Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Ο κ. Ρουμπίνι εκτιμά ότι η έξοδος από το ευρώ θα είναι μία «τραυματική διαδικασία», ωστόσο σημειώνει πως οι αρνητικές επιπτώσεις θα μπορούσαν να περιοριστούν, εάν η διαδικασία εξόδου είναι ελεγχόμενη και δοθεί διεθνής στήριξη για την αναδιάρθρωση των ελληνικών τραπεζών και τη χρηματοδότηση του δημοσιονομικού και του εξωτερικού ισοζυγίου.
Επίσης, σημειώνει πως η επιστροφή της Ελλάδας στο εθνικό της νόμισμα με απότομη υποτίμηση, θα οδηγήσει σε ταχεία ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης, όπως έγινε στην Αργεντινή και σε πολλές άλλες αναπτυσσόμενες αγορές που εγκατέλειψαν τις συναλλαγματικές τους συνδέσεις.
Δεν ήταν όμως η πρώτη σχετική παρέμβαση του Ρουμπινί.
Με αιχμηρές τοποθετήσεις έχει πολλάκις στο παρελθόν καταφερθεί κατά της αναποφασιστικότητας των Ευρωπαίων ηγετών στο ελληνικό ζήτημα, καθώς θεωρεί ότι η καθυστέρηση στη λήψη και την εκτέλεση των αποφάσεων θέτουν εν αμφιβόλω ακόμη και την ίδια την ύπαρξη της Ευρωζώνης.
Αναφορικά με την Ελλάδα ο εβραϊκής καταγωγής οικονομολόγος είχε ακολουθήσει ήδη σκληρή γραμμή από τον Ιούνιο του 2010, ένα μήνα μετά την υπογραφή του μνημονίου όταν και δήλωνε πως "H Ελλάδα χρειάζεται μια τακτική και ομαλή αναδιάρθρωση του χρέους της, ώστε να αποφύγει μία αναπόφευκτη πτώχευση"
Συγκεκριμένα, εκτιμούσε τότε ότι τα μέτρα λιτότητας θα παρατείνουν την ύφεση στη χώρα, ενώ θα διατηρήσουν το δημόσιο χρέος της τάξης του 148% μέχρι το 2016. Ακόμη, τονίζει πως η Ελλάδα θα εξακολουθεί να είναι ευάλωτη σε μια περαιτέρω κρίση χρέους, ακόμα και μετά από μικρές αναταράξεις.
Το Νοέμβριο του 2010 ο Ρουμπινί επανέλαβε πως η Ελλάδα θα έπρεπε να προχωρήσει άμεσα σε αναδιάρθρωση ή να βγει από την Ευρωζώνη. Ο Ρουμπινί είχε υποστηρίξει μάλιστα πως το χρέος της Ελλάδας είναι τόσο υψηλό που ακόμα και η αναδιάρθρωσή του ίσως είναι δύσκολο να γίνει. Οπως είχε πει (και τότε), η μοναδική ρεαλιστική λύση για τη χώρα για να βγει από τον τέλμα είναι να βγει από το ευρώ και να υιοθετήσει τη νεά δραχμή.
Παράλληλα, ο Ρουμπινί, την ώρα που οι Ευρωπαίοι ηγέτες θεωρούσαν εαυτούς ησύχους με τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου, ήταν ο πρώτος οικονομολόγος που χτύπησε «καμπανάκι» τονίζοντας πως η συμφωνία περισσότερο αγοράζει χρόνο παρά επιλύει την κρίση. Την επαύριο μάλιστα του σχεδίου που είχε θεωρηθεί σωτήριο για την Ελλάδα είχε επισημάνει ότι οι πιθανότητες για ελληνική χρεοκοπία ανέρχονται στο 30%.
Δ.Κ.