Την ασυνεννοησία και την έλλειψη ηγεσίας στην Ευρώπη αποκάλυψε για ακόμη μία φορά το μπάχαλο που έχει δημιουργηθεί με τις εγγυήσεις που θα δώσει στη Φινλανδία η Ελλάδα, με τους Ευρωπαίους να προβαίνουν ανά μισάωρο σε συνεχείς δηλώσεις αγνοώντας ακόμη και τους τύπους της αρμοδιότητας.
Την ώρα που το ζήτημα έβαινε προς μία αποκλιμάκωση χτες, με την παρέμβαση της Κομισιόν, η οποία ξεκαθάρισε ότι "δεν έχουν υποβληθεί ανάλογα αιτήματα από άλλα κράτη - μέλη της ευρωζώνης και τα σχετικά δημοσιεύματα του Τύπου συνιστούν υποθετικά σενάρια", ξεκίνησε ένας χωρίς προηγούμενο πόλεμος δηλώσεων μεταξύ των στελεχών της γερμανικής κυβέρνησης και των απαντήσεων από τους Φινλανδούς ομολόγους τους.
Οι Φινλανδοί στην προσπάθεια τους να κατευνάσουν τους τόνους, βάζουν κι άλλο λάδι στη φωτιά, επαναλαμβάνοντας από χτες ότι οι εγγυήσεις που θα μπορούσαν να δοθούν και με άλλο τρόπο, υπονοώντας προφανώς ότι μπορεί να έχουν εμπράγματη μορφή... Πρόκειται για μία λειτουργική τεχνική λύση, αλλά αν αυτό το συγκεκριμένο μοντέλο δεν είναι δυνατό, πρέπει να προσπαθήσουμε να βρούμε άλλο μοντέλο, δήλωνε ο σε συνέντευξη του.
Βέβαια, η συμπεριφορά αυτή, προκάλεσε την άτυπη παρέμβαση της γερμανίδας καγκελαρίου, Άγκελα Μέρκελ, η οποία απέρριψε κάθε "ειδική μεταχείριση" της Φινλανδίας στις εγγυήσεις της Ελλάδας, μιλώντας σε ενδοκυβερνητική σύσκεψη στη γερμανική βουλή. "Οι συμφωνίες δεν λειτουργούν έτσι", φέρεται να είπε η κ. Μέρκελ σε συναδέλφους της στον κυβερνητικό συνασπισμό.
Ωστόσο, η Γερμανίδα υπουργός Εργασίας Ούρσουλα φον ντερ Λέγεν, η οποία είναι και αντιπρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών της Άνγκελα Μέρκελ, ζήτησε στο μεταξύ την κάλυψη μελλοντικών διαδώσεων στην Ευρωζώνη με εγγυήσεις. Σε δηλώσεις της στο γερμανικό τηλεοπτικό κανάλι ARD, η υπουργός ανέφερε πως σε μελλοντικές τέτοιες συμφωνίες θα πρέπει να προβλέπονται εγγυήσεις όπως αποθέματα χρυσού ή μερίδια κρατικών επιχειρήσεων.
Την ίδια ώρα, έτερος ανώτατος Γερμανός αξιωματούχος, ο Μ. Fucks, προειδοποιούσε ότι ούτε η Φινλανδία, αλλά και καμία άλλη χώρα της Ευρωζώνης θα λάβει ειδικές εγγυήσεις από τη χώρα μας για τη συμμετοχή τους στο δεύτερο πακέτο διάσωσης.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει επίσης εκφράσει την αντίθεση του στη συμφωνία, όπως αναφέρουν αξιωματούχοι, λόγω των ανησυχιών για το ενδεχόμενο η συμφωνία να υπονομεύσει το καθεστώς "προτιμησιακού πιστωτή" που διασφαλίζει ότι το Ταμείο λαμβάνει πρώτα τις αποπληρωμές.
Η συμφωνία μεταξύ Φινλανδίας και Ελλάδας προβλέπει την κατάθεση από την Ελλάδα μετρητών σε ένα κρατικό λογαριασμό, τα οποία η σκανδιναβική χώρα θα επενδύσει σε ομόλογα υψηλής πιστοληπτικής βαθμολογίας. Το ποσό που θα κατατεθεί, μαζί με τους τόκους των ομολόγων, θα καλύψει το δάνειο που θα δώσει η Φινλανδία στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την υπουργό Οικονομικών της Αυστρίας κυρία Μαρία Φέκτερ, τα μετρητά θα αντιστοιχούν στο 20% του ποσού, για το οποίο θα δοθεί εγγύηση.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr