H κρίση χτύπησε την καρδιά της ευρωζώνης και πλέον απειλούνται ανοιχτά οι ευρωπαϊκές τράπεζες. Μετά την υποβάθμιση από την Moody's των αμερικανικών τραπεζών ήρθε η ώρα της Ιταλίας.
Ο οίκος Standard and Poors υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα επτά ιταλικών τραπεζών. Την περασμένη εβδομάδα, η Moody's είχε υποβαθμίσει Γαλλικές τράπεζες και η Fitch είχε απειλήσει ανοιχτά τη Γερμανία και τις τράπεζές της, αν αφήσει να διαιωνίζεται η κρίση χρέους στη Γηραιά Ήπειρο.
Mπαρνιέ
Την ίδια ώρα, ο αρμόδιος επίτροπος για θέματα εσωτερικής αγοράς κ. Μισέλ Μπαρνιέ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο κρατικής βοήθειας για ορισμένες ευρωπαικές τράπεζες, προκειμένου να επιτευχθεί η στήριξη των χρηματοοικονομικών οργανισμών. «Έχουν περάσει πλέον οι μέρες όπου οι τράπεζες μπορούσαν να σωθούν με χρήματα των φορολογουμένων πολιτών» δήλωσε ο κ. Barnier σε συνέντευξή του στην Le Figaro και συμπλήρωσε: «Δεν μπορεί όμως, να αποκλειστεί ότι κάποιες τράπεζες μπορεί να χρειαστούν κρατική βοήθεια. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι προετοιμασμένη για αυτό το σενάριο» δήλωσε.
Spreads
Σύμφωνα με τη Markit τα πενταετή ιταλικά CDS σκαρφάλωσαν 29 μ.β στις 550, τα ισπανικά αυξήθηκαν 20 μ.β στις 450 μ.β ενώ τα γερμανικά CDS πέρασαν για πρώτη φορά τις 100 μ.β διαμορφούμενα στις 105 μ.β.
Υποβάθμισε επτά ιταλικές τράπεζες ο S&P
Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Standard and Poor's ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα επτά ιταλικών τραπεζών. Πρόκειται για τις Mediobanca, Intesa Sanpaolo, Banca Imi, Cassa Risparmio Bologna και Biis που «υποβαθμίζονται» από την κατηγορία A+ σε Α.Η υποβάθμιση αφορά επίσης και τον τραπεζικό οργανισμό Bnl.
Πρόκειται για συνέπεια της υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιταλίας, στην οποία ο S&P's προέβη τη Δευτέρα.
Η είδηση ανακοινώθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης, ενώ ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι συνομιλούσε στο μέγαρο Κυρηνάλιο με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο.
Σύμφωνα με όσα διέρρευσαν από την συνάντηση κύριο θέμα συζήτησης, που διήρκεσε μια ώρα, ήταν η χρηματοοικονoμική κρίση της Eυρώπης και ειδικότερα η κατάσταση στην Ιταλία.
Όπως μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ο «Καβαλιέρε» πληροφόρησε τον Ιταλό πρόεδρο ότι δεν εννοεί να παραιτηθεί από την πρωθυπουργία και ότι πρόκειται να παρουσιάσει σύντομα ένα λεπτομερές σχέδιο που θα στοχεύει στην οικονομική ανάπτυξη.
Στην Διαδικτυακή της έκδοση η εφημερίδα Κοριέρε Ντέλα Σέρα αναφέρει πάντως ότι παρά τις έντονες φήμες που άρχισαν να κυκλοφορούν περί επιβολής νέων μέτρων, το υπουργείο οικονομικών της Ρώμης έκανε γνωστό ότι «η δέσμη νέων μέτρων που ήδη εγκρίθηκε, ύψους 54 δισεκατομμυρίων ευρώ, θα επιτρέψει τον μηδενισμό της σχέσης ελλείμματος - ΑΕΠ εντός του 2013».
Παρά ταύτα, η εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα αναφέρει ότι «μελετώνται πρόσθετα μέτρα που μπορεί να φθάσουν και τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ».
Αίσθηση προκάλεσε, παράλληλα, η νέα παρέμβαση του κεντροαριστερού επικεφαλής του κόμματος «Ιταλία των Αξιών» και πρώην εισαγγελέα Αντόνιο Ντι Πιέτρο με την οποία ζήτησε την παραίτηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
«Στην Ιταλία προμηνύεται κοινωνική εξέγερση. Πρέπει να στείλουμε σπίτι της αυτή την κυβέρνηση πριν φτάσουμε να θρηνήσουμε νεκρό», δήλωσε ο γραμματέας του κόμματος.
Ο επικεφαλής της μεγαλύτερης κεντροαριστερής δύναμης της χώρας Πιερλουίτζι Μπερσάνι, γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος, είχε ζητήσει παράλληλα «την άμεση παραίτηση του Μπερλουσκόνι για να προστατευθεί η αξιοπρέπεια της χώρας».
Απαντώντας στον Αντόνιο Ντι Πιέτρο, ο εκπρόσωπος του κόμματος του Καβαλιέρε «Οίκου των Ελευθεριών» Ντανιέλε Καπετσόνε δήλωσε: «Ο Ντι Πιέτρο έπιασε πάτο. Με την σημερινή του φράση επιβεβαίωσε ότι είναι ένας ανεύθυνος που θέλει να ρίχνει λάδι στην φωτιά».
Αγοράζει ιταλικά ομόλογα η ΕΚΤ
Παρεμβάσεις στην αγορά ομολόγων πραγματοποίησε σήμερα, Πέμπτη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Διαπραγματευτές ομολόγων δήλωσαν στο Reuters ότι η ΕΚΤ προχωρεί σε αγορές πενταετών και δεκαετών ομολόγων του ιταλικού δημοσίου.
Ειδικότερα από το πρωί η διαφορά απόδοσης (spread) μεταξύ ιταλικών και γερμανικών 10ετών ομολόγων συρρικνώθηκε στις 407 μονάδες βάσης. Νωρίτερα την το spread είχε διευρυνθεί στις 413 μονάδες, κοντά στο ρεκόρ των 416 μονάδων που είχε σημειώσει τον Αύγουστο, πριν αρχίσει η ΕΚΤ να αγοράζει ιταλικό χρέος για να στηρίξει τις τιμές των ομολόγων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr