορεί να γίνει και με τις ολοένα και στενότερες επαφές που πραγματοποιούνται για την πραγματοποίηση γερμανικών επενδύσεων σε ελληνικό έδαφος.
Την ίδια ώρα η καθυστέρηση στην επίτευξη των απαιτούμενων στόχων από τις ιδιωτικοποιήσεις αλλά και η κακοδιαχείριση των ακινήτων που έχει στην κατοχή του που έχει το Ελληνικό Δημόσιο είναι τα στοιχεία που δείχνουν, κατά τους Γερμανούς πάντοτε, το μοντέλο Eureca ως την ενδεδειγμένη για την ελληνική περίπτωση λύση.
Φυσικά το σχέδιο πρόκειται να εγείρει μεγάλες αντιδράσεις, καθώς εκχωρεί τα κλειδιά της διαχείρισης της Ελληνικής περιουσίας σε ξένα χέρια, ενώ η αποτίμηση που γίνεται για την ελληνική περιουσία είναι ιδιαιτέρως χαμηλή.
To μοντέλο «Eureca», βασισμένο στο αντίστοιχο μοντέλο Treuhand της Αν. Γερμανίας. δεν είναι καινούριο καθώς και πριν από τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου είχαν γίνει σχετικές νύξεις από Ευρωπαίους αξιωματούχους.
Υπενθυμίζεται ότι ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είχε επισημάνει στις αρχές Ιουλίου, εν όψει της εκταμίευσης της πέμπτης δόσης συμπληρώνοντας τότε πως η «κυριαρχία των Ελλήνων θα περιοριστεί σημαντικά»
Αναφερόμενος στο πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων που είχε συμφωνηθεί, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είχε τότε επαναλάβει την πρότασή του για μια λύση στο πρότυπο της «Treuhand», που ανέλαβε πριν από 20 χρόνια την διαχείριση της ιδιωτικοποίησης της κρατικής περιουσίας της Ανατολικής Γερμανίας.
Προχθές στη συνέντευξή της προς στην κρατική τηλεόραση η Γερμανίδα Καγκελάριος κυρία Ανγκέλα Μέρκελ μίλησε για δραματικές καθυστερήσεις στο Κτηματολόγιο, αλλά και τις ιδιωτικοποιήσεις...
Η Treuhand είχε αναλάβει τη δεκαετία του '90 την ιδιωτικοποίηση της κρατικής περιουσίας της πρώην Ανατολικής Γερμανίας. Η Treuhand είχε αναλάβει τη διαχείριση συνολικά 8.500 κρατικών φορέων, με περίπου τέσσερα εκατομμύρια απασχολούμενους, μαζί με όλα τα περιουσιακά στοιχεία της DDR (από δημόσια γη και τα κτίρια της Στάζι μέχρι την περιουσία κομματικών οργανισμών).
Το σχέδιο Eureca
Σύμφωνα λοιπόν με το "μυστικό" σχέδιο Eureca, η διάσωση της Ελλάδας αποτελείται από τα εξής βήματα:
Η Ελλάδα πρέπει να καταγράψει το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων του κράτους (τράπεζες, ακίνητα, τηλεφωνία, λιμάνια κτλ.) σε μία εταιρεία τύπου Treuhand. Τα περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού κράτους εκτιμώνται σύμφωνα με το σχέδιο στα 125 δισ. ευρώ.
Η συγκεκριμένη αποτίμηση κρίνεται πάντως υπέρ το δέον χαμηλή, καθώς το σχέδιο φαίνεται να μιλάει για μία ολοκληρωτική εκχώρηση του ελληνικής δημόσιας περιουσίας σε μία εταιρεία holding του Λουξεμβούργου.
Η εταιρεία αυτή καλείται να οργανώσει τις ιδιωτικοποιήσεις των εν λόγω περιουσιακών στοιχείων, με ένα χρονοδιάγραμμα ως το 2025, διάστημα αρκετά μεγαλύτερο από το αντίστοιχο fast track ξεπούλημα που πραγματοποίησε η Treuhand στην Αν. Γερμανία.
Τα 125 δισ. ευρώ σύμφωνα με τους "σοφούς" της Γερμανίας θα δώσουν τη δυνατότητα στην Ελλάδα να αποπληρώσει σημαντικό μέρος των υποχρεώσεών της στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Μηχανισμό Στήριξης (EFSF), με συνέπεια το χρέος να διαμορφωθεί μόλις στο 88% του ΑΕΠ από το 145% που είναι ήμερα. Η έκθεση της Ελλάδας στην ΕΚΤ θα είναι μηδενική, ενώ τα επιτόκια δανεισμού θα μειωθούν κατά 50%, γεγονός που θα οδηγήσει την Αθήνα ξανά στις αγορές.
Στα θετικά του σχεδίου είναι πως μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες κερδοσκοπίας εις βάρος της Ελλάδας ή της ζώνης του ευρώ, με άμεση συνέπεια την υποχώρηση των spreads και των CDS.
Επενδύσεις
Η εταιρεία με έδρα το Λουξεμβούργο εφόσον όλα ακολουθήσουν το σχέδιο θα έχει επίσης τη δυνατότητα να επενδύσει τα 20 δισ. με στόχο να αποφέρουν άμεσα περί τα 50 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με το σχέδιο αυτή η τονωτική ένεση, που ισοδυναμεί με το 8% του ΑΕΠ θα ξαναφέρει τη χώρα σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης της τάξεως του 5% μέσα στα επόμενα τρία ή τέσσερα χρόνια. Επίσης, θα δώσει στην Ελλάδα τη δυνατότητα να επαναγοράζει χρέος ύψους 1% του ΑΕΠ κάθε χρόνο, με συνέπεια να υποχωρήσει έως το 2018 κάτω από το 60% του ΑΕΠ.
Οι διαδικασίες ιδιωτικοποίησης θα έχουν ολοκληρωθεί έως το 2025. σε περίπτωση λοιπόν που υπάρξει υπεραξία, θα αποδοθεί στην Ελλάδα, αφαιρουμένων των τόκων και των εξόδων διαχείρισης.
Οι ανησυχίες από τα «διδάγματα» της Treuhand
Τα δύσκολα έρχονται αν οι στόχοι του σχεδίου δεν εκπληρωθούν, αφού η Ελλάδα θα κληθεί να επωμιστεί το βάρος.
Εκεί έγκειται ένα κρίσιμο σημείο του σχεδίου καθώς αν θυμηθούμε τις ιδιωτικοποιήσεις που ανέλαβε να φέρει εις πέρας η Treuhand δε στέφθηκαν ακριβώς...από επιτυχία.
Η αξία των προς πώληση ακινήτων και εταιρειών είχε αρχικά υπολογισθεί γύρω στα 700 δις. σημερινά ευρώ.
Εν τέλει συγκεντρώθηκαν γύρω στα 50 δισ. σημερινά ευρώ, ενώ όταν διαλύθηκε η εν λόγω εταιρεία, άφησε πίσω γύρω στα 135 δισ. ευρώ χρεών. Ο πρώτος πρόεδρός της Ντέτλεφ Ροβέντερ δε, δολοφονήθηκε, πιθανώς από πυρά τρομοκρατών της RAF.
Είναι αλήθεια πως διαφορές ανάμεσα στην κατάσταση στην Ανατολική Γερμανία, την ώρα που ο κομμουνισμός διαδιδόταν στην Ανατολική Ευρώπη, και την κρίση που έχει σήμερα εκδηλωθεί στην Ελλάδα. Όμως, οι οικονομολόγοι συμφωνούν στο ότι η γερμανική εμπειρία μπορεί να είναι διδακτική αναφορικά με την κατάσταση στην Ελλάδα.
Το σχόλιο του επικεφαλής οικονομολόγου της Commerzbank Γιοργκ Κρέμερ όταν είχε βγει στην επιφάνεια το εν λόγω σχέδιο, αποτυπώνει τις διαφορές του "ελληνικού" μοντέλου Treuhand . Ο Κρέμερ είχε αναφέρει πως Ελλάδα και Γερμανία «είναι δύο διαφορετικές περιπτώσεις: Η Treuhand δεν προσπαθούσε να πουλήσει τα στοιχεία στην υψηλότερη δυνατή τιμή ούτε και την απασχολούσαν πρωτίστως τα στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού».
Δημήτρης Κώτσος
[email protected]
Συνημμένα αρχεία:
- Eureca_project.pdf (285 Λήψεις)