Στη χθεσινή δραματική έκκληση που απηύθυνε, ο αμερικάνος υπ.Οικ. Τιμ Γκάιτνερ έθεσε το πρόβλημα της παγκόσμιας οικονομίας σε πολιτική βάση.
"Τα δύο βασικά συννεφά που σκιάζουν την παγκόσμια οικονομία είναι πλέον η ευρωπαϊκή κρίση χρέους και η δυσπιστία που όλος ο κόσμος διαθέτει απέναντι στις ΗΠΑ αναφορικά με τη δυνατότητα του πολιτικού συστήματος να αντεπεξέλθει στις προκλήσεις για την αμερικανική οικονομία"
Ο κ.Γκάιτνερ κάλεσε τους Ευρωπαίους να παρέμβουν περισσότερο αποφασιστικά και να αντιμετωπίσουν την κρίση στις επόμενες εβδομάδες.
Και την περασμένη εβδομάδα άλλωστε, από το Βρότσλαβ της Πολωνίας, είχε κάνει έμμεση νύξη στην πολιτική διάσταση του προβλήματος στην Ευρωζώνη, λέγοντας πως η Ευρώπη μπορεί να βγει από την κρίση, «αρκεί να το θέλει».
Στην πολιτική βούληση στάθηκε έκανε και ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας κ.Ζέλικ λέγοντας πως οι Ευρωπαίοι «πρέπει να επιλέξουν πού θέλουν να φτάσουν».
Τόσο η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ όσο και ο διοικητής της Παγκόσμιας Τράπεζας κ.Ζέλικ στις χθεσινές τους τοποθετήσεις έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για την ανάγκη επίσπευσης των ενεργειών που θα οδηγήσουν στην ανάκαμψη, η μεν προειδοποιώντας πως «το μονοπάτι προς την ανάκαμψη δεν είναι ευκρινές, αλλά υπάρχει ακόμη», ο δε Ζέλικ θέτοντας τους ηγέτες προ των ευθυνών τους:
«Ο κόσμος βρίσκεται σε επικίνδυνη ζώνη. Εάν το 2008 δεν είδαμε τον κίνδυνο να έρχεται, σήμερα οι ηγέτες δεν έχουν αυτή την δικαιολογία» ανέφερε, τονίζοντας πως «η οικονομική συνεργασία είναι το κλειδί για την έξοδο από την κρίση»
Υπενθυμίζεται ότι σε μεγάλη προς τα κάτω αναθεώρηση των προβλέψεών του για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη και τις ΗΠΑ προχώρησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο λόγω της κρίσης χρέους στην Ευρώπη και της αργής ανάκαμψης στις ΗΠΑ.
Συγκεκριμένα, κατά το ΔΝΤ το 2011 η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη θα φτάσει στο 1,6% και στο 1,1% το 2012, έναντι 2% και 1,7% που προέβλεπε μόλις τον περασμένο Ιούνιο. Σε ό,τι αφορά τις ΗΠΑ, το ΔΝΤ εκτιμά ότι η ανάπτυξη των ΗΠΑ θα φτάσει το 1,5% το 2011 και το 1,8% το 2012, αντί για 2,5% και 2,7% αντίστοιχα που πρόβλεπε προηγουμένως.
Η Ευρώπη στο επίκεντρο G20 και BRICS
Την ίδια ώρα στο επίκεντρο τόσο της συνάντησης των G20 όσο και των αναδυόμενων BRICS αναμένεται φυσικά να βρεθεί η «γάγγραινα» της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους.
Έξι χώρες- μέλη της Ομάδας των 20 (G20) κάλεσαν την Ευρωζώνη με χθεσινή επιστολή προς το Νικολά Σαρκοζί που προεδρεύει της συνόδου των G20 να δράσει κατά του χρέους και να ενισχύσει τις τράπεζές της.
Στην επιστολή τους που δημοσιεύθηκε από την βρετανική κυβέρνηση, οι ηγέτες της Αυστραλίας, του Καναδά, της Νότιας Κορέας, της Ινδονησίας, του Μεξικού και της Βρετανίας ζήτησαν από τις χώρες της ευρωζώνης να "ενισχύσουν το τραπεζικό τους σύστημα".
Η G20 υπόσχεται μια «ισχυρή και συντονισμένη» αντίδραση στην κρίση, υπογραμμίζοντας ότι είναι αποφασισμένη «να στηρίξει την ανάπτυξη» της παγκόσμιας οικονομίας, ενώ τονίζει την ανάγκη να προωθηθεί η μείωση των ελλειμμάτων μέσω «αξιόπιστων προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής».
Οι κεντρικές τράπεζες θα συνεχίσουν να «υποστηρίζουν την ανάκαμψη» της παγκόσμιας οικονομίας, αναφέρει ακόμα το ανακοινωθέν των υπουργών Οικονομικών των 20 ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη.
«Οι κεντρικές τράπεζες θα συνεχίσουν να παρέχουν στις τράπεζες την αναγκαία ρευστότητα. Οι νομισματικές πολιτικές θα διατηρήσουν την σταθερότητα των τιμών και θα συνεχίσουν την στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης».
Στο μέτωπο των αναδυόμενων οικονομιών και σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Βραζιλίας Γκίντο Μαντέγκα η Βραζιλία, η Ινδία, η Κίνα και η Νότια Αφρική (Brics) θα συζητήσουν στην Ουάσινγκτον την πιθανότητα να βοηθήσουν την ΕΕ, με τις φήμες να θέλουν τις BRICS να έχουν ήδη προχωρήσει σε αγορά ευρωπαϊκών χρεογράφων από το EFSF.
Τα χθεσινά σημάδια ήταν πάντως άκρως ανησυχητικά, τόσο στο μέτωπο των αγορών, που έζησαν χθες έναν αρμαγγεδώνα με απώλειες μεταξύ 3,5%(Wall) και 5%(Ευρώπη), όσο και στα ζοφερά προμηνύματα που έστειλαν τα ευρωπαϊκά μάκρο που μιλούν για υποχώρηση των βιομηχανικών παραγγελιών και συρρίκνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Υπενθυμίζεται ότι το Σαββατοκύριακο τόσο ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου όσο και ο υπ.Οικ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Ευ. Βενιζέλος θα βρίσκονται στην έδρα του ΔΝΤ, όπου και αναμένεται να παρουσιάσουν τα νέα μέτρα και δράσεις που θα λάβουν στο ΔΣ, με σκοπό να πάρουν το πρώτο "ok" για την προώθηση των μέτρων. Πηγές μάλιστα από το Μαξίμου αναφέρουν ότι οι δύο άντρες θα προσπαθήσουν με συντονισμένη στρατηγική να αλλάξουν το βεβαρυμένο κλίμα έναντι της Ελλάδας που έχει δημιουργηθεί από την αποχώρηση της Τρόικας στις αρχές Σεπτεμβρίου, και να καταθέσουν ένα είδος 'διαπιστευτηρίων' ότι η κυβέρνηση θα εφαρμόσει πράγματι τα συμφωνηθέντα.
Δημήτρης Κώτσος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr