Πολλοί ιδιοκτήτες ξενοίκιαστων ακινήτων, που δεν τους αποφέρουν δηλαδή εισόδημα, θα αναγκαστούν να τα πουλήσουν, όπως επισημαίνουν εκπρόσωποι των μεσιτών και των ιδιοκτητών, αφού δεν θα είναι σε θέση να πληρώνουν εσαεί 800 και 1.000 ευρώ επιπλέον κάθε χρόνο.
Ήδη, η τροχιά των τιμών είναι πτωτική, με μέσο ρυθμό στην Αττική 7% έναντι του περυσινού σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ άλλες εκτιμήσεις φορέων του χώρου μιλούν και για διψήφια ποσοστά που φτάνουν ως και το 15% σε αρκετές περιοχές σε σχέση με πέρυσι, μεταξύ των οποίων και σε τουριστικές περιοχές, όπου και τα περισσότερα εξοχικά.
Που καταγράφεται μείωση τιμών…
Ποσοστό μείωση τιμών 10%-12% καταγράφεται στη Μύκονο, στο οποίο αν προστεθεί άλλο ένα 10% το 2010 μαζί με ένα 8%-10% το 2009, η βουτιά στην τριετία ανέρχεται στο 30%. Πλέον η μέση τιμή στη Μύκονο διαμορφώνεται στα 3.500 ευρώ έναντι 5.000 ευρώ το 2009, ενώ ίδια εικόνα παρουσιάζει η Σαντορίνη, το Ηράκλειο, τα Χανιά, και άλλα τουριστικά μέρη της χώρας, προκαλώντας αύξηση του αγοραστικού ενδιαφέροντος από Ιταλούς, Βρετανούς, Ελβετούς, Γερμανούς και Άραβες.
«Σημαντικές ευκαιρίες στην Ελλάδα»
«Πράγματι, η κρίση στην Ελλάδα λόγω της πτώσης των τιμών εμφανίζει ευκαιρίες», σημειώνει σε άρθρο της για την κτηματαγορά της χώρας μας η ιταλική εφημερίδα Corriere Della Sera, φέροντας σαν παράδειγμα μικρά νησιά σαν τη Αντίπαρο, όπου η βουτιά των τιμών έχει φτάσει στο 48% έναντι του 2008. Την εικόνα αυτή επιβεβαιώνουν και φορείς της εγχώριας κτηματαγοράς, τονίζοντας ότι τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχονται τα μεσαίου επιπέδου ακίνητα, κατηγορία στην οποία ανήκει και η πλειοψηφία των 150.000 περίπου αδιάθετων κατοικιών, χωρίς ωστόσο όπως προσθέτουν οι τιμές τους να έχουν πέσει όσο θα έπρεπε. Πολλοί λοιπόν εκτιμούν, ότι τα φετινά μονοψήφια ποσοστά μείωσης των τιμών 7% για την Αττική και 5% πανελλαδικά, θα γίνουν σύντομα διψήφια λόγω της συνεχιζόμενης ύφεσης, και της μονιμοποίησης του τέλους ακινήτων, που θα αναγκάσει πολλούς ιδιοκτήτες να πουλήσουν δεύτερες κατοικίες οι οποίες δεν τους αποφέρουν κανένα εισόδημα. Πόσο μάλλον όταν από του χρόνου, το τέλος κινδυνεύει να είναι πολλαπλάσιο εφόσον αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες.
Κινητικότητα στα γραφεία της ΔΕΗ
Προς το παρόν, παρατηρείται μια αυξημένη κινητικότητα στα κατά τόπους γραφεία της ΔΕΗ από πελάτες της που αιτούνται διακοπή της παροχής ρεύματος σε «κλειστά» ως επί των πλείστον σπίτια, κίνηση που ωστόσο είναι δώρον- άδωρον αφού την πρώτη τουλάχιστον δόση του τέλους, δεν πρόκειται να τη γλιτώσουν.
Κι αυτό, καθώς το κείμενο της τροπολογίας που κατατέθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή, ορίζει ότι το τέλος θα υπολογίζεται με τα δεδομένα (αν το ακίνητο ρευματοδοτείτο ή όχι, τα τετραγωνικά του, τη Τιμή Ζώνης) που ίσχυαν την 17η Σεπτεμβρίου 2011. Πολλοί λοιπόν που έσπευσαν μετά τις 17 Σεπτεμβρίου να υποβάλουν αίτηση διακοπής της παροχής ρεύματος, θα λάβουν «φουσκωμένο» με την πρώτη δόση τον επόμενο λογαριασμό της ΔΕΗ. Μάλιστα η τροπολογία ορίζει ότι το τέλος θα επαναπροσδιορίζεται με τα δεδομένα που ισχύουν κάθε χρόνο στις 17 Σεπτεμβρίου, που σημαίνει ότι αν του χρόνου γίνουν αυξήσεις των αντικειμενικών, θα υπάρξουν αντίστοιχες αυξήσεις και στο τέλος.
«Αν μονιμοποιηθεί το τέλος, θα πρέπει να ανασταλεί η εφαρμογή του ΦΑΠ για όσα χρόνια αυτό ισχύσει, καθώς είναι αντισυνταγματικό και παράλογο να υπάρχουν δύο ετήσιοι φόροι κατοχής ακινήτων», επισημαίνουν σε χθεσινή κοινή τους επιστολή προς τον υπ. Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο, η ΠΟΜΙΔΑ, η ΕΣΕΕ και η ΓΣΕΒΕΕ.
Γιώργος Φιντικάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr