Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος επισήμανε, ωστόσο, ότι «ο δρόμος είναι μακρύς και ανηφορικός στα υπόλοιπα θέματα» και πρόσθεσε ότι «πρέπει να δουλέψουμε σκληρά και αποτελεσματικά όλοι οι Έλληνες για να βγούμε από την κρίση, αλλά, επιτέλους, είχαμε μια καλή είδηση [την συγχώνευση Alpha Bank - Eurobank] και πιστεύω ότι θα έχουμε και άλλες καλές ειδήσεις στο μέλλον».
Καλή είδηση, χαρακτήρισε ο κ. Παπούλιας, τις επιδόσεις στον τομέα του Τουρισμού, για να συμφωνήσει ο κ. Προβόπουλος, κάνοντας λόγο για 13% αύξηση των εσόδων στον κλάδο κατά το α' εξάμηνο του 2011 και για αισιόδοξη πρόβλεψη για τους υπόλοιπους θερινούς μήνες.
Συνάντηση και με τον πρωθυπουργό
Η συμφωνία συγχώνευσης μεταξύ της Alpha Bank και της Eurobank ανοίγει το δρόμο για περισσότερες αλλαγές στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, είπε την Τετάρτη ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος, κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου στο Μέγαρο Μαξίμου.«Έγινε ένα πρώτο σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση αναδιάρθρωσης του τραπεζικού συστήματος με αυτό τον επικείμενο "γάμο" των δύο μεγάλων τραπεζών», σημείωσε.
«Αυτό προοιωνίζεται και άλλες αλλαγές που θα δημιουργήσουν μια πολύ θετική εικόνα στο τραπεζικό σύστημα, το οποίο βέβαια έχει υποστεί τις συνέπειες της δημοσιονομικής κρίσης», πρόσθεσε ο κ. Προβόπουλος.
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως «είχαμε πρόσφατα θετικές εξελίξεις στον τραπεζικό χώρο» κάτι που σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, «προοιωνίζεται την σταθεροποίηση και την ενίσχυση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, που είναι και όρος για την ρευστότητα, την πραγματική οικονομία και την αναπτυξιακή πορεία της χώρας.»
Σημειώνεται πως η Τράπεζα της Ελλάδος έχει επανειλημμένως κάνει λόγο για ανάγκη επιτάχυνσης των αλλαγών.
Η κεντρική τράπεζα αναγνωρίζει πως η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας έχει βελτιωθεί ελαφρά, ωστόσο σημειώνει πως η «διαρθρωτική» ανταγωνιστικότητα, που συνδέεται με τη δημιουργία περιβάλλοντος φιλικού προς την επιχειρηματική δραστηριότητα δεν έχει βελτιωθεί.
Επισημαίνει πως παρά τις μεταρρυθμίσεις στη λειτουργία του δημόσιου τομέα, δεν υπήρξε ακόμη ουσιαστική βελτίωση εκεί όπου πρωτογενώς παράγονται τα ελλείμματα -στη δημόσια διοίκηση, τους πολυάριθμους οργανισμούς, την τοπική αυτοδιοίκηση – ούτε και στην αποτελεσματικότητα του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.
Τονίζει πως η κατάσταση στην πραγματική οικονομία εξελίχθηκε δυσμενέστερα από ό,τι αναμενόταν. Το ΑΕΠ εκτιμάται πως θα μειωθεί περισσότερο από 4,5%, λόγω της υποχώρησης της ιδιωτικής κατανάλωσης, της δημόσιας κατανάλωσης και των ακαθάριστων επενδύσεων παγίου κεφαλαίου. Θεωρεί δε πως η ύφεση θα ήταν ηπιότερη, αν προχωρούσαν ταχύτερα οι μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση του περιβάλλοντος της επιχειρηματικής δραστηριότητας, η αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων του ΕΣΠΑ, και η βελτίωση της αποτελεσματικότητας των δημόσιων δαπανών.