Πιερία, Ημαθία, Κιλκίς και Θεσσαλονίκη, είναι οι τέσσερις καταρχήν νομοί της χώρας από τους οποίους ξεκινά το πρόγραμμα του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης για την ενοικίαση δημόσιας αγροτικής γης σε νέους σε ηλικία παραγωγούς, αλλά και σε ανέργους, ακόμη κι αν αυτοί δεν έχουν τη παραμικρή σχέση με το αγροτικό επάγγελμα.
Πρόκειται για πάνω από 10.000 στρέμματα στη Κεντρική Μακεδονία, από τα 3 συνολικά εκατομμύρια "καθαρής" δημόσιας αγροτικής γης, που θα διατεθούν σταδιακά, και με συμβολικό ενοίκιο, όχι μόνο σε αγρότες όπως είχε αρχικά αποφασιστεί, αλλά και σε ανέργους εγγεγραμμένους στον ΟΑΕΔ, που θέλουν να ασχοληθούν με το αγροτικό επάγγελμα, καθώς υπάρχει ήδη τάση επιστροφής από τα αστικά κέντρα στην ύπαιθρο.
Έτοιμη είναι η ειδική διαδικτυακή εφαρμογή του υπουργείου που θα εγκατασταθεί στις Περιφέρειες, και μέσω της οποίας ο κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορεί να επιλέξει το αγροτεμάχιο της αρεσκείας του, ακόμη κι αυτό δεν βρίσκεται στο νομό όπου κατοικεί, αλλά εντός των ορίων της Περιφέρειάς του.
Στο σύστημα μπαίνουν οι «καθαρές» εκτάσεις όλο και περισσότερων περιοχών, αφού έχει προηγηθεί φωτοερμηνεία με βάση τις αεροφωτογραφίες, και υπολογίζεται ότι μέχρι τέλος Οκτωβρίου, οι αγρότες όλων των περιφερειών θα μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις. Το προσχέδιο της υπουργικής απόφασης με τα κριτήρια βαθμολόγησης, όπως και η σχετική ψηφιακή εφαρμογή, παρουσιάστηκαν χθες στους περιφερειάρχες της χώρας με τους οποίους ο υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Σκανδαλίδης είχε συνάντηση. Η έναρξη του προγράμματος τοποθετείται αμέσως μετά τη ΔΕΘ, (10 Σεπτεμβρίου), ενώ στο περίπτερο του υπουργείου θα παρουσιασθεί για πρώτη φορά και επίσημα η ιντερνετική εφαρμογή. «Αυτά που θα βγάλουμε σε α’ φάση, είναι τα απολύτως καθαρά, δεν έχουν σχέση ούτε με δασικά, ούτε με καταπατημένα. Και αυτά, θα ελεγχθούν πριν αναρτηθούν, γιατί μπορεί να μας έχει ξεφύγει κάτι και κάποιο να είναι καταπατημένο», ανέφερε ο υπουργός. Σήμερα ο κ. Σκανδαλίδης παρουσιάζει στο υπουργικό τις βασικές παραμέτρους του νομοσχεδίου για τη πολιτική γης, στο οποίο ρυθμίζονται θέματα καταπατημένων,
αγροτικών μισθώσεων, και επίλυσης ιδιοκτησιακών διαφορών.
Το πρόγραμμα σε ερωταπαντήσεις
1. Είμαι άνεργος, ζω στην Αθήνα, και θέλω να ασχοληθώ με την ύπαιθρο. Μπορώ να υποβάλλω αίτηση, για ένα αγροτεμάχιο, π.χ. στη Θεσσαλονίκη ; Όχι, διότι ο κανόνας είναι ότι ο ενδιαφερόμενος, είτε άνεργος είτε όχι, μπορεί να υποβάλει αίτηση μόνο για αγροτεμάχιο που βρίσκεται εντός των νομών της Περιφέρειας όπου κατοικεί. Εν προκειμένω, κάποιος που είναι άνεργος και ζει στην Αθήνα, μπορεί να αιτηθεί για έκταση εντός Αττικής, αν κατοικεί στην Ημαθία για έκταση εντός των ορίων της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας, κ.ό.κ.
2. Έναντι τι ενοικίου θα μισθώνονται οι εκτάσεις ; Έναντι συμβολικού ετησίου ενοικίου της τάξης των 5 ευρώ/ στρέμμα, όταν τα αρδεύσιμα αγροτεμάχια στο θεσσαλικό κάμπο μισθώνονται ετησίως προς 150 ευρώ/ στρέμμα.
3. Τι διάρκεια θα έχουν οι μισθώσεις ; Από 5 ως 25 χρόνια. Για μονοετείς καλλιέργειες, όπως τα δημητριακά, η διάρκεια θα είναι 5 χρόνια. Για πολυετείς, όπως οι δενδρώδεις (π.χ. ροδάκινα), τα 25 χρόνια.
4. Τι έκταση θα έχουν τα αγροτεμάχια που θα δοθούν προς αξιοποίηση ; Άλλα μικρή, και άλλα μεγάλη. Σε κάθε περίπτωση η μέγιστη έκταση ανά αγροτεμάχιο δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 100 στρέμματα.
5. Τι καλλιέργειες επιτρέπονται ; Κάθε είδους, ωστόσο περισσότερους «πόντους» θα παίρνει αυτός που θα δηλώσει καλλιέργεια, από την οποία παράγεται κάποιο από τα τρόφιμα που έχουν ενταχθεί στο «καλάθι» της συγκεκριμένης Περιφέρειας.
6. Πως θα λειτουργεί αυτή η εφαρμογή ; Εισερχόμενος κάποιος στην εφαρμογή θα μπορεί να δει το κάθε ένα από τα αγροτεμάχια της Περιφέρειας σε αεροφωτογραφία, τοπογραφικό, καθώς κι εκείνα με τα οποία γειτνιάζουν. Βάζοντας τον ΑΦΜ του στο σύστημα, τα στοιχεία του θα διασταυρώνονται αυτόματα με τη βάση δεδομένων του μητρώου αγροτών και αγροτικών επιχειρήσεων, και με τη βάση του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Επιδοτήσεων (εμφανίζονται 300.000 εγγεγραμμένοι που εισπράττουν ενισχύσεις). Στόχος του διπλού αυτού ελέγχου είναι να
αποφευχθούν φαινόμενα ψευδών δηλώσεων.
7. Πως θα βγαίνει η βαθμολογία και πως διασφαλίζεται η διαφάνεια ; Η δικλείδα ασφαλείας είναι ότι η βαθμολογία κάθε αιτούντα θα δίνεται αυτόματα από την ειδική εφαρμογή, χωρίς την παρέμβαση «ανθρωπινού χεριού».
8. Τι θα συμβαίνει όταν δύο ενδιαφερόμενοι για το ίδιο αγροτεμάχιο, πάρουν την ίδια βαθμολογία ; Θα προτιμάται ο νεότερος σε ηλικία.
9. Ποια θα είναι τα κριτήρια βαθμολόγησης ; Η βαθμολογία κάθε αγρότη θα προκύπτει με βάση οκτώ συνολικά κατηγορίες κριτηρίων. Το σκεπτικό είναι να υπάρχει πριμοδότηση αν ο υποψήφιος: Είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότης, έχει ηλικία μέχρι 30 ετών, διαθέτει πτυχίο γεωτεχνικής σχολής (ΑΕΙ και ΤΕΙ), κατέχει μικρό κλήρο (η σκέψη είναι να τεθούν ως οροφή τα 100 στρέμματα), γειτνιάζει με το προς μίσθωση αγροτεμάχιο, καθώς έτσι θα μεγαλώσει ο κλήρος του, από την καλλιέργεια που θα δηλώσει, παράγεται κάποιο από τα τρόφιμα που έχουν ενταχθεί στο καλάθι της συγκεκριμένης Περιφέρειας, δηλώσει ότι θα παράγει ζωοτροφές. Στόχος του σχεδίου είναι να πέσει το κόστος παραγωγής στην κτηνοτροφία, οδηγώντας με τη σειρά του σε μείωση της τιμής του ελληνικού κρέατος, ώστε να γίνει ανταγωνιστικό του εισαγόμενου. Πριμ θα δίνεται και στους συνεταιρισμούς (τους υγιείς, όχι τις σφραγίδες).
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr