Ασκήσεις ισορροπίας πάνω από την "Αφροδίτη"
"Συνωστισμός" παρατηρείται στην εναέρια και θαλάσσια περιοχή γύρω από την γεώτρηση της Noble Energy.
Δύο αμερικανικά αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας πετούν καθημερινά για 3-5 ώρες πάνω από το Οικόπεδο 12 και πάνω από την πλατφόρμα γεώτρησης, με σκοπό να επιτηρούν την περιοχή, ενώ στα όρια των συνόρων της κυπριακής ΑΟΖ με την ισραηλινή πετούν 10 ισραηλινά ελικόπτερο και δύο μαχητικά.
Από θαλάσσης και γύρω από την πλατφόρμα το ισραηλινό Ναυτικό διατηρεί 4 πυραυλακάτους σε απόσταση 4 μιλίων από την πλατφόρμα εντός της ισραηλινής ΑΟΖ, ενώ στη περιοχή πλέουν και βοηθητικά πλοία από την Βρετανία και τις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, τέσσερα ζεύγη τουρκικών F16 πετάξαν χθες το πρωί πάνω από το οικόπεδο «Αφροδίτη»,ενώ το σεισμογραφικό "Πίρι Ρέις" έφτασε χθες στα 15 μίλια από την πλατφόρμα συνοδεία δύο πλοίων του τουρκικού πολεμικού ναυτικού απειλώντας με τη διεξαγωγή ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ.
Σημειώνεται ότι το τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος Πίρι Ρέις ξεκίνησε έρευνες για εντοπισμό πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Μεσόγειο.
Με τις έρευνες του τουρκικού ερευνητικού σκάφους "Πιρί Ρεΐς" η Τουρκία κάνει αισθητή την παρουσία της στην περιοχή, δήλωσε νωρίτερα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και υποστήριξε ότι "η Ελληνοκυπριακή πλευρά, υπό την επίφαση των γεωτρήσεων, προβαίνει σε προβοκάτσια, ενώ οι θεσμοί, που έχουν ως καθήκον τη διατήρηση της ειρήνης, σιωπούν".
Μιλώντας σήμερα σε σύσκεψη στελεχών του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, ο κ. Ερντογάν υποστήριξε ότι η τουρκική πλευρά "εδώ και καιρό καταβάλλει έντονες προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης, που θα ικανοποιεί αμφότερες τις πλευρές. Αντιθέτως, η Ελληνοκυπριακή πλευρά βρίσκει συνεχώς προφάσεις και υπεκφεύγει. Είναι γνωστό, επίσης το τι κάνει η ΕΕ. Δέχεται μονομερώς την Ελληνοκυπριακή πλευρά και τιμωρεί την Τουρκοκυπριακή".
Πηγή:www.capital.gr
Η προσοχή ωστόσο της Λευκωσίας στρέφεται αυτή τη στιγμή στα τρία ερευνητικά σκάφη της Νορβηγικής εταιρίας «Βερίτας», τα οποία έχει εκμισθώσει η Άγκυρα και κατευθύνονται προς τη Μεσόγειο. Ήδη η κυβέρνηση έχει προβεί σε έντονα διαβήματα στο Όσλο, το οποίο διαβεβαίωσε ότι υποστηρίζει το κυρίαρχο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να προβαίνει σε έρευνες.
Υπερ του δικαιώματος της Κύπρου για γεωτρήσεις και σύναψη συμφωνιών η ΕΕ
Μιλώντας και για λογαριασμό της παριστάμενης 'Υπατης Εκπροσώπου για την Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας Κάθριν 'Αστον, ο αρμόδιος για την διεύρυνση της ΕΕ επίτροπος Στέφαν Φούλε δήλωσε -κατά τη συζήτηση για τις εντάσεις Κύπρου-Τουρκίας στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου- ότι η Ευρωπαϊκή 'Ενωση αναγνωρίζει, ως κράτος, μόνον την Κυπριακή Δημοκρατία.
Εκφράζοντας τη βαθειά του ανησυχία για την κλιμάκωση των εντάσεων από την πλευρά της Τουρκίας, κατέστησε απολύτως σαφές ότι η ΕΕ δεν μπορεί να δεχθεί να χρησιμοποιούνται απειλές, μεταξύ γειτόνων.
"Καταδικάζουμε κάθε δήλωση που έρχεται σε αντίθεση με τη φιλική διευθέτηση τέτοιων διαφορών και διακηρύσσουμε ότι η Κύπρος, ως κράτος-μέλος της ΕΕ, έχει το δικαίωμα να συνάπτει συμφωνίες με τρίτες χώρες, για εξορύξεις υδρογονανθράκων εντός της ΑΟΖ της", τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Φούλε και κατέληξε:
"Η Τουρκία θα πρέπει και εκείνη να εργασθεί, για τον σκοπό της ειρήνης και της συνεργασίας στην περιοχή και έχει πολύ περισσότερα να κερδίσει από τη συνεργασία με την ΕΕ, παρά με τη δημιουργία εντάσεων".
Στην αρχή της συζήτησης, η λαίδη 'Αστον είπε πως είναι προς το συμφέρον της Ευρωπαϊκής 'Ενωσης να κατευνάσει τις εντάσεις και να πείσει την Τουρκία να προσυπογράψει τους στόχους, που θα την οδηγήσουν στην πλήρη ένταξη της στην ΕΕ.
Απέδωσε, ωστόσο, την κλιμάκωση των τουρκικών εντάσεων, στην εντατικοποίηση των δραστηριοτήτων της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής.
Λάδι στη φωτιά έριξε ο γ.γ. των Η.Ε. - Αντιδρά η Κύπρος
Την αντίδραση της κυπριακής κυβέρνησης και των κομμάτων, προκάλεσε η δήλωση του ειδικού συμβούλου του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων εθνών για το Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ, ότι «ο διεθνής οργανισμός είναι έτοιμος να αναλάβει μεσολαβητικό ρόλο για το θέμα των υδρογονανθράκων, αν του ζητηθεί από τις δύο πλευρές».
Η κυβέρνηση δια του εκπροσώπου της, Στέφανου Στεφάνου, απέρριψε τη δήλωση Ντάουνερ τονίζοντας ότι το θέμα των υδρογονανθράκων δεν έχει καμία σχέση με τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό και ότι η αξιοποίηση των όποιων φυσικών πόρων είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Απαράδεκτο χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης, το σκεπτικό Ντάουνερ ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα μπορούσαν να αναλάβουν μεσολαβητικό ρόλο στο θέμα των υδρογονανθράκων, αν ζητηθεί από τις δύο πλευρές στην Κύπρο.
Ο Αλεξάντερ Ντάουνερ, είπε ο κύριος Αναστασιάδης, πρέπει να επικεντρωθεί στο έργο για το οποίο έχει εντολή και όχι να δημιουργεί εντυπώσεις και αμφιβολίες, σε σχέση με ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.
Είπε ακόμη πως παρότι είναι προσεκτικός όταν μιλά για απεσταλμένους των Ηνωμένων Εθνών, οφείλει στη συγκεκριμένη περίπτωση να τονίσει ότι «κλονίζεται η εμπιστοσύνη του λαού, όταν ακούει τέτοιες εισηγήσεις και παρεμβάσεις που δημιουργούν αμφιβολίες γύρω από τον σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Τόνισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να λάβει μέτρα για αποτροπή τετελεσμένωνν προσφεύγοντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ενώ ζήτησε την άμεση σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου για ενημέρωση των διαδραματισθέντων και για το τι μέλλει γενέσθαι.
Η ΕΔΕΚ καταγγέλλει ως απαράδεκτες και προκλητικές τις δηλώσεις του Αλεξάντερ Ντάουνερ. Ο εκπρόσωπος Τύπου του κινήματος Δημήτρης Παπαδάκης, δήλωσε ότι πρόκειται για αφόρητη πρόκληση, επισημαίνοντας ότι «η συμπεριφορά του κύριου Ντάουνερ δεν μπορεί πλέον να γίνει αποδεκτή».
Οι τουρκικές προκλήσεις
Σε μία προκλητική δήλωση, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιστρέφοντας από τις ΗΠΑ και σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους δήλωσε πως «η Μεσόγειος ήταν τουρκική λίμνη. Αλλά τώρα τελευταία δεν πήγαμε και πολύ εκεί, με αποτέλεσμα κάποιοι να βρουν ελεύθερο το πεδίο. Τι δουλειά έχει εκεί το Ισραήλ; Δεν είναι χώρα ειδικός στις έρευνες πετρελαίου...».
Παράλληλα, εξίσου προκλητικές ήταν οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης που επανέφεραν στο προσκήνιο τον κίνδυνο ενός θερμού επεισοδίου. Ο Μπούλεντ Αρίντς υποστήριξε συγκεκριμένα πως«δεν έχουμε ανάγκη, ούτε και πρόθεση να κάνουμε πόλεμο με κανέναν. Ελπίζω ότι η απέναντι πλευρά δεν θα έχει το θράσος να αναγκάσει την Τουρκία να κάνει χρήση βίας».
Παράλληλα, συνεχίζοντας τις ακραίες του τοποθετήσεις ο Αρίντς σε τηλεοπτικές του δηλώσεις ανέφερε ότι «η Ε.Ε. πρέπει να βιαστεί για να διορθώσει ένα λάθος της» και συνέχισε: «Το λάθος αυτό είναι το εξής: το γεγονός ότι έκαναν δεκτή την Ελληνοκυπριακή Διοίκηση Νότιας Κύπρου σαν να εκπροσωπεί ολόκληρο το Νησί ίσως είναι ένα από τα μεγαλύτερα λάθη στην ιστορία της Ε.Ε.».
Απαντώντας σε ερώτηση για το τι θα συμβεί όταν η Κυπριακή Δημοκρατία θα αναλάβει την προεδρία της Ε.Ε. στο δεύτερο μισό του 2012, είπε: «Οι συνομιλίες -με την Ε.Ε.- δεν θα συνεχιστούν σε καμία περίπτωση. Επειδή γνωρίζουμε τα εμπόδια και τις ενστάσεις που θα παρουσιάσει η ελληνοκυπριακή πλευρά όταν θα αναλάβει την προεδρία, τους λέμε, εσείς πρώτα φροντίστε να ενωθείτε, να φτάσετε στο σημείο να εκπροσωπείτε ολόκληρη την Κύπρο και μετά θα καθίσουμε μαζί σας στο ίδιο τραπέζι».
Τετ-α-τετ Παπανδρέου-Ερντογάν;
Την ίδια ώρα, χθεσινές πληροφορίες της Hurriyet έκαναν λόγο για επίσκεψη στην τουρκική πρωτεύουσα του Έλληνα πρωθυπουργού κ.Παπανδρέου συνοδεία μελών του υπουργικού συμβουλίου.Η εφημερίδα επικαλείται πληροφορίες από πηγή του περιβάλλοντος του Ταγίπ Ερντογάν.
Η επίσκεψη, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, αναμένεται να πραγματοποιηθεί στα τέλη Οκτωβρίου ή στις αρχές Νοεμβρίου και στόχος της θα είναι η αναβάθμιση των σχέσεων των δύο πλευρών «σε όλα τα επίπεδα».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr