Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας (SNB) «στοχεύει σε μία αξιοσημείωτη και σταθερή εξασθένηση του φράγκου», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.
Από το 1,60 που διαπραγματευόταν το ελβετικό φράγκο το Σεπτέμβριο του 2008, και από το 1,4 του περασμένου Αυγούστου όταν και συνάφθηκαν αρκετά δάνεια το ελβετικό φράγκο άγγιξε στις 9 Αυγούστου τα 1,0075 ευρώ.
Η διαφορά στην ισοτιμία προκάλεσε επιβάρυνση πολλών χιλιάδων ευρώ στους δανειολήπτες, αυξάνοντας το συνολικό ποσό οφειλής στην τράπεζα, παρά τις μηνιαίες αποπληρωμές.
Τραπεζικά στελέχη συμβουλεύουν τους δανειολήπτες να περιμένουν πριν προχωρήσουν στην μετατροπή των δανείων τους από φράγκο σε ευρώ, αναμένοντας ραγδαία υποχώρηση του ελβετικού νομίσματος και πιο ελκυστική ισοτιμία από την παρούσα στο 1,21..
Η τρελή κούρσα του φράγκου
Όταν ο Όρσον Γουελς έλεγε στον "Τρίτο Άνθρωπο" πως οι Ιταλοί, με τόσους αιώνες συνεχών πολέμων, προσέφεραν στην ανθρωπότητα την Αναγέννηση, ενώ οι Ελβετοί με τόσους αιώνες ειρήνης, τα ρολόγια κούκου, αποτύπωνε προφητικά ένα αδιάψευστο γεγονός: Η Ελβετία είναι ίσως λίγο περισσότερο υγιής από όσο χρειάζεται!
Το κόστος που πληρώνει η Ελβετία έχοντας στην κατοχή της ένα ισχυρό εθνικό νόμισμα και μία υγιή οικονομία με ρυθμούς ανάπτυξης πάνω από 2%, ανεργία 3% και χρέος μόλις 53% του ΑΕΠ, ήταν υψηλό, πλήττοντας την ανταγωνιστικότητα της χώρας τόσο στον τουρισμό, όσο και στις σημαντικές εξαγωγές της χώρας στον φαρμακευτικό, αγροτικό τομέα καθώς και στα διάσημα ρολόγια της.
Αξίζει να αναλογιστεί κανείς ότι από το 1,60 που διαπραγματευόταν το ελβετικό φράγκο το Σεπτέμβριο του 2008 το ελβετικό φράγκο άγγιξε στις 9 Αυγούστου τα 1,0075 ευρώ.
"Η ελβετική οικονομία απλώς δε θα επιβιώσει για πολύ καιρό με την ισοτιμία στο 1,13" είχε προειδοποιήσει ο Rudolf Minsch, επικεφαλής οικονομολόγος της Economiesuisse.
Παράλληλα, ανάμεσα στους κινδύνους που απειλούσαν την οικονομία της Ελβετίας, κατά την SNB είναι μία ενδεχόμενη «φούσκα» στην αγορά ακινήτων στην χώρα.
Στην Ελβετία άλλωστε «χτυπά η καρδιά» της πιο δυναμικής αγοράς ακινήτων στην Ευρώπη, καθώς οι αξίες των ακινήτων καταγράφουν άνοδο επί εννιά συνεχόμενα χρόνια, κάτι που συνέβη και το 2010.
Δημήτρης Κώτσος