Με το έλλειμμα να παραμένει σε υψηλά επίπεδα και τη δυναμική χρέους να αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη “ορμή”, το φως στο τούνελ της ελληνικής οικονομίας φαίνεται να είναι μακριά. Αυτό υποδηλώνουν τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας, τα οποία και επιβεβαίωσαν τη δεινή θέση στην οποία, 15 μήνες μετά την υπογραφή του Μνημονίου, εξακολουθεί να βρίσκεται η χώρα μας.
Oι στόχοι του μνημονίου και του Μεσοπρόθεσμου ετέθησαν με ύφεση στο 3,8%, επίπεδα που μπορεί να ξεπεραστούν κατά πολύ, εάν μάλιστα λάβουμε υπόψιν μας ότι την Παρασκευή όμως ο κ. Ευ. Βενιζέλος δήλωσε ότι μπορεί να ξεπεράσει το 4,5%. Η μαύρη τρύπα των 4,5 δισ. ευρώ στα έσοδα καθιστά ακόμη πιο ζοφερή την εικόνα. Το ελληνικό ΑΕΠ, κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2011, κατέγραψε πτώση της τάξης του 6,9%, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2010, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι οι τελευταίες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για ύφεση της τάξης του 5,1% στο δεύτερο τρίμηνο.
Μία τέτοια κατάσταση στα δημόσια οικονομικά θα εγείρει νέες απαιτήσεις για πρόσθετα μέτρα από την Τρόικα προκειμένου ώστε να διασφαλιστεί ο στόχος για έλλειμα 7,5% του ΑΕΠ φέτος.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών στη διαμόρφωση αυτής της «τρύπας» συνέβαλε η νέα σημαντική πτώση των εσόδων στο διάστημα Ιανουρίου – Ιουλίου 2011.
Τα έσοδα σε αυτό το διάστημα υποχώρησαν κατά 6,4% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό επτάμηνο.
Τα συνολικά ποσά που εισέπραξε το υπουργείο Οικονομικών ανήλθαν σε 26,8 δις. ευρώ έναντι 28,6 δις. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Η απογοητευτική πορεία των δημοσίων εσόδων ανάγκασε την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να προσχωρήσει σε αναθεώρηση του στόχου των εσόδων.
Ενώ ο προϋπολογισμός προέβλεπε σε μία αύξηση εσόδων 8,5%, το υπουργείο Οικονομικών προσγείωσε αυτόν τον στόχο στο 5,6%.
Η υστέρηση κατά 3,46 δις. ευρώ που παρατηρείται στα έσοδα σε συνδυασμό με τις υπερβάσεις κατά 539 εκατ. ευρώ που παρατηρούνται στον τομέα των δαπανών, εκτοξεύουν την «μαύρη τρύπα» στα 4 δις. ευρώ.
Οι δαπάνες για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους είναι αυξημένες κατά 14,6% στο επτάμηνο και οι οποίες ανήλθαν στα 10,2 δις. ευρώ από 8,9 δις. ευρώ το περσινό διάστημα.
Τα στοιχεία του προϋπολογισμού δείχνουν το έλλειμμα του προϋπολογισμού στο επτάμηνο να είναι αυξημένο κατά 24,6% στα 15,5 δις. ευρώ από 12,45 δισ. ευρώ που ήταν στο αντίστοιχο περσινό διάστημα.
Ο προϋπολογισμός προσβλέπει φέτος σε έλλειμμα 19,8 δις. ευρώ μειωμένο κατά 3,9% σε σχέση με το 20,6 δις. ευρώ που είχε διαμορφωθεί πέρυσι.
Σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης το έλλειμμα θα πρέπει να κατέλθει στα 17 δις. ευρώ ή στο 7,5% του ΑΕΠ.
Την ίδια ώρα, η κρατική μηχανή κωλυσιεργεί στα μέτρα αναδιάρθρωσης της ελληνικής οικονομίας, η φοροδιαφυγή συνεχίζει να στερεί επιπλέον έσοδα από τα κρατικά ταμεία, ενώ το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων μόνο ρεαλιστικό δε μοιάζει. Μέσα σ' αυτό το αβέβαιο περιβάλλον, και με τα ελλείμματα να κρατούν σε δυσθεώρητα ύψη τα επιτόκια δανεισμού, η χρηματοδότησή τους αφαιρεί από την οικονομία πόρους που θα μπορούσαν να διοχετευθούν σε παραγωγικές δραστηριότητες, ενώ ταυτόχρονα η διόγκωση ενός αναποτελεσματικού δημόσιου τομέα “εκτοπίζει” την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr