Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Η «προσωπική διαφορά» θα αφορά, σύμφωνα με πληροφορίες, κυρίως τα επιδόματα τύπου ΔΙΒΕΕΤ, τα οποία λαμβάνουν οι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών.
Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, θα τεθεί πλαφόν σε αυτά τα επιδόματα, θα «παγώσουν» οι αυξήσεις τους και, παράλληλα, σταδιακά θα μειώνονται. Για δε τους νεοπροσλαμβανόμενους στο Δημόσιο δεν πρόκειται να υπάρξει «προσωπική διαφορά».
Μεγάλη είναι η πιθανότητα, εξ άλλου, να υπάρξουν νέες μειώσεις δαπανών, πέραν της περικοπής των επιδομάτων, που έχει ήδη γίνει, στο πλαίσιο των δημοσιονομικών στόχων που έχουν τεθεί για την ελληνική οικονομία.
Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών, μετά από τη σύσκεψη του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου, του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Ρέππα, του υφυπουργού Ντίνου Ρόβλια, καθώς και υπηρεσιακών παραγόντων, τα συναρμόδια υπουργεία βρίσκονται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας του σχεδίου νόμου για το νέο βαθμολόγιο- μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, το οποίο θα καταστεί αντικείμενο ευρείας διαβούλευσης.
Σύμφωνα με το υπουργείο, στόχος του νέου βαθμολογίου και μισθολογίου δεν είναι ο περαιτέρω περιορισμός των αποδοχών των υπηρετούντων δημοσίων υπαλλήλων, αλλά η διαμόρφωση ενός νέου ολοκληρωμένου θεσμικού πλαισίου.
Σε αυτό το νέο θεσμικό πλαίσιο, μέσω μεταβατικών ρυθμίσεων (προσωπική διαφορά), θα ενταχθεί το προσωπικό που υπηρετεί. Το ανώτατο επίπεδο (plafond) της προσωπικής διαφοράς, θα προσδιοριστεί με ορθολογικό, διαφανή και δίκαιο τρόπο, με βάση τα πλήρη στοιχεία της σημερινής μισθολογικής μεταχείρισης και μέσα στο πλαίσιο των δημοσιονομικών στόχων και δεσμεύσεων της χώρας. Το ζήτημα, όμως, αυτό, αναφέρεται στην ανακοίνωση, δεν αφορά στην πράξη τη συντριπτική πλειονότητα (περίπου 90%) των υπηρετούντων υπαλλήλων.
Στην ανακοίνωση επισημαίνεται, επίσης, ότι το νέο βαθμολόγιο και μισθολόγιο υπηρετεί παράλληλα και δημοσιονομικούς στόχους που, ως έναν βαθμό, έχουν αντιμετωπιστεί με τις ρυθμίσεις που, ήδη, έχουν ψηφιστεί, για τη μισθολογική ωρίμανση και τα επιδόματα.
Σημειώνεται ότι ήδη από την 1η Ιουλίου οι ωριμάνσεις «πάγωσαν» και οι υπάλληλοι των υπουργείων, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ, παραμένουν στο μισθολογικό κλιμάκιο που κατείχαν η δικαιούνταν έως την 30η Ιουνίου 2011. Από το πάγωμα των ωριμάνσεων, εκτιμάται ότι οι υπάλληλοι χάνουν 20 - 41 ευρώ μηνιαίως και κατά μέσον όρο 280- 481 ευρώ ετησίως.
Από 1ης Ιουλίου έχουν γίνει περικοπές και στα χρονοεπιδόματα και τις υπερωρίες.
Η κυβέρνηση, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, θεωρεί ότι «το νέο βαθμολόγιο και μισθολόγιο είναι μία βασική διαρθρωτική αλλαγή, που έχει ως στόχο τη διαμόρφωση μίας ορθολογικής και δίκαιης κατάστασης, βασισμένης στην αξιοκρατία, τη διαρκή αξιολόγηση, την κινητικότητα και την κινητοποίηση των πολύ αξιόλογων δυνάμεων που υπάρχουν μέσα στη δημόσια διοίκηση. Αυτές οι δυνάμεις πρέπει να απελευθερωθούν, προκειμένου να γίνουν πιο αποδοτικές και αποτελεσματικές προς όφελος του Δημοσίου, αλλά κυρίως των πολιτών».
Αλλαγές στο Πειθαρχικό Δίκαιο
Το σχέδιο νόμου για το Πειθαρχικό Δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων παρουσίασε σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο, που συνεδρίασε στη Βουλή, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δ. Ρέππας.
Οι βασικές κατευθύνσεις του νομοσχεδίου αφορούν στη σύσταση των νέων πειθαρχικών συμβουλίων και τη στελέχωσή τους, τη σαφή καταγραφή των πειθαρχικών παραπτωμάτων, ενώ προβλέπει και μεγαλύτερο χρόνο παραγραφής των παραπτωμάτων, που, σε ορισμένες σοβαρές περιπτώσεις (πράξεις μη αναγνώρισης του Συντάγματος, αδικαιολόγητη αποχή από τα καθήκοντα, παράνομο οικονομικό όφελος) φθάνει έως τα δέκα χρόνια.
Για πρώτη φορά προβλέπεται η δυνατότητα επιβολής ταυτοχρόνως πειθαρχικής τιμωρίας και οικονομικής κύρωσης και μάλιστα αυτή μπορεί να επιβληθεί ακόμη και μετά τη συνταξιοδότηση του δημόσιου υπαλλήλου.
Στο εξής καθορίζεται ο χρόνος ολοκλήρωσης της προκαταρκτικής εξέτασης για κάθε υπόθεση υπαλλήλου που εξετάζεται, σε έναν μήνα, ενώ οι ΕΔΕ θα ολοκληρώνονται σε δύο μήνες.
Τα νέα πειθαρχικά συμβούλια
Διαχωρίζονται στο εξής τα πρωτοβάθμια πειθαρχικά συμβούλια από τα υπηρεσιακά. Στη σύνθεση των νέων πειθαρχικών συμβουλίων συμμετέχουν, στο πρωτοβάθμιο τρεις δικαστικοί λειτουργοί ή μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ) και δύο υπηρεσιακοί παράγοντες, που, ωστόσο, δεν υπηρετούν στην ίδια υπηρεσία με αυτήν του κρινόμενου.
Επίσης για πρώτη φορά δεν συμμετέχουν σε αυτό αιρετοί εκπρόσωποι των εργαζομένων.
Στο δευτεροβάθμιο συμβούλιο, πειθαρχικά καθήκοντα προέδρου ασκεί ένας αντιπρόεδρος του ΝΣΚ, δύο μέλη του ΝΣΚ και δύο υπηρεσιακοί παράγοντες.
Ο Δ. Ρέππας μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο υπογράμμισε πως «με την πρότασή μας στοχεύουμε στην έγκαιρη και αποτελεσματική, αλλά και δίκαιη τελικά τιμωρία, όσων έχουν υποπέσει σε πειθαρχικά παραπτώματα».