Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Σύμφωνα με πληροφορίες ο διευθύνων σύμβουλος του οργανισμού κ. Τσαμάζ αναμένεται να εισηγηθεί την εφαρμογή τετραήμερης εργασίας ενώ πιθανό είναι να ζητηθεί και μείωση αποδοχών κατά 10%. Στο πακέτο προτάσεων παράλληλα συγκαταλέγεται το πάγωμα των ωριμάνσεων και αλλαγή του τρόπου λειτουργίας και των καταβολών του οργανισμού στο Λογαριασμό Νεότητας.
Παράλληλα, ο κ.Τσαμάζ αναμένεται να εισηγηθεί στο Δ.Σ. την ενεργοποίηση του άρθρου 15 της συμφωνίας μετόχων μεταξύ Deutsche Telekom και ελληνικού Δημοσίου, σύμφωνα με το οποίο δίνεται η δυνατότητα στη διοίκηση του ΟΤΕ να χειριστεί συλλογικά θέματα μέσω της ακόλουθης διαδικασίας:
Συστήνεται 6μελής επιτροπή, με τον ορισμό δύο μελών από την πλευρά των εργαζομένων, δύο από την πλευρά του ελληνικού Δημοσίου και δύο από την πλευρά της D.T., η οποία διαπραγματεύεται τα μέτρα που θα προτείνει η διοίκηση του ΟΤΕ για 15 μέρες
Σε περίπτωση που η επιτροπή δε δώσει τα χέρια με τη διοίκηση του ΟΤΕ, η τελευταία βάζει στο τραπέζι τροποποιημένη δέσμη μέτρων η οποία συζητείται επί 10ήμερο.
Στην περίπτωση που εκ νέου οι δύο πλευρές δεν καταλήξουν σε συμφωνία, τότε η διοίκηση του ΟΤΕ εξουσιοδοτείται να εφαρμόσει τη δεύτερη δέσμη μέτρων.
Σημείωνεται ότι μετά από τρεις μήνες διαβουλεύσεων μεταξύ της διοίκησης του οργανισμού και της ΟΜΕ - ΟΤΕ δεν κατέστη δυνατό να βρεθεί κοινή γραμμή αναφορικά με την απαιτούμενη μείωση του μισθολογικού κόστους κατά 300 εκατ. σε βάθος τριετίας.
Οι εργαζόμενοι έχουν προτείνει πάγωμα των μισθών, μείωση των απολαβών στα διευθυντικά στελέχη, αναδιάρθρωση των θυγατρικών και μείωση της διαφημιστικής δαπάνης, προτάσεις που εκτιμάται από τη διοίκηση ότι δε θα εξοικονομήσουν παραπάνω από 15 εκατ. ευρώ ετησίως.
Επισημαίνουν παράλληλα ότι περικοπές στις απολαβές των διευθυντικών στελεχών έχουν ήδη υλοποιηθεί ενώ και η διαφημιστική δαπάνη έχει μειωθεί κατά 30%.
Αναφορικά με το μέτρο της τετραήμερης εργασίας και σύμφωνα με τον νόμο 3846/2010 περί εκ περιτροπής εργασίας, αυτή επιτρέπεται για χρονικό διάστημα έξι μήνων ανά ημερολογιακό έτος, ενώ τροποποίηση του νόμου αυξάνει το διάστημα αυτό σε εννέα μήνες.
Ετσι, σύμφωνα με το πλάνο της διοίκησης του ΟΤΕ, η εκ περιτροπής εργασία στον οργανισμό θα ισχύσει για δύο μήνες μέσα στο 2011 και για άλλους εννέα μέσα στο 2012.
Αναφορικά με τους περίπου 170 εργαζόμενους που επηρεάζονται από το κλείσιμο των OTEShop, αναμένεται να τους προταθεί είτε ενισχυμένη αποζημίωση όπως συνέβη και στην περίπτωση της Cosmote, είτε εργασιακή εφεδρεία με την καταβολή του 50% του μισθού τους για διάστημα μέχρι δύο ετών.